Stacja lutownicza
- miloo1
- Użytkownik
- Kontakt:
Stacja lutownicza
Witam poszukuje dobrej stacji lutowniczej do 200zł. Jakie polecacie i jakich używacie mam na myśli tylko stacje. A jak spisują się Elwiki słyszałem że są super jak myślicie i ile można za takiego dać
-
fpc
Re: Stacja lutownicza
osobiscie mialem dostep do nastepujacych stacji:miloo1 pisze:Witam poszukuje dobrej stacji lutowniczej do 200zł. Jakie polecacie i jakich używacie mam na myśli tylko stacje. A jak spisują się Elwiki słyszałem że są super jak myślicie i ile można za takiego dać
PT968 - typowy chinczyk z allegro. obojetnie czy nazywa sie aoyue czy pt, czy podobnie - to jeden i ten sam wyrob. grotowka do du* - przy dluzszym uzywaniu strasznie parzy w reke, hot-air natomiast jest ok.
Elwik RT-24 - super sprawa, bardzo dobra polska stacja. bardzo szybko sie nagrzewa, jest wytrzymala. duza wada sa przerazliwie drogie i dosc nietrwale groty (>15 zl za sztuke).
Xytronic 168-3C - swietna sprawa, stacja niedroga (kupilem za ~150 zl, obecnie ~170). mimo, ze chinczyk, sprawuje sie nie najgorzej, szybko sie nagrzewa.
w ogole co jak co, ale caly sprzet xytronic'a jest niezly (produkuja nie tylko stacje, ale np. narzedzia).
groty sa bardzo wytrzymale, tanie. lepiej doplacic te ~30 zl i kupic ja niz wymienionego wczesniej, xytronica 369.
dlaczego?. prosze spojrzec chociazby na cene grotow, w tym minifali i porownac ceny dla obu modeli. juz po krotkim okresie czasu odczuje sie roznice w kieszeni.
btw. najlepiej zakupic u importera na polske, firme biall.com.pl - najtaniej, najlepiej. obsluga mila i znajaca sie na rzeczy.
wlasnie ta stacje mam osobiscie, chwale i polecam!.
w razie czego moga byc pomocne linki:
http://www4.biall.com.pl/BAZA_PRODUKTOW ... 1-01.1.pdf
http://sibi.drut.org/index.php?option=c ... c&Itemid=1
pozdrawiam
-
fpc
jesli juz w tym wypadku mialbym wybierac, to wybralbym tego XY9-60D plus dodatkowo hot aira: 852 Aoyue / PT. mowie tak, ze wzgledu na koszta, wiadomo, ze zawsze mozna lepiej, ale i przy okazji zazwyczaj drozej.miloo1 pisze:Dzięki a coś takiego XY9-60Dlink to co lepsze pt z hotairem czy sam Xytronic
co do xytronica jestem pewien, ze to bedzie bardzo dobry zakup. natomiast co do tego drugiego niekoniecznie. ale za te pieniadze ciezko spodziewac sie czegos lepszego - niestety nic innego nie ma w tym przedziale cenowym.
przeszukaj troche elektrode, bedziesz mial rozeznanie.
btw. poniewaz dysponujesz kwota 200 zl, mysle, ze rozsadniejszy bylby zakup XY 168-3C + pt/aoyue 852, ale to tylko moja opinia. w razie czego hot-air zawsze mozesz dokupic.
pozdrawiam
-
fpc
www.biall.com.pl -> technika lutownicza -> stacje lutownicze -> KUPUJmiloo1 pisze:Ok dzięki chyba zdecyduje się na XY 168-3C tylko gdzie to można kupić jedyne gdzie to widziałem no na tej stronce co mi podałeś a co z tą stacją XY9-60D
taniej i pewniej, jesli chodzi o xytronica nie znajdziesz nigdzie. sprzedaja rowniez inne stacje. ale cena, nie jest juz taka konkurencyjna.
nic dziwnego, biall to wspomniany przeze mnie wczesniej - importer produktow Xytronica od X lat.
co do stacji XY9-60D, w porownaniu do 168-3C. czy za LCD, antyelektrostatyczne wlasciwosci warto doplacac?. moim zdaniem: nie. co do tego drugiego,
moglaby sie nie jedna osoba spierac, ale ja pozostane przy swoim. mam w pamieci zasady, na ktorych nie raz sie "przejechalem": "kto tanio kupuje, dwa razy kupuje", albo "co jest do wszystkiego, jest do niczego". to odnosi sie w tym wypadku do sprzetu aoyue/pt 968 z allegro, ktory mialem u kumpla w rekach. szajs.
podsumowujac, wybor nalezy do Ciebie.