Przetwornica zaporowa

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
waldek86
-
Kontakt:

Przetwornica zaporowa

Post autor: waldek86 » 11 gru 2008, 18:22

Witam!
Chciałbym zapytać o to, czy w przetwornicy zaporowej, w której mamy oprócz klasycznego trafo impulsowego nawinięte bifilarnie jeszcze jedno dodatkowe uzwojenie(do ograniczania przepięć na tranzystorze kluczującym), współczynnik wypełnienia impulsów może być większy od 0.5. W książce Odona Ferenczi "zasilanie układów elektronicznych" jest napisane, że 0.5 to maximum ze względu na nasycenie rdzenia, ale skoro jest to dodatkowe uzwojenie, które przekazuje nadmiar energii do wejścia, to czy jest prawda, to co podaje autor książki?? Dzięki za odp.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 21 gru 2008, 14:08

Zobacz sobie tu
http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-4137.pdf
http://focus.ti.com/lit/ug/sluu096/sluu096.pdf
I generalnie nie przekracza się 0.7.
I pamiętaj ze w przetwornicy zaporowej energia oddawana jest gdy klucz jest rozwarty.
Więc współczynnik wypełnianie nie może być zbyt wysoki, bo nie było by czasu na przekazanie tej że energii do obciążenia.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 21 gru 2008, 17:19

Skoro już o przetwornicach mowa, to mam pytanie czysto teoretyczne.

Jak sterować wypełnieniem kluczy w przetwornicach typu Push-Pull? Nie można chyba rozdzielić sygnału PWM poprzez proste zanegowanie, bo gdy jeden klucz będzie załączał PWM powiedzmy 10% wypełnienia, drugi "dostanie" 90% wypełnienia i tak na przemian, a te 90% to chyba za dużo?

Jak dotąd próby wykonania takiej przetwornicy taką metodą powodowały ogromny pobór prądu i wielkie straty na ciepło. "Poszło" też parę mosfetów.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 gru 2008, 18:55

Zastosuj odpowiedni kontroler, a ty pewnie to robisz na uC.
I układ musi być w pełni symetryczny, to znaczy ze jak jeden tranzystor otworzysz na 10% to drugi tak samo na 10%. W stanie ustalonym to praktycznie jest 50% i 50% drugi minus martwy czas który jest konieczny w tego typu układach.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 23 gru 2008, 19:14

Właśnie po to chcę zastosować uC, żeby zobaczyć, jak te stany się zmieniają. Chcę to zrozumieć. Do tej pory robiłem przetwornice na układach dyskretnych, teraz chcę na uP zrobić coś w rodzaju edytora przebiegu i obserwować wyniki.

Doszedłem już do tego, że nie mogę podawać po prostu odwróconych sygnałów PWM a jedynie małe wypełnienia przesunięte w fazie, tylko nie wiem dokładnie o ile, ale po to właśnie uP. Oczywiście żelazna zasada, że w danym momencie nie mogą być otwarte dwa klucze naraz.

Inna sprawa, to jakie drivery/wzmacniacze do bramek zastosować? Czy klucze mają być otwarte maksymalnie, czy nie do końca otwarte (widziałem zasilanie bramek przez dzielnik rezystancyjny 100R do bramki i 1K od bramki do masy, lub też inne wartości tych rezystorów.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 24 gru 2008, 14:39

Czas włączenia klucza nie możne przekroczyć 50%. I powinny być one włączane maksymalnie (nasycenie). Np.
Przez 10% czasu połowy taktu włączasz jeden klucz a podczas drugiej połowy taktu włączasz na 10% drugi klucz.
Moza powiedzieć, ze ten układ to dwie przetwornice przepustowe (forward) pracujące przeciwsobnie.

Do sterowania kluczami użyj albo pary komplementarnej
http://sound.westhost.com/project89.htm

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 24 gru 2008, 15:00

Teraz już znacznie jaśniej :)

Chociaż jeszcze kilka rzeczy wymaga dla mnie wyjaśnienia: Dlaczego "w okolicach" kluczy (głównie w obwodach drenu) stosuje się kondensator z rezystorem połączone szeregowo? Mniemam, że ma być to jakiś filtr współpracujący z elementem indukcyjnym, jakim jest transformator. Podobne rozwiązania spotyka się na wyjściach wzmacniaczy mocy.

Spotkałem jednak różne sposoby ich stosowania. Albo pomiędzy dreny obu kluczy, albo pomiędzy drenami a masą, albo (jak w podanym przez Kolegę linku) pomiędzy dreny i zasilanie.

Jaką rolę mają te filtry dokładnie? Jakie ich włączenie jest najbardziej optymalne?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 24 gru 2008, 15:06

Czy chodzi ci o "snubber network"
Obrazek

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 24 gru 2008, 15:56

Heh, nie wiem, nie bardzo rozumiem tego rysunku, w dodatku opisy są po Francusku chyba. Chodziło mi o filtry RC, jak w załączniku.
Kiedy się je stosuje, na jakich podstawach dobiera/oblicza się wartości elementów R i C? Zauważyłem, że przy zastosowaniu takich filtrów rezygnuje się już z diody włączonej katodą do drenu.
Załączniki
klucze.jpg

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 24 gru 2008, 19:20

Właśnie zadaniem tego układu jest "tłumienie' napięcia samoindukcji, i służy od "odebrania" energii zgromadzonej w indukcyjności rozpraszania, nie dopuszcza tym samym do nadmiernego wzrostu napięcia na kluczu, jak i ogranicza szybkość narastania napięcia na kluczu, co może nawet z powrotem włączyć tranzystor.
typowe wartości to R=10...470; C=220pF...2.2nf

A właśnie na tym francuskim schemacie masz to pokazane.
Gdy klucz jest włączony kondensator rozładowuje się przez klucz i rezystor RR.
Wyłączenie klucza powoduje indukowanie się napięcia na LP. I w tej fazie kondensator ładuje się przez diodę.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 26 gru 2008, 13:28

Teraz już znacznie jaśniej. Wszedłem w posiadanie książki "Układy sterujace w zasilaczach i przetwornicach", tam też jest dużo przykładów i opisów gotowych przetwornic. Powinienem sobie poradzić.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

waldek86
-
Kontakt:

Post autor: waldek86 » 30 gru 2008, 13:19

Witam!
Dawno mnie nie było na forum, ale dzięki Ci Jony130 za wyjaśnienie sprawy. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ