Pytanie o czujnik fotoelektryczny HIGHLY

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
artur_ar2r
-
Kontakt:

Pytanie o czujnik fotoelektryczny HIGHLY

Post autor: artur_ar2r » 28 gru 2008, 11:46

Witam bardzo serdecznie i proszę o wyrozumiałość, gdyż moja wiedza na temat elektroniki nie jest bardzo zaawansowana.

Moim problemem jest to, że mam wykonać urządzenie sterujące naklejaniem paska samoprzylepnego na brzeg torby foliowej. Wszystko mam już zaplanowane, tylko potrzebuje się dowiedzieć czy czujnik który chcę wykorzystać
http://www.tme.eu/czujnik-fotoelektrycz ... -t3ad.html
będzie na 100% widział przeźroczystą folię. Chodzi mi o typ WE-R3AL gdyż jest napisane, że wykrywa także obiekty przeźroczyste. miał ktoś może do czynienia z takim czujnikiem??
Jeszcze chciał bym się zapytać o wyjście. Dość głupie to pytanie, ale to tak kontrolnie przy okazji pytam :razz: Czy PNP to polega na tym, że dwoma przewodami zasila sie czujnik, a trzecim podczas zadziałania czujnika daje plus?

Pozdrawiam z góry i dziękuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 19:56 przez artur_ar2r, łącznie zmieniany 1 raz.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 28 gru 2008, 14:16

Przeźroczystość jest pojęciem względnym. Wystarczy światło o takiej długości fali, dla której nawet cieniutka folia stanowi barierę odbijającą część tego światła do detektora ( w tym wypadku podczerwień 940nm ).

artur_ar2r
-
Kontakt:

Post autor: artur_ar2r » 30 gru 2008, 18:05

aktus pisze:Przeźroczystość jest pojęciem względnym. Wystarczy światło o takiej długości fali, dla której nawet cieniutka folia stanowi barierę odbijającą część tego światła do detektora ( w tym wypadku podczerwień 940nm ).
Ok. Ale co to oznacza dla mnie w praktyce :oops: Rozumiem, że długość fal odpowiada za to, na ile przeźroczysty materiał staje się widoczny dla czujnika. Tak? Tylko teraz jest kwestia jaka długość fal, interesowała by mnie :???: Na poniedziałek lub wtorek mam zamówiony test tego czujnika z moimi próbkami foli... Zobaczymy co z tego wyjdzie... Ale nadal wszelkie opinie są mile widziane...

ODPOWIEDZ