Przemiana częstotliwości

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

Przemiana częstotliwości

Post autor: slawek55 » 02 sty 2009, 19:41

Witajcie.
Chciałbym się od Was dowiedzieć coś o przemianie częstotliwo sci i mieszaczach.

Jeśli jest układ mieszacza, do którego do we1 doprowadza się częstotliwość wejściową, a do we2 częstotliwość heterodyny z generatora lokalnego, to dlaczego jest tak, że częstotliwość heterodyny jest większa od częstotliwości wejściowejo pewną wartość.
Tzn. chcąc mieć stałą wartość częstotliwości pośredniej np. 10,7MHz i chcąc odebrać np 92FM to heterodyna ma częstotliwość 92+10,7MHz.
Dlaczego większą skoro przemiana równie dobrze zachodzi przy częstotliwości mniejszej o częstotliwość pośredną?

Doktor
-

Post autor: Doktor » 17 sty 2009, 4:54

Masz całkowitą rację. Przemiana jest identyczna przy czestotliwościach Fs+ Fh, jak przy Fs - Fh, Potem układ przemiany odfiltrowuje niepożądane częstotliwości. I wcale nie we wszystkich odbiornikach jest tak, jak piszesz, są też z tą niższą, ale z uwagi na tłumienie częstotliwości lustrzanych zwykle stosuje się tę wyższą. Częstotliwości lutrzane są + 2 Fp, czli przy 92 MHz =21,4 co daje113,4, czyli poza pasmem odbieranym, w skrócie lepsza jakośc odbioru. Jest to oczywiście wielkie uproszczenie, ale zagadnienie nie warte uwagi normalnego użytkownika. Gdyby w Twoim radiu była Fh mniejsza o 10,7 też miałbyś problem? Przecież działa.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 17 sty 2009, 5:28

Cały problem pojawił się kiedy chciałem ustawić częstotliwość w pętli PLL dla radia. Nie wiedziałem czy częstotliwość heterodyny jest większa czy mniejsza. Nie byłem pewny, ponieważ różne rzeczy słyszałem i w końcu już sam nie wiedziałem jak to jest.

ODPOWIEDZ