Mnie wyszedł schemat jak poniżej. Jest on uniwersalny nadaje się zarówno do wersji z przekaźnikiem jak i samym tranzystorem. Z tym inwerterem się trochę zagalopowałem ponieważ sygnał odwrócony w fazie w stosunku do sygnału na wyjściu Q0 występuje na wyjściu Q1 układu 4017. Więc nie trzeba dodatkowego inwertera, tylko w razie wersji z samym tranzystorem rezystor R3 przełączyć do wyjścia Q1 licznika 4017. Elementy R4 i C2 resetują licznik podczas włączania zasilania układu dzięki czemu unika się przypadkowego włączenia lub wyłączenia przekaźnika lub samego tranzystora. Dioda D2 zabezpiecza wyjście Q2 licznika 4017 przez napięciem "od tyłu", które się pojawi podczas włączenia zasilania i resetowania układu 4017.
W przypadku rozwiązania z tranzystorem stosuje się tranzystor średniej lub dużej mocy (adekwatnej do obciążenia) zamiast tranzystora Q1, a silnik włącza się w miejsce cewki przekaźnika. Dioda D1 zabezpiecza tranzystor przed uszkodzeniem (zarówno w przypadku przekaźnika jak i silnika i jest absolutnie konieczna w obydwóch przypadkach).
Co do wyboru tranzystor czy przekaźnik, wybrał bym przekaźnik. Przy 24W pobieranych przez pompkę tranzystor będzie się nagrzewał i będzie dodatkowym źródłem ciepła w obudowie komputera, no i będzie wymagał radiatora.
Na sam koniec dołączyłem tu plik źródłowy schematu wykonany w programie Isis z pakietu
Proteus 7 gdybyś zechciał sobie zobaczyć jak układ działa w symulatorze.