Problem z WinAVR make.exe

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Problem z WinAVR make.exe

Post autor: Kulpina » 20 gru 2008, 16:12

Skonfiguowałem Programmer's Notepada tak jak było to napisane w kursie C, jednak po kliknieciu F7 program nie kompiluje się, a na pocieszenie wyswietla się tylko komunikat:

Nazwa make.exe nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

Process Exit Code: 1

co jest nie tak?
sprawdziłem zawartość plików make.bat i jest tak samo jak w artykule a właściwie lepiej bo w artykule był błąd. Dodam, że robiłem to 3 raz bo na 3 komputerze i jak się okazało do razy sztuka.... wyskoczył błąd...
jestem co prawda przyzwyczajony bo non stop mam coś nie tak z układami programami itp. ale problem trzeba rozwiązać a nie wiem jak...

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 20 gru 2008, 17:45

Kulpina pisze:Nazwa make.exe nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
To znaczy, ze nie masz skonfigurowanej sciezki dostepu. Dodales zmienna srodowiskowa (PATH) do systemu ? Jezeli po wybraniu Start->Uruchom i wpisaniu CMD i w konsoli make pojawi sie taki sam lub podobny komunikat, to problem tkwi wlasnie w tym.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 gru 2008, 17:53

No tak ale w kursie pisze o tym, zeby nie dodawać nic do patha, potem się z tegopowodu dopisuje pliki wsadowe .bat i wszystko jest ok.
2 razy mi się tak udało za 3 juz nie chce :mrgreen:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 20 gru 2008, 19:46

Kulpina pisze:No tak ale w kursie pisze o tym, zeby nie dodawać nic do patha
W kurs sie za bardzo nie wglebialem, w kazdym razie ja mam zmienna PATH ustawiona automatycnzie przez WinAVR (podczas instalacji) i wszysto jest OK. Problemy moga wystapic raczej w sytuacji, gdy masz zainstalowanych kilka kompilatorow.
Moze ja dodaj i zobaczysz czy bedzie dzalac ?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 gru 2008, 20:19

No chyba tak zrobie :mrgreen: reinstall zawsze najlepszy :wink:
ale to pewnie jutro jak nie zapomne to dam znać jak poszło :mrgreen:

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 20 gru 2008, 21:52

Makefile masz dobry?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 21 gru 2008, 14:16

Dobry...

To był błąd porównywalny do tego, jak kiedys zapomniałem podpiąć kabla isp do kompa i sie wkurzałem czego nie programuje...
Po prostu WinAVR zainstalowałem nadysku D, a właściwie sie sam tam zainstalował, bo tam jest system, natomiast z kursu przepisalem bezmyslnie ścieżke z C:\...
zapomniałem ze winar jest na D ehhh... :mrgreen:
W każdym razie dzienki za pomoc :D jusz działa i mam pewność ze przez najblizsze 3 lata juz nie zrobie takiego błędu :mrgreen:

ODPOWIEDZ