Publikacja projektu w EdW
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Publikacja projektu w EdW
Aby projekt został opublikowany w EdW trzeba napisać oświadczenie, że nie był on wcześniej publikowany. A czy są jakieś ograniczenia dotyczące wykorzystania i publikacji dokumentacji projektu po publikacji w EdW?
Z tego co wiem to w tzw. stopce Redakcyjnej jest zapis, że projekt można wykorzystać do własnych potrzeb. Korzystanie z projektu do innych celów, przede wszystkim zarobkowych wymaga zgody autora projektu. Natomiast co od samego artykułu opisującego dany projekt wymagana jest zgoda Redakcji.
Rzeczywistość jest jednak taka, że czasami można spotkać się z podróbkami oryginalnych kitów AVT, np. na Allegro, giełdach elektronicznych. Można próbować z tym "walczyć", ale efekty często są podobne jak w przypadku piractwa komputerowego.
Ograniczeniem w kopiowaniu projektu może być oparcie go o mikrokontroler i jednoczesne nie udostępnianie publicznie kodu programu i odpowiednie zabezpieczanie mikrokontrolera przed skopiowaniem z niego programu.
Jednak z tego co wiem najczęściej w projektach "EdW" wymagane jest udostępnienie programu, choć w uzasadnionych przypadkach podobno możliwe jest odstępstwo od tej reguły.
Rzeczywistość jest jednak taka, że czasami można spotkać się z podróbkami oryginalnych kitów AVT, np. na Allegro, giełdach elektronicznych. Można próbować z tym "walczyć", ale efekty często są podobne jak w przypadku piractwa komputerowego.
Ograniczeniem w kopiowaniu projektu może być oparcie go o mikrokontroler i jednoczesne nie udostępnianie publicznie kodu programu i odpowiednie zabezpieczanie mikrokontrolera przed skopiowaniem z niego programu.
Jednak z tego co wiem najczęściej w projektach "EdW" wymagane jest udostępnienie programu, choć w uzasadnionych przypadkach podobno możliwe jest odstępstwo od tej reguły.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to w niektórych przypadkach wzór płytki drukowanej (najczęściej samych ścieżek, bez elementów) jest dostępny w internecie. Dzięki temu oszczędza się miejsce w czasopiśmie, które można wykorzystać na inne artykuły. Co do schematu, to raczej powinien się on znaleźć w artykule, bo inaczej opis projektu może być trudny do zrozumienia. W przypadku wątpliwości pytania najlepiej kierować bezpośrednio do Redakcji "EdW".
Wydaje mi się, że jeśli opublikujesz w innym czasopiśmie dokładnie ten sam artykuł, który wcześniej opublikowałeś w EdW to będzie znacznie mniejszy problem (dla EdW) niż gdyby było odwrotnie. Jeśli chodzi o publikację w internecie, i to nie całego tekstu słowo w słowo a tylko np. schematu czy płytki (twojego autorstwa) to nie powinno być problemu. Ja mam cztery publikacje w czasopismach AVT, wszystkie cztery projekty były wcześniej opublikowane na mojej stronie internetowej. Do czasopism oczywiście wykonałem nowe zdjęcia i napisałem nowy opis szerszy niż ten ze strony, a po wyjściu czasopisma dodałem na stronie wpis "po więcej szczegółów na temat tego projektu zapraszam do <nazwa, numer czasopisma, numer strony>". Myślę że to nic złego a nawet wręcz przeciwnie, bo zachęcam zainteresowanych do kupna numeru archiwalnego