QuickBasic

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

QuickBasic

Post autor: wojtusp » 18 sty 2009, 21:17

Witam
Napisałem prosty programik do obliczania pierwaistków
CLS
PRINT "Program do obliczania pierwiastkow "
INPUT "Podaj początek zakresu " ; poczatek
INPUT "Podaj koniec zakresu " ; koniec

IF koniec < początek Then
PRINT "Naucz się durniu pisac od mniejszej do większej liczby bo dostaniesz papę "
END If

komunikacik$ = "Pierwiatek z"
znaczek$ = "="
FOR liczniczek = początek to koniec
Print komunikacik$ ; liczniczek ; znaczek$ ; SQR(liczniczek)
Next
Print "obliczenia zostaly wykonane "

Jednak dałem dla kompa właściwie mały zakres i dosyć długo liczył możliwe jest aby program użył więcej możliwości procesora?
Nie znam się dobrze w tych tematach .Proszę o podanie możliwości jakiejś albo zaprzeczenie możliwości wykonania mojej prośby .

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 18 sty 2009, 21:48

QBASIC i możliwości współczesnych procesorów? Wolne żarty! On chyba nawet nie wspierał koprocesora arytmetycznego i zapewne to pierwiastkowanie robi na liczbach całkowitych. Spróbuj ściągnąć Turbo Basic od Borlanda, tam chyba jest mozliwość właczenia supportu dla koprocesora. Porównasz prędkosć działania.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 18 sty 2009, 22:07

Zrobiłem test no i niestety QB jest o niebo lepszy 100000 pierwiatkow wykonał w kilkanaście sekund a turbo basic 4 minuty ,ale też pokazywał 6 cyfr po przecinku przy czym QB tylko 3
Może powodem jest to że w QB nie mogę oglądać wyników ,a w TB mam całą liste pierwiastków
Ostatnio zmieniony 18 sty 2009, 22:09 przez wojtusp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 18 sty 2009, 22:09

No więc takie porównanie jest o kant kuli potłuc. Ilość miejsc po przecinku ma kolosalne znaczenie. Grzebałeś w ustawieniach TB? Da sie tam włączyć support dla koprocesora?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 sty 2009, 21:24

A nie lepiej w Turbo Pascalu? Qbasik jest fajny, ale to jednak raczej historia niż coś co warto stosować.

ODPOWIEDZ