Dwudziesto letnie kondensatory
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
Dwudziesto letnie kondensatory
Witam, Jestem w trakcie budowy zasilacza, na stronie ALLEGRO znalazłem 21-letnie kondensatory. Ich pojemność i napięcie pracy w porównaniu do ceny jest bardzo konkurencyjna z nowymi. Czy te kondensatory po tych latach posiadają te same właściwości??, czy ich awaryjność pogorszyła się??, Czy kupić nowe??
Pozdrawiam i z góry dzięki.
Pozdrawiam i z góry dzięki.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli chcesz je użyć to najpierw będziesz musiał je zaformować, czyli trzymać pod napięciem parę godzin/dni aby odzyskały nieco utraconej przez zapewne długi czas magazynowania pojemności. Też czasem używam "starych" kondensatorów, lecz zawsze daję je na zapas plus oczywiście nowe przy samej końcówce.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
Po przemyśleniu waszych odpowiedzi kupię jednak nowe, brakuje jeszcze odpowiedzi " CO TANIE TO DROGIE". Chcę kupić takich elektrolitów około 10 sztuk, w cenie różnice zrobi, ale będę wiedział na czym urządzenie działa
. A przy okazji, czym się kierować przy kupnie kondensatorów elektrolitycznych, przeglądając Allegro w poszukiwaniu 4700uF (lub więcej), 63V (ewentualnie 50V) zauważyłem duże różnice w cenie, chociaż to nie były używki. Czy to zależy od firmy??
Osobiście nie polecam , starych elektrolitow , nie wiem jak to wygląda z nie używanymi [staruszkami ] , ale używane po około 15 latach mogą stracić 70% swojej pojemności .
Co do nowych to lepiej rozejrzyj sie
TU niż w ciemno kupować na allegro . O TME mogę powiedzieć Ci tyle , że juz kilka dobrych lat tam się zaopatruje , to nie spotkałem ani jednego bubla
a o allegro :
Co do nowych to lepiej rozejrzyj sie
a o allegro :
mariusz256 pisze:" CO TANIE TO DROGIE"
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt: