Też takiej używam, czerwinej, kupionej w Castoramie za całe 62zł. Służy mi już 2 latka.c4r0 pisze:Transformatorówka dokładnie taka jak pokazał grysek67
lutownica
to zależy
mam
taka tylko że z topexa , po pół godziny jest tak gorąca że nie da się jej w reku trzymać . Kolega miał taka samą [ kolor inny i firma toya ] spalił ja po godzinie , uzwojenie czarne , a plastki [ obudowe mam na myśli ] choćby z piekarnika wyjęta . Generalnie to w tym typie jest źle dobrane trafo a grot jest za gruby .
Mam jeszcze jedna lutownice podobna jak
tu z tym że ma już koło 25lat i jak zaczyna się grzać [ transformator , nie grot] to czyszczę wszystkie połączenia.
Po tym zabiegu muszę wymienić grot na 2,5² , bo 1,5² wszystko pali
mam
Mam jeszcze jedna lutownice podobna jak
Po tym zabiegu muszę wymienić grot na 2,5² , bo 1,5² wszystko pali
To ja sobie kiedyś kupiłem kolbę w sklepie wszystko(z chin) po 2 zł - podłączam do sieci i nawet nie zdążyła się dobrze nagrzać, BUM i czarna
Ale tak na poważnie polecam transformatorówki ZDZ Łódź są nie do zdarcia.
Wcześniej - na zmianę z tatą - używałem jakiejś ponad 20. letniej (Łódź oczywiście) lutoli, ale niedawno postanowiłem się nieco uniezależnić i nabyłem (w zasadzie dostałem od dziadków pod choinkę) ZDZ dokładnie taką jaką ma grysek67 i co mogę o niej powiedzieć, lutuje wspaniale
Ale tak na poważnie polecam transformatorówki ZDZ Łódź są nie do zdarcia.
Wcześniej - na zmianę z tatą - używałem jakiejś ponad 20. letniej (Łódź oczywiście) lutoli, ale niedawno postanowiłem się nieco uniezależnić i nabyłem (w zasadzie dostałem od dziadków pod choinkę) ZDZ dokładnie taką jaką ma grysek67 i co mogę o niej powiedzieć, lutuje wspaniale
Ja z powodzeniem używam od zawsze lutownicy ZDZ... Do amatorskiego składania układów i serwisowania jest idealna. Kolbą jakoś nie umiem lutować. Groty mam samoróby z kabla 2,5mm^2. Lutownica nie do zdarcia, nieraz wycinałem nią otwory w plastiku, itp. Kiedyś kupiłem jakąś chińską transformatorówkę, z diodowym (migającym) podświetlaniem, bo była tylko jedna dioda i rezystor, migało to gorzej niż kierunkowskaz w aucie.
Taki szajs, że bez przerwy na chłodzenie nie da się poskładać prostego układu, a tą ZDZ moge złożyć dwa układy pod rząd...