PKDevelop - gdzie to znalezc?

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
uzi18
-
Kontakt:

PKDevelop - gdzie to znalezc?

Post autor: uzi18 » 30 gru 2008, 17:57

Zastanawiam sie gdzie mozna znalezc wiecej informacji na temat pkdevelop.

Jesli by mnie zaciekawil ten program - moglbym go spaczkowac do PLD Linux i wrzucic do ftp repozytrium dystrybucji.
moze wie ktos cos na jego temat ?

mwaskiewicz
-
Kontakt:

Post autor: mwaskiewicz » 03 sty 2009, 0:03

Cześć!

Jestem autorem artykułu, który pojawi się w kolejnym numerze EdW i niestety do tytułu wkradł się błąd - nie jest to program PKDevelop, a KDevelop (w zapowiedziach pojawiła się już stosowna poprawka).
Jest to dosyć duże środowisko programistyczne wspierające pisanie programów pod Linuxem.

Tutaj znajduje się strona domowa tego projektu. W artykule przedstawiony będzie szablon służący do programowania AVR'ów za pomocą tego IDE, a także omówione będzie sporo innych spraw związanych z AVRami (ale nie tylko) w linuxie.

--
Pozdrawiam
Michał Waśkiewicz

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 03 sty 2009, 0:55

Bardzo ciekawie to wygląda. Będę musiał się chyba przyjrzeć uważnie temu kombajnowi :)

uzi18
-
Kontakt:

Post autor: uzi18 » 03 sty 2009, 18:48

Hmm tak tez sie domyslalem ... znam ten program dosc dobrze.
Lepszym rozw. wg mnie jest eclipse + plugin cdt + plugin avr
kdevelop nie potrafi podp. skladni przez co nie jest pomocny dla poczatkujacych, brak mu debuggera

Przyjrzyj sie lepiej kontrollerlab - to srodowisko oparte na libkate nakierowane na projektowanie dla avr
ma debugger, emulator terminala dla rs232 itp. chociaz ma troche niedociagniec to jest to calkiem fajny program.

kate/kwrite/kdevelop (libkate) ma wg mnie wygodniejszy edytor

aktualnie korzystam z kate do rozwijania programów pod Qt4 (kadu 0.6.6, kadu-jabber)
eclipse w tym temacie bardzo pomaga - gdyby nie ten edytor ... ;(

hmm chociaz chyba w kdevelop jest dopelnianie skladni ... musze to sprawdzic ;)

paulo86
-

Post autor: paulo86 » 24 mar 2009, 16:02

W końcu ktoś zauważył, że na GNU/Linuksie też można pracować. Bardzo duży plus dla autora ;)

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 27 mar 2009, 18:46

Jestem żywo zainteresowany AVR'ami i ARM'ami w KDevelop. Jeżeli będzie potrzebna konkretna pomoc, proszę o kontakt.
Jestem wiernym użytkownikiem Kate, która jest świetnym programem (nie wymagam wiele: kolorowa składnia i odnośniki do errorów z make'a). Właściwie to Kate z otwartą wbudowaną konsolą w zupełności wystarcza do programowania AVR.

ODPOWIEDZ