Cięcie szkła
Cięcie szkła
Potrzebuję uciąć spód lampy VFD (okrągłej). Wiem, że można to zrobić np. sznurkiem (szklo się nagrzewa, a potem wrzuca do wody, przez co pęka w nagrzenym miejscu...)
Ale to jest metoda dobra do butelki. Nie mam pewnosci czy zadziala w lampie próżniowej?
Żeby mnie ktoś nie posądzil o niszczenie, to mam tych lamp chyba ze 30 a na allegro chodzą po 2zl (IW18) nie jest to więc cenna lampa ktorej nie można przeciąć, a mam dla niej inne ciekawe zastosowanie.
Ale to jest metoda dobra do butelki. Nie mam pewnosci czy zadziala w lampie próżniowej?
Żeby mnie ktoś nie posądzil o niszczenie, to mam tych lamp chyba ze 30 a na allegro chodzą po 2zl (IW18) nie jest to więc cenna lampa ktorej nie można przeciąć, a mam dla niej inne ciekawe zastosowanie.
Ja widziałem raz jak się ucina szkło ,ale nie wiem czy się uda...
Potrzebny jest ostry nożyk ,metalowy pręt na którym będzie się trzymać szkło ,od góry zaczepić trzeba pręt ,a dół nad jakaś podstawka... Trzeba zrobić nożem rysę dookoła ,a następnie popukać nożem w pręt ,od wibracji powinno pęknąć w miejscu podcięcia.
Potrzebny jest ostry nożyk ,metalowy pręt na którym będzie się trzymać szkło ,od góry zaczepić trzeba pręt ,a dół nad jakaś podstawka... Trzeba zrobić nożem rysę dookoła ,a następnie popukać nożem w pręt ,od wibracji powinno pęknąć w miejscu podcięcia.
Nie wątpie, że jesteś ekspertem w tej dziedzinie
Ale pomarańczowa szklana bagietka brzmi niezbyt przyjemnie
A ja chcialem sie tez dowiedzieć, czy nic sie nie stanie z lampą po odcięciu, bo w środku jest prożnia... Może lepiej zrobić małą dziurke przed cięciem,żeby wyrownać ciśnienie wewnątrz i na zewnątrz? Da rede wywiercić w szkle normalnym wiertlem?
No tak, ale w np w baloniku po zrobieniu dirki nastepuje buum
chodzi mi o to, czy gwałtowne przecięcie nie spowoduje pęknięcia calości, lub gorzej czy ja czymś niedostane 
Tak sie od jakiegoś czasu zastanawiam... Czy szkło jest twardsze od metalu? dlaczego w metalu wierci się twardszymi metalowymi wiertłami a szklo wiecznie diament?
Tak sie od jakiegoś czasu zastanawiam... Czy szkło jest twardsze od metalu? dlaczego w metalu wierci się twardszymi metalowymi wiertłami a szklo wiecznie diament?
Zauważ, że w balonie jest nadciśnienie, a w lampie podciśnienie. Nie takie abyś mógł "dostać" czymś, jak to może się zdarzyć w przypadku kineskopu.Kulpina pisze:No tak, ale w np w baloniku po zrobieniu dirki nastepuje buumchodzi mi o to, czy gwałtowne przecięcie nie spowoduje pęknięcia calości, lub gorzej czy ja czymś niedostane