Proxxon
Proxxon
Poszukuję schematu regulatora obrotów do miniwiertarki FBS12/E i zasilacza NG2/S.Wiertareczka fabrycznie nowa,ale nie działa regulacja obrotów są te najniższe.Wysłałem do serwisu gwarancyjnego,po dwóch tygodniach przysłali do mnie z informacją,że wiertarka jest sprawna i pracuje tylko z fabrycznym zasilaczem.Podłączałem ten sprzęcik do zasilacza stabilizowanego.Dzięki za pomoc Ryszard.
Do miniwiertarki nie posiadam, ale ostatnio odrysowałem do minipiłki tarczowej Proxxon, więc może się przyda.
- Załączniki
-
- Regulator obr_sil_pilki tarcz_Proxxon.zip
- (25.13 KiB) Pobrany 815 razy
Schemat dotyczy urządzenia zasilanego z sieci,natomiast moje urządonko zasilane jest napięciem stałym 12V i dziwnie się zachowuje.Przy zsilaniu napięciem stabilizowanym nie działa regulacja, a pobirany prąd 0,7A ale jak zasilę z prostownika do ładowania akumulatorów regulacja działa pobierany prad dochodzi do 4A na maksymalnych obrotach.Jakieś dziwne to sterowanie.
Na prostowniku mam napięcie regulowane po stronie wtórnej i mogę ustawić wartosci od 10 do 16V ze skokiem co 1V.Wiem że nie jest filtrowane ale na takim właśnie napięciu działa regulacja obrotów.Producent w instrukcji zasilacza napisał,że napięcie wynosi 16V bez obciążenia a po podłączeniu wiertarki spada do 12V.Serwis gwarancyjny nie udziela infomacji na temat budowy zasilacz proponują zakup orginalnego.Orginalny ma oznaczenie NG2/S o obciążalności 2A,natomiast moc wiertarki wynosi 100W więc z wyliczenia wynika,że trochę za małą moc ma ten zasilacz zapewniają o prawdłowości zastosowania tego zasilacza z typem wiertarkiFBS12/E.
No jakoś nie bardzo się to kalkuluje
Jak widać na Zdjęciu nie widać czy to jest stałe czy przemienne napięcie
http://www.tme.eu/pl/katalog/elektronar ... 3Dprn28706
można zaryzykować i podłączyć przemienne 12V tak na początek , wnioskując że z prostownikiem działa a z 12V stabilizowanym nie. Ale wcześniej bym zalecał tak jak kolega ROM wspomniał podłączyć wydajniejszy zasilacz stabilizowany.
Jak widać na Zdjęciu nie widać czy to jest stałe czy przemienne napięcie
http://www.tme.eu/pl/katalog/elektronar ... 3Dprn28706
można zaryzykować i podłączyć przemienne 12V tak na początek , wnioskując że z prostownikiem działa a z 12V stabilizowanym nie. Ale wcześniej bym zalecał tak jak kolega ROM wspomniał podłączyć wydajniejszy zasilacz stabilizowany.
Możliwe, że uda się wykorzystać starszy zasilacz AT / ATX z komputera. Często starsze i sprawne egzemplarze można kupić dosłownie za kilka złotych. Wystarczy taki zasilacz przełożyć do bezpiecznej plastikowej obudowy z serii KMxx i ewentualnie dodać małe obciążenie w postaci żarówki, np. 12V / 5W i gotowe, Choć w sumie silniczek wiertarki jest już obciążeniem, wiec dodatkowe obciążenie może okazać się zbędne.
ryszard
Silniczki prądu stałego z komutatorem i magnesem trwałym przy kręceniu ich osią zachowują się właśnie podobnie podobnie jak dynamo rowerowe, czyli wytwarzają pewne napięcie. W końcu cewki silniczka poruszają się wtedy w polu magnetycznym.
Silniczki prądu stałego z komutatorem i magnesem trwałym przy kręceniu ich osią zachowują się właśnie podobnie podobnie jak dynamo rowerowe, czyli wytwarzają pewne napięcie. W końcu cewki silniczka poruszają się wtedy w polu magnetycznym.
-
V@M VampirE
- -
Witam.
Mam wiertarkę Proxxon FSB 12/EF i potwierdzam obserwacje kolegi. Wiertarka nie reaguje na regulacje na napięciu stabilizowanym.
Testowałem na transformatorze TS160/2 2*12V 2*6A i to moje wyniki.
Na wyprostowanym napięciu za pomocą prostownika dwu połówkowego silnik pracuje pulsacyjne tak 0.5s i wiertarka szarpie.
Po dołożeniu filtra z kondensatora 4700uF napięci rośnie do 18V i pracuje nawet ok ale w niskich zakresach obrotów lekko szarpie ( silnik znowu głupieje.
Po założeniu mostka i kondensatora (napięcie 32V) a za raz po tym stabilizatora liniowego na diodzie zenera 18V i 2n3055 działa ale regulacja siada.
Wniosek mostek i odwinąć trochę drutu z trafa, albo dowinąć tyle by prostownik dwu połówkowy dawał ok 16-18V a nie 10,5V.
Przy napięciu około 16V zgodnie ze wzorem P/U=I (100/16=6,25) trafo o wydajności 6A powinno jakoś sobie poradzić choć dostanie w żyły.
[ Dodano: 2009-06-03, 19:09 ]
Po odwinięciu jest ok, regulacja działa. Zasilacz to jak było pisane trafo i mostek. I tu uwaga, nie wiem dlaczego ale napięcia na mostku rośnie im wyższe obroty. Z trafem 18V szło do 21V, a po odwinięciu na 16V jest 18,5V więc mieści się w granicach podanych na szlifierce. Pomiary wykonywałem miernikiem UT60E, jak i w pełni analogowym zabytkiem, na obydwu to samo.
Więc najlepszą i najtańszą opcją dla sprzętu proxxon jest zwykłe trafo 16V 7A i mostek prostowniczy, zamiast firmowego zasilacza.
Pozdrawiam.
Mam wiertarkę Proxxon FSB 12/EF i potwierdzam obserwacje kolegi. Wiertarka nie reaguje na regulacje na napięciu stabilizowanym.
Testowałem na transformatorze TS160/2 2*12V 2*6A i to moje wyniki.
Na wyprostowanym napięciu za pomocą prostownika dwu połówkowego silnik pracuje pulsacyjne tak 0.5s i wiertarka szarpie.
Po dołożeniu filtra z kondensatora 4700uF napięci rośnie do 18V i pracuje nawet ok ale w niskich zakresach obrotów lekko szarpie ( silnik znowu głupieje.
Po założeniu mostka i kondensatora (napięcie 32V) a za raz po tym stabilizatora liniowego na diodzie zenera 18V i 2n3055 działa ale regulacja siada.
Wniosek mostek i odwinąć trochę drutu z trafa, albo dowinąć tyle by prostownik dwu połówkowy dawał ok 16-18V a nie 10,5V.
Przy napięciu około 16V zgodnie ze wzorem P/U=I (100/16=6,25) trafo o wydajności 6A powinno jakoś sobie poradzić choć dostanie w żyły.
[ Dodano: 2009-06-03, 19:09 ]
Po odwinięciu jest ok, regulacja działa. Zasilacz to jak było pisane trafo i mostek. I tu uwaga, nie wiem dlaczego ale napięcia na mostku rośnie im wyższe obroty. Z trafem 18V szło do 21V, a po odwinięciu na 16V jest 18,5V więc mieści się w granicach podanych na szlifierce. Pomiary wykonywałem miernikiem UT60E, jak i w pełni analogowym zabytkiem, na obydwu to samo.
Więc najlepszą i najtańszą opcją dla sprzętu proxxon jest zwykłe trafo 16V 7A i mostek prostowniczy, zamiast firmowego zasilacza.
Pozdrawiam.