Mikrofon "gesia szyjka" - zasilanie

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
g.f.marciniak
-

Mikrofon "gesia szyjka" - zasilanie

Post autor: g.f.marciniak » 27 sty 2009, 10:54

Witam. Posiadam mikrofon elektretowy typu "gesia szyjka" ktory ma w podstawce wbudowany wzmacniacz zasilany napieciem 3V z baterii. Sprzedawca zapewnial mnie ze mozna go zasilac phantomem, okazuje sie ze jednak nie. Z pewnych wzgledow wymiana baterii nie wchodzi w gre i zalezy mi na tym aby go zasilac phantomowo 48V. Czy wie ktos jak mozna przerobic ten uklad? Ew. czy ma ktos schemat takiej "gesiej szyjki" jakie sa stosowane w kosciolach?
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sty 2009, 17:38

g.f.marciniak, jeżeli znajdziesz transformator mikrofony to możesz coś na tej zasadzie zrobić: http://resource.boschsecurity.com/docum ... 315787.pdf

g.f.marciniak
-

Post autor: g.f.marciniak » 27 sty 2009, 17:44

Dziekuje za schemat:) Ale czy moge dolaczyc sygnal z wyjscia przedwzmacniacza mikrofonowego tylko do jednej z szyn sygnalowych? Przeciez mikrofon ten z natury daje sygnal asymetryczny. Pytam dlatego, ze moga byc problemy z nabyciem trafa.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sty 2009, 17:54

Nie wiem, nie próbowałem. ale zamiast trafka wyjściowego możesz zastosować symetryzator (tak to chyba profesjonalnie się nadaje który będzie zasilany właśnie z tego napięcia 48V.

g.f.marciniak
-

Post autor: g.f.marciniak » 27 sty 2009, 17:55

Rozumiem. Ale ja potrzebuje konkretnego rozwiazania, schematu - chodzi o jak najnizszy koszt, nie wchodza w gre gotowe drogie rozwiazania.
Czy taki uklad polaczen jak na rysunku umozliwi mi poprawna prace mikrofonu i przedwzmacniacza?
Załączniki
zas.jpg
zas.jpg (5.9 KiB) Przejrzano 5496 razy

ODPOWIEDZ