Atanua to program służący do symulacji działania układów cyfrowych (logicznych) w czasie rzeczywistym.
Zadaniem programu jest zapoznanie początkujących elektroników z działaniem podstawowych układów cyfrowych, jak bramki, przerzutniki, liczniki, itp., które można ze sobą łączyć tworząc wirtualne układy cyfrowe. Kolejną zaletą programu jest to, że jest on darmowy do użytku niekomercyjnego. Dosŧepne są wersje dla Linuksa oraz Windows.
Strona domowa Atanua
Galeria zrzutów ekranu
Interaktywne demo
Atanua - program do symulacji układów cyfrowych
U mnie pod Linuksem (Mandriva Xtreme 2.1) archiwum z programem rozpakowałem do lokalizacji /usr/locak/atanua/, utworzyłem skrót na pulpicie do programu i program działa. Nie trzeba nic samemu kompilować z kodów źródłowych jak to często ma miejsce pod Linuksem.
W programie dostępne są nawet układy programowalne, w darmowej wersji co prawda nieliczne bo tylko 89C2051 i epromy 2708, 2716, 2732, ale można do nich wczytać swój program (zaznaczyć wybrany układ np. 2732 i wcisnąć literkę "L" z klawiatury i wybrać program do wczytania z dysku) i już można symulować jego działanie.
W programie dostępne są nawet układy programowalne, w darmowej wersji co prawda nieliczne bo tylko 89C2051 i epromy 2708, 2716, 2732, ale można do nich wczytać swój program (zaznaczyć wybrany układ np. 2732 i wcisnąć literkę "L" z klawiatury i wybrać program do wczytania z dysku) i już można symulować jego działanie.