Posiadam drukarke wymontowana z kasy fiskalnej i chcę zrobić do niej sterowanie na jkimś procku np atmega8
Mam płytkę testowa do tej atmegi to moge coś kombinować, ale niestety programowanie mi nie idzie bo sie dopiero bascoma uczę.
Chciałbym aby sterownik po wpisaniu czegoś z klawiatury PC podłączonej do niego drukował to drukarką.
Jest to drukarka punktowa drukująca 40 punktów w lini z predkoscią 3 linie na sekunde.
tutaj fotki drukarki
Fotka 1
Fotka 2
Fotka 3
Fotka 4
Fotka 5
Fotka 6
Fotka 7
Udalo mi sie znalesc PDFy do kulku scalakow reszty nie moge nigdzie znalezc
oto scalaki ktorych mam opis:
82C55AFP2
M38002SFP mikroprocesor prawdopodobnie glowny
RTC72423
HC00
PAL16L8BCN
SRM2B256SLCX70
a to plyta glówna z kasy

i zbilzenie samego wyjscia drukarki z tranzystorami

jak widac sa rezystory tranzystory i diody zenera i jeszcze jakies podluzne ukladziki ale nie wiem co to jest, sterowanie z procka zrobiłbym tylko tranzystorami.
na osi silnika są takie jakby "prądniczki" (magnes i cewka), sprawdzilem je jedna podlczona bezposrednio do silnika wytwarza ok 1,2V zmienny, a druga ok 0,2V ale jak na nia podam napiecie to wysuwa sie takie male cos i blokuje silnik czyli to jest jakis hamulec (im wieksze napiecie tym silnik szybciej sie zatrzymuje) obok niej jest jeszcze takie cos podluzne szklane jakby zaroweczka ale nie wiem do czego to jest (mysle ze to cos liczy obroty silnika ale napiecia nie moge zmiezyc, jak ustawilem miernik w pozycji pomiar diody to nie pokazywal nic ale wskaznik rozladowania baterii mrugal chyba co jeden obrot, moze to byc czujnik magnetyczny? np hallotron)
Bardzo prosze kogoś kto umie pisać programy o pomoc