Układ włączania/wyłączania silnika elektrycznego przeciskiem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Zygfryd01
-

Układ włączania/wyłączania silnika elektrycznego przeciskiem

Post autor: Zygfryd01 » 19 gru 2008, 12:16

Witam.
Poszukuje układu opartego o przekaźnik bistabilny, który mógłby za pomocą zwykłego swicha otwierać lub zamykac obwód urządzenia doń podłączonego :]. Dodam, że całość planuje zastosować w komputerze, więc zasilanie najlepiej z komputerowego molex'a (5 lub 12V). W projektowaniu własnych układów nie jestem najlepszy. Miałem doczynienia z ltownicą wiele razy, ale głównie przy lutowaniu układów ze znalezionych w sieci schematów.
Prechodząc do rzeczy - chciałbym jeden z przycisków "chwilowych" - takich jak power, czy reset w komputerze - podłączyć do przekaźnika bistabilnego (takiego, który nie otworzy spowrotem obwodu po puszczeniu przycisku), tak, aby po 1 naciśnięciu przycisku podłączony do przekaźnika silnik wyłączył się (normalnie powinien być włączony - przycisk to tak jakby "zabezpieczenie", aby móc wyłączyć silnik), a po ponownym wciśnięciu znów sie włączył. Silnik pracuje na napięcie 12V (też z komputerowej wtyczki MOLEX), wg tabliczki znamionowej: 12V, 2.0A, 24W.
Bardzo proszę Was o pomoc. Jestem trochę kumaty, ale bałbym się, że mogę coś zepsuć.
Pozdrawiam i z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi,
Michał
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, 21:42 przez Zygfryd01, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 gru 2008, 13:52

Obecnie bez większych problemów można kupić lub wymontować ze starej obudowy komputera PC przełącznik typu "reset", tylko taki z zapadką, który na stałe włącza lub wyłącza obwód elektryczny. W starszych komputerach były właśnie takie przełączniki włączające funkcję "turbo" w komputerach klasy Penium I i starszych. Przełącznikiem tym można włączyć przekaźnik, a ten z kolei wentylator.
Oczywiście można skonstruować odpowiedni układ na przerzutniku np. CD4013 czy nawet mikroprocesorze, tylko po co sobie komplikować życie w tak prostym przypadku.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, 16:38 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

Zygfryd01
-

Post autor: Zygfryd01 » 19 gru 2008, 14:15

Rozumiem, chodzi mi jednak o to, że ja chciałem uzyć przycisku, który już mam w obudowie i jest wlutowany w płytke panelu przednigo - byłby problem raczej z wylutowaniem go i wlutowaniem na jego miejsce czegoś innego (pomijajac już to iż mógłby mieć inaczej ułożone wyprowadzenia).

Jeśli chodzi o uC, to raczej nie dla mnie niestety - żałuję, ale nie miałem okazji nauczyc się programowania (planję nadrobić to jednak po maturze - w tym roku zdaję :] ). Układ jest mi jednak potrzebny wcześniej. Miałem nadzieję, że nie jest to sprawa na tyle skomplikowana, że trzebaby zaprzęgać do tego uC. Czyli pomysł z przekaźnikiem nie jest najlepszy?

Nie chodzi tu o wentylator, a o pompę, która tłoczy chłodziwo na bloki wodne w komputerze. Przycisk jest mi potrzebny jako zabezpieczenie - możliwość "awaryjnego" wyłączenia pompy w razie takiej potrzeby.

Dzięki za zainteresowanie tematem,
Pozdrawiam,
Michał

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 gru 2008, 14:21

Zygfryd01
-

Post autor: Zygfryd01 » 19 gru 2008, 14:34

Obrazek

Ten schemat nadałby się? Jeśli tak, to do których "wyprowadzen" podłączyć zasilanie pompy (12V), a do których przewody samej pompy? Dioda sygnalizuje czy obwód jest zamkniety, czy otwarty, tak? Nie wiem czy dobrze rozumiem schemat, dlatego tez pytam.

Pozdrawiam,
Michał

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 gru 2008, 14:40

Układ ma dwa wyjścia - proste i zanegowane. Musisz jednego z nich podłączyć przekaźnik przez jakiś tranzystor.

Zygfryd01
-

Post autor: Zygfryd01 » 19 gru 2008, 14:55

Mógłbys polecić mi jakis konkretny przekaźnik i tranzystor do zastosowania? Nie chciałbym kupić czegoś, co na przykład sie przepali, bo dostanie za duży prąd, czy coś w ten deseń :/.

Pozdrawiam i dziekuję za cierpliwość (wiem, wiem - jestem ciężko 'kumaty' ;) ).
Michał

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 gru 2008, 15:53

IRFZ44N (ok 2zł) i praktycznie dowolny przekaźnik jaki sobie wymyślisz albo sam ten tranzystor bez przekaźnika. Wg pdf'a wytrzyma 49A i 55V. Jeżeli ma tylko załączyć silnik to strata na tranzystorze będzie 0,072W (pod warunkiem że go w pełni otworzysz) zatem jakiś niewielki radiator (albo i bez radiatora) można dodać. Dajesz tranzystor w szereg z uzwojeniem silnika.

Zygfryd01
-

Post autor: Zygfryd01 » 19 gru 2008, 16:13

Czyli coś takiego? (z góry przepraszam i przyznaje się do ewenualnych błędów w interpretacji ;) )...

Obrazek

Pozdrawiam

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 gru 2008, 16:21

Generalnie tak.

Zygfryd01
-

Post autor: Zygfryd01 » 19 gru 2008, 16:27

snow pisze:Generalnie tak.
"Generalnie"? Czyli zalecałbyś coś, gdzieś inaczej? Masy tego przerzutnika podłączyć do masy PSU? Sam przerzutnik potrzebuje dodatkowego zasilania?
Dzieki za pomoc :) !
Pozdrawiam,
Michał

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 gru 2008, 16:44

Jeżeli stan wysoki na wyjściu "a" będzie większy o 6-7V od potencjału "emitera" tranzystora (źródła - S) - czyli w praktyce jeżeli dasz układ że tranzystor będzie od strony masy dopięty do silnika i napięcie na wyjściu twojej logiki będzie ponad te 7V to można sterować wprost. Jak nie to trzeba dać jakiś pośredniczący tranzystor który będzie powodował iż takie napięcie się pojawi poprzez podciąganie bramki tranzystora do napięcia >7V. Najlepiej zatem dać tranzystor od strony masy, dren tranzystora na silnik, bramka na układ CD a źródło do masy.

https://elportal.pl/pdf/w08_01/45_03.pdf

[ Dodano: 2008-12-19, 16:49 ]
Zygfryd01 pisze:Sam przerzutnik potrzebuje dodatkowego zasilania?
Tak.

Zygfryd01
-

Post autor: Zygfryd01 » 19 gru 2008, 17:00

Podejście drugie:

(mam nadzieję, że tym razem schemat lepiej mi wyszedł ;) )

Obrazek

Teraz będzie "grało"? Do czego podłączyć wyjścia oznaczone "?" ?

Czyli układ ten zadziała tak, jak chcę? Czyli normalnie pompa bedzie włączona, po wciśnięciu przycisku (swicha) wyłaczy się, a po ponownym wciśnięciu włączy spowrotem?

Dziękuję za cierpliwość i czas :grin:
Pozdrawiam,
Michał

[ Dodano: 2008-12-19, 17:02 ]
Jakim napięciem zasilać układ? "Pasuje" mu 12V?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 23 gru 2008, 6:51

Po co komplikować sobie życie? Taki układ możnaby zbudować jedynie z użyciem orzekaźnika i dwóch przycisków, bez elektroniki. Jedyne wymaganie jest takie, by przekaźnik miał przynajmniej jedną parę styków wolną.

Pozdrawiam :)
Załączniki
Ukl.jpg
Ukl.jpg (5.9 KiB) Przejrzano 12294 razy

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 gru 2008, 10:16

M@ciej pisze:Po co komplikować sobie życie?
Można też za pomocą przełącznika ;) Wtedy i przekaźnika nie trzeba. Z tego co autor napisał ma być jeden przycisk.

ODPOWIEDZ