Karty SD/MMC i Bascom

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Karty SD/MMC i Bascom

Post autor: M@ciej » 26 gru 2008, 20:51

Witam serdecznie :)

Chciałbym się zapytać, czy i jakie są możliwości sterowania pamięciami typu Flash (SD/MMX) przez SPI z poziomu Bascoma AVR? Będę używał Atmega8 lub Atmega16.

Pozdrawiam :)

Tyrystor
-

Post autor: Tyrystor » 26 gru 2008, 21:26

Swego czasu również próbowałem szukać informacji na temat obsługi kart SD/MMC z Bascom'a. Jednakże nic konkretnego nie udało mi się znaleźć. Jedyne co, to polecano przesiąść mi się na język C.

Polecam Ci jednak odwiedzić tę stronę o AVR DOS

W każdym bądź razie z tego co wyczytałem do obsługi tychże kart Atmega8 się nie nadaje gdyż posiada za mało pamięci, bodajże SRAM.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 gru 2008, 21:45

Proszę przykładowy układ z wykorzystaniem karty MMC:
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 27 gru 2008, 10:32

Wow, a jednak jest to możliwe? Autor wykonał odtwarzacz MP3 na AVR i to jeszcze w Bascomie! Szacun :)

Dzięki za linka, jak będę miał jakieś kłopoty, napiszę.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 29 gru 2008, 12:08

Średnim problemem jest rozwiązanie softwarowe. Dużym problemem jest rozwiązanie sprzętowe wraz z obsługą usb i kart pamięci. Przy pomyślnych wiatrach robi się wszystko na 1 układzie ( dzwięk pwm ), albo za pomocą zewnętrznego przetwornika cyfrowo-analogowego.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 29 gru 2008, 12:22

Tylko ja zamieściłem ten temat nie z myślą o wykonaniu playera MP3 (choć to kusząca propozycja). Chcę wykonać rejestrator danych analogowych, który zapisywałby zmierzone wartości na karcie. Początkowo chciałem wykorzystać kilka szeregowych epromów typu 24Cxxx, ale te są mało pojemne i mają stosunkowo krótki czas życia (mało cykli zapisu/odczytu). Poza tym z epromów musiałbym zgrywać dane z rejestratora przez jakiś kabel, podczas gdy kartę można wyjąć i odczytać dane po włożeniu do czytnika w PC. W założeniu urządzenie ma nie być "uwiązane" przez kabel z PC. Myślałem co prawda nad lączem radiowym przez moduły 433MHz, ale to już inna bajka.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 29 gru 2008, 19:36

Mogą być spore zakłócenia od CB. Lepszym rozwiązaniem by był albo bluetooth, albo wifi

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 31 gru 2008, 0:09

W EP jakiś czas temu były opisywane moduły (hosty usb, "kopiarki" do pamięci USB itp) firmy Vinculum. Rewelacyjna sprawa. Producent wyjątkowo obszernie i dokładnie opisuje "co jak gdzie i kiedy"; daje sterowniki; programator ( o ile potrzebny) jest prosty. Same zalety. Po szczegóły odsyłam do EP. Acha i taki moduł do którego dołącza się pamięć USB komunikuje się z urządzeniem nadrzędnym ( np. procesorem) po SPI z tego co kojarzę.

ODPOWIEDZ