Programator AVT451 i BASCOM AVR 1.11.9.3

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Programator AVT451 i BASCOM AVR 1.11.9.3

Post autor: Tranzystor » 02 lut 2009, 10:53

Witam,
posiadam programator AVT451 od dłuższego czasu, niestety nie wykrywa go nowy BASCOM AVR 1.11.9.3 jak i wcześniejsze wersje. Programator ten współpracuje ze starą wersją 1.11.8.1 i 1.11.8.3, dlaczego więc nowe wersje nie chcą z nim współpracować :?:
Chcąc zaprogramować mikroprocesor muszę pisać program pod BASCOMem nowym, a programować pod darmową wersją BASCOMa starego. Jest to trochę uciążliwe...

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
zenzee
-

Post autor: zenzee » 02 lut 2009, 23:21

Witam.
Ja mam ten programator i BASCOM AVR 1.11.9.1.
Czasami się zacina,ale programuję nim ze dwa lata.
Napisz jakie są objawy tego,że nie możesz zaprogramować nim procesora.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 lut 2009, 9:43

Po prostu wyskakuje komunikat taki jak w załączniku niżej :sad:
Może to przez to, że podłączyłem do FT245 pamięć EEPROM i zmieniłem opis...

Pozdrawiam ;)
Załączniki
blad.GIF
Blad
(4.16 KiB) Pobrany 5185 razy

Awatar użytkownika
zenzee
-

Post autor: zenzee » 03 lut 2009, 10:22

Bardzo prawdopodobne. :mrgreen:
Ja się tego eeprom-u nie tykam,bo mam tylko ten jeden programator.
Bawiłem sie z tym eeprom-em w konwerterze USB/RS232 i też system go potem nie widział , ale tam przeciąłem ścieżkę na pinie 1 eepromu i konwerter działa do dzisiaj.
Nie wiem jak by było w przypadku tego programatora.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 lut 2009, 13:43

Ale układ jest widzialny :) Windows go widzi, tylko BASCOM ma problem... :razz: Zobaczę co się stanie jak skasuję pamięć :) Jak zadziała to nie ma problemu, gorzej jak nie zadziała :razz:

Pozdrawiam ;)

[ Dodano: 2009-02-03, 14:12 ]
Niestety skasowanie pamięci EEPROM nic nie dało :sad: Zastanawiam się czy jest znaczenie, do którego portu USB go podłączę. No, bo dlaczego w wersji 1.11.8.1 wszystko poprawnie działa, a w najnowszej, nie :?: Cały czas wyskakuje to samo okienko dwa razy :???: Jest to trochę denerwujące.

Mam też programator STK200, ale cały czas wyskakują błędy transmisji. A programator na AVR910 po prostu nie działa poprawnie z BASCOMem. Mam wersję z ATtiny2313 i FT232. Cały czas zastanawiam się nad jakimś programatorem, abym mógł bez żadnego kłopotu i większego kosztu zaprogramować procesory od najmniejszych 1kB do największych 256kB.

Szczerze mówiąc ostatnio bawię się mikroprocesorami ARM i tak nie ma żadnego problemu z programowaniem. Jednak nie ma sensu wkładać procesora ARM7 do prostej zabawki z generatorami PWM.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
zenzee
-

Post autor: zenzee » 03 lut 2009, 15:20

To jeszcze pogrzeb w ustawieniach BASCOM-a,aż do skutku :mrgreen: .Jak działa w starszej wersji programu,to masz złe ustawienia w Bascom-ie.
Jak kupiłem AVT451 i podpiąłem do portu usb to szybko odpalał i nic nie zmieniałem w
ustawieniach ,tylko ustawiłem na USB-ISP PROGRAMMER i tyle.
Do jakiego portu usb podczepisz programator ,nie ma chyba różnicy. :grin:
Pozdrawiam. :wink:

[ Dodano: 2009-02-03, 15:27 ]
Tak jest w moim laptopie,oczywiście po instalacji sterownika dla programatora na
każdy port usb osobno.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 lut 2009, 17:14

W ustawieniach BASCOMa nic nie zmieniałem, wszystko jest dobrze.
Ma może ktoś plik HEX, lub BIN :?:
I raczej wszystko jest dobrze... Zresztą w poprzedniej wersji o ile dobrze pamiętam również nie chciał działać :sad: Jak masz drugi programator, to mógłbyś mi zapisać obraz pamięci FlashROM w pliku HEX :?:

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
zenzee
-

Post autor: zenzee » 03 lut 2009, 18:22

Jeśli chesz plik hex z atmegi8 programatora to w google wpisz avt451.hex i pobierz go sobie ze strony EP. :grin:

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 lut 2009, 20:08

Próbowałem zmienić Softa na tego co dostałem w mailu od pana Marcina Wiązani, jak również i tego z EP. Programator w dalszym ciągu nie działa.
Pozostaje mi tylko zbudować swój własny programator i napisać własne oprogramowanie. To chyba będzie najlepsze i najszybsze rozwiązanie :)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
zenzee
-

Post autor: zenzee » 03 lut 2009, 20:43

Jak ja bym kupił coś co nie działa jak chcę ,to wtedy przydaje się najcięższy młotek. :mrgreen:
Każde urządzenie zakupione w AVT to wie i nie ma mowy by u mnie nie działało. :lol:
Pozdrawiam. :wink:

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 lut 2009, 21:07

Programator został zakupiony zaraz po tym jak pojawiła się pierwsza część artykułu :) I chodził bardzo dobrze. Nie rozumiem czemu teraz nie działa pod nową wersją. Najważniejsze jest to iż potrzebny mi programator działający stabilnie i jak najszybciej to tylko możliwe. Czasami uciążliwe jest czekanie aż całe 16kB zostanie wgrane przez LPT do procesora :razz: Nie mówiąc o tym, że wcześniej będzie trzeba ustawić opóźnienie, ponieważ pracuje nie stabilnie. Może to ze względu na Core2Duo, jednak o ile pamiętam ten sam problem miałem ze starym Duronem 800 oraz z Celeronem M 2,8GHz.

Jeżeli ktoś ma fajny projekt dobrze działającego programatora SPI dla mikrokontrolerów AVR to proszę o informacje ;)

Pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ