Witam.
Obecnie pracuję na laptopie bez portów COM i LPT. Chcę połączyć się z moim STK500. Mam dylemat, otóż spotkałem się z opinią, że konwerter z tematu nie będzie rozpoznawany przez AVRStudio i będą inne problemy. Nie chcę kupować i eksperymentować na darmo jeśli okazałoby się to prawdą. Czy będę potrzebował programu do mapowania czy sam sterownik wystarczy? Aha, jak będzie sprawa wyglądała przy używaniu Hyper Terminal?
Proszę o pomoc.
PZDR GrzesiekG
Konwerter USB<->UART + STK500
-
kuba989898
- -
Ja używam klona STK500 (HV-PROG) z konwerterem na układzie ze strony avr-projekte.de (konwerter USB<->Serial(TTL) + TTL na COM i działa z AVRStudio bez problemów.
-
kuba989898
- -
Dobra nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Używam standardową wersję HV-Proga podłączaną do portu COM, a do tego przejściówka USB <-> UART.
Mam 3 rzeczy:
1. programator HV-Prog dokładnie taki jak na tej stronie LINK wersja Advanced
2. przejściówka USB <-> UART (TTL) tą: LINK
3. przejściówka UART(TTL) <->UART(RS-232) spod tego linku LINK z tym że wykonana na układzie MAX255.
I działają ze sobą bez zarzutu.
Z komunikacją poprzez terminal (Hyper Terminal, Realterm) przy pomocy 2 i 3 z układami elektronicznymi nie ma problemów
Używam standardową wersję HV-Proga podłączaną do portu COM, a do tego przejściówka USB <-> UART.
Mam 3 rzeczy:
1. programator HV-Prog dokładnie taki jak na tej stronie LINK wersja Advanced
2. przejściówka USB <-> UART (TTL) tą: LINK
3. przejściówka UART(TTL) <->UART(RS-232) spod tego linku LINK z tym że wykonana na układzie MAX255.
I działają ze sobą bez zarzutu.
Z komunikacją poprzez terminal (Hyper Terminal, Realterm) przy pomocy 2 i 3 z układami elektronicznymi nie ma problemów