Elemis 5550 TM - nie uruchamia się :-(

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
::NokermaN::

Elemis 5550 TM - nie uruchamia się :-(

Post autor: ::NokermaN:: » 22 gru 2004, 9:52

Witam szanownych Forumowiczów

W naprawie TV jestem Zielony jak saladera ale jakotaki pojęć o elektronice mam dlatego podejmuje się próby naprawy ELEMISA 5550 i liczę że z Waszą pomocą uda mi się :-)

Jest to TV ELEMIS 5550 TM, OTC sII - 94r, Nr OTV 1205324
Usterka zastała go w stanie włączonym, po prostu się wyłączył i już nie dało się go uruchomić. Świeci się czerwona dioda i po włączeniu na chwilkę zapala się zielona , słychać tak jakby pare cyknięć ze środka i spowrotem przechodzi w stan czuwania (czerwona doida).
Dzieje się tak zarówno przy próbie włączenia z włącznika siecioweko, klawiatury na telewizorze (+ program) jak i z pilota.

Po odłączeniu W302 Powerem nie załącza się (jedno mignięcie zielonej diody) pilotem i +program włącza się na jakieś 10 - 15 sek. (zapala się zielona dioda) słychać jakby piszczenie z wys. napięcia.
Obrazu i fonii dalej brak

nie wiem czy w takim stanie nie powinno być widać żażenia się lampy kineskopowej?? wkażdymbądź razie nie żaży się

jeszcze jedna dziwna sprawa?? dookoła tej przyssawki co jest na kineskopie (jakaś masaczy coś) był dziwny osad, lepki czarny nakineskopie i przyssawce tak jakby coś było rozlane???? (ale na 100% nic nie było rozlane bo TV stał cały czas w szafce "z daszkiem") ewentyalnie jakaś wydzielina z tej gumowej przyssawki ??? niewiem co to??? przemyłem spirytusem.

kineskop to NOKIA

pozdrawiam

gość z elektrody

Post autor: gość z elektrody » 26 gru 2004, 20:48

Objawy jak przy zwartym +B. Odlutuj tranzystor linii załacz, jeśli zaświeci na zielono sprawdź tranzystor, jeśli nie uszkodzony trafo na tester lub jeśli lubisz ryzyko wymiana "w ciemno'

Gość

Post autor: Gość » 26 gru 2004, 20:49

zapomniałem co do smaru to normalka. Nie zmywaj!!!
Przepraszam za bałagan posty prosze scalić

ODPOWIEDZ