witam serdecznie
mam problem z kitem avt z ukladem lm3886
mianowicie potrzeba tam kodensatora o pojemnosci 220pf,
MKT takiego sie nie dostanie, pozostaje ceramiczny, ale chyba to nie jest odpowiedni typ...
czy moze chodzic o stare MKSE ? jezeli tak to dlaczego kit jest tak zaprojektowany ze wymaga czegos co jest CHYBA niedostepne ?
druga sprawa - jakiej srednicy ma byc drut do nawiniecia cewki na rezystorze.
trzecia - nóżki ukladu lm3886tf nie miescily sie do dziurek, musialem je nawiercic...
w sumie to taka mała reklamacja, nie wiem czy wybralem odpowiednie forum
kilka pytan poczatkujacego
1. Co do kondensatora:
Ten wg opisu ma chronić przed wzbudzaniem od strony wejścia tworząc filtr razem z R11 - 1k. IMO jest zbędny - ja bym go nie montował. Co do aplikacji na LM3886 polecam schemat:
LM3886 GainClone
Można go zmontować na płytce z AVT tylko zmienić wartości kilku elementów.
2. Co do cewki:
10 zwojów drutu miedzianego o przekroju poprzecznym 0.8 - 1.0 mm
3. Co do średnicy nóżek:
Z tą kostką jest tak że jest wiele wersji. Różnią się znacznie wyglądem obudowy i średnicą nóżek. Obawiam się że te tańsze (można kupić już poniżej 13pln/szt) to podróby...
Ten wg opisu ma chronić przed wzbudzaniem od strony wejścia tworząc filtr razem z R11 - 1k. IMO jest zbędny - ja bym go nie montował. Co do aplikacji na LM3886 polecam schemat:
LM3886 GainClone
Można go zmontować na płytce z AVT tylko zmienić wartości kilku elementów.
2. Co do cewki:
10 zwojów drutu miedzianego o przekroju poprzecznym 0.8 - 1.0 mm
3. Co do średnicy nóżek:
Z tą kostką jest tak że jest wiele wersji. Różnią się znacznie wyglądem obudowy i średnicą nóżek. Obawiam się że te tańsze (można kupić już poniżej 13pln/szt) to podróby...
dzieki za odpowiedzi.
220pf MKT znalazlem na allegro, pewnie przelezal 20 lat w magazynie... nie rozumiem tego, nowoczesny kit, na popularnej kostce i takie za przeproszeniem gowno do wbudowania.
Wiesz moze gdzie mozna dostac płytki do GC ? szczegolnie interesuje mnie taka wersja z mostkiem na diodach mur 860 bo dostalem po taniej cenie...
co do kostki to rzeczywiscie mam ja ponizej 13 pln... ma niemetalową obudowę... aczkolwiek otwory i tak moglby byc większe, bo i tak tego typu kostki trudno sie w nich umieszcza.
aha jeszcze jedno - piszesz 0,8 - 1 mm ... to ma byc srednica ?
bo przekroj czesto podaje sie w mm^2 (pole powierzchni przekroju)
220pf MKT znalazlem na allegro, pewnie przelezal 20 lat w magazynie... nie rozumiem tego, nowoczesny kit, na popularnej kostce i takie za przeproszeniem gowno do wbudowania.
Wiesz moze gdzie mozna dostac płytki do GC ? szczegolnie interesuje mnie taka wersja z mostkiem na diodach mur 860 bo dostalem po taniej cenie...
co do kostki to rzeczywiscie mam ja ponizej 13 pln... ma niemetalową obudowę... aczkolwiek otwory i tak moglby byc większe, bo i tak tego typu kostki trudno sie w nich umieszcza.
aha jeszcze jedno - piszesz 0,8 - 1 mm ... to ma byc srednica ?
bo przekroj czesto podaje sie w mm^2 (pole powierzchni przekroju)
W linku który podesłałem są wzory płytek do zasilacza. Możesz zapytać na tamtej grupie ewentualnie samemu wydrukować/skserować i wyprasować. Na alledrogo można tanio kupić laminat z miedzią 70um i samemu wytrawić - tak jest dużo taniej a wcale nie gorzej. Do tego soldermaska malowana farbą VetroColor i masz całkiem profesjonalny wygląd.
Co do diód MUR860 jeśli kupiłeś taniej niż po 2pln/szt to też mogą być podróby.
Co do LM'ów to są bardzo popularne - po wygladzie ciężko się zorientować.
Możesz mieć podróby albo oryginały ale o niższej jakości np. z dużym offsetem. Ale może to oryginały. U Nationala w hurcie po ok 3$ wiec przy obecnym kursie... Ale chcąc mieć pewność trzebaby je w USA chyba kupować
Ja chyba tak zacznę robić...
A Tutaj ciekawa strona o falsyfikatach układów elektronicznych
0,8-1mm to średnica drutu. Przez tę cewkę płynie całe obciążenie głośników - powinna być z grubego drutu.
Co do diód MUR860 jeśli kupiłeś taniej niż po 2pln/szt to też mogą być podróby.
Co do LM'ów to są bardzo popularne - po wygladzie ciężko się zorientować.
Możesz mieć podróby albo oryginały ale o niższej jakości np. z dużym offsetem. Ale może to oryginały. U Nationala w hurcie po ok 3$ wiec przy obecnym kursie... Ale chcąc mieć pewność trzebaby je w USA chyba kupować
A Tutaj ciekawa strona o falsyfikatach układów elektronicznych
0,8-1mm to średnica drutu. Przez tę cewkę płynie całe obciążenie głośników - powinna być z grubego drutu.
mur'y akurat mam i oryginalne i ewidentne podrobki, ale pod inna nazwą (chyba chinskie) srodkowa nozka odcieta 
dlatego mam ich lekki nadmiar.
jezeli te moje lm'y to podrobki to poznam to po tym jak gra ?
wlasnie sie zabieram do zlutowania wszystkiego... w sumie to nawinę tylko te cewki i szybkie luty...
jak podlacze do odtwarzacza mp3 to bedzie smigac ?
dlatego mam ich lekki nadmiar.
jezeli te moje lm'y to podrobki to poznam to po tym jak gra ?
wlasnie sie zabieram do zlutowania wszystkiego... w sumie to nawinę tylko te cewki i szybkie luty...
jak podlacze do odtwarzacza mp3 to bedzie smigac ?
To zależy czy jesteś "osłuchany" z dobrym sprzętemjezeli te moje lm'y to podrobki to poznam to po tym jak gra ?
Grać powinno zawsze - co najwyżej z jakością chińskiego booboxa
Dużo zależy od zestawów głośnikowych - do czego to podłączysz?
Śmigać to nie wiem. Wśród odtwarzaczy mp3 jest spora rozpiętość jakościowa. Jak to jest jakiś iRivier czy Sansa to może być nieźle - pod warunkiem że pliki też dobrej jakości - bo tych poniżej 196kbps to się słuchać nie da...jak podlacze do odtwarzacza mp3 to bedzie smigac ?
Akurat w tym miejscu nie ma on żadnego wpływu na jakość dźwięku więc nie rozumiem po co kombinować MKT itp. nie wszędzie ceramiki w audio to zło konieczne...mianowicie potrzeba tam kodensatora o pojemnosci 220pf,
MKT takiego sie nie dostanie, pozostaje ceramiczny, ale chyba to nie jest odpowiedni typ...
A jeśli już tak się uparłeś to przecież te kondensatory są dostępne w każdym normalnym sklepie z częściami elektronicznymi. Zobacz Ofertę TME - są? są...
Może być 0.8-1.0mm więcej nie ma sensu, bo zobacz jaki przekrój mają same ścieżki - czyli co wytrzyma większy prąd? Znam takich co po 2mm nawijają, bo przecież da cewka MUSI być z grubego drutu ;)druga sprawa - jakiej srednicy ma byc drut do nawiniecia cewki na rezystorze.
Powiem szczerze, że ciężko będzie Ci tak na odsłuch stwierdzić czy to oryginał czy podróbka - wykluczam osoby które słyszą więcej niż mogą, ale to już inna sprawa.jezeli te moje lm'y to podrobki to poznam to po tym jak gra
Najlepiej sprawdzić czy kostka przy dobrym "sztywnym" zasilaczy jest w stanie oddać moc która jest podana w nocie aplikacyjnej - wartość zbliżona.
Co do diod MUR860 to owszem, można kupić poniżej 2zł :) np. w TME
Ja rozumiem "malowanki" znanych lub mało dostępnych układów, ale musi się to też komuś opłacać i nie sądzę żeby teraz ktoś "malował" te diody czy tanie TDA/LM - owszem, może jakaś seria podróbek jeszcze krąży ;)
Trzeba przyznać, masz słuch... 160kbps już nie się da? Szkoda, że mieszkasz daleko, bo zaprosiłbym Cię chętnie do oceny kilku utworów które są nawet poniżej 160kbps. Zapewniam, że temat ten wałkowałem z dosyć sporą grupką ludzi którzy odsłuchiwali utwory z dosyć różną rozbieżnością oceny jakości dźwięku, ale wygląda na to, że faktycznie trzeba mieć słuch mimo tego, że połowa z nich to muzycy...bo tych poniżej 196kbps to się słuchać nie da...
A co sądzisz o zmiennym bitrate?
Co do ceramików to są ich 3 typy: te o pojemnościach do kilkunastu nF są typu I-go który ma przyzwoite parametry. Te o wyższych pojemnościach już nie i stąd ta opinia o tym że ceramiki są złe...mianowicie potrzeba tam kodensatora o pojemnosci 220pf,
Akurat w tym miejscu nie ma on żadnego wpływu na jakość dźwięku więc nie rozumiem po co kombinować MKT itp. nie wszędzie ceramiki w audio to zło konieczne...
Podróbki grzeją sią bardziej przez co oddają mniej mocy. Moc można dość łatwo zmierzyć ale obawiam się że może się mieścić w zakresie...Cytat:
jezeli te moje lm'y to podrobki to poznam to po tym jak gra
Powiem szczerze, że ciężko będzie Ci tak na odsłuch stwierdzić czy to oryginał czy podróbka - wykluczam osoby które słyszą więcej niż mogą, ale to już inna sprawa.
Najlepiej sprawdzić czy kostka przy dobrym "sztywnym" zasilaczy jest w stanie oddać moc która jest podana w nocie aplikacyjnej - wartość zbliżona.
Najprościej było by porównać z końcówką na oryginalnej kostce. Podróby w odsłuchu są "mniej szybkie" takie zmulone - ale to trzeba porównać kanał w kanał...
No trochę przesadziłem z tym że słuchać sie "nie da". Ale fakt jest taki że słyszę różnicę pomiędzy 160 i 192. Powyżej 192 już nieCytat:
bo tych poniżej 196kbps to się słuchać nie da...
Trzeba przyznać, masz słuch... 160kbps już nie się da? Szkoda, że mieszkasz daleko, bo zaprosiłbym Cię chętnie do oceny kilku utworów które są nawet poniżej 160kbps.
Ja swoją opinię opieram na osobistych doświadczeniach z rippowaniem płyt cd (oczywiście wyłącznie na własny użytek) Po prostu robiłem próbki z różnym bitrate i słuchałem.Zapewniam, że temat ten wałkowałem z dosyć sporą grupką ludzi którzy odsłuchiwali utwory z dosyć różną rozbieżnością oceny jakości dźwięku, ale wygląda na to, że faktycznie trzeba mieć słuch mimo tego, że połowa z nich to muzycy...
Jeśli słucha się z kompa ok - programy sobie dobrze z tym radzą. Ja używam foobara. Niekoniecznie ze względu na legendarną jakość muzyA co sądzisz o zmiennym bitrate?
Ale obawiam się że przenośne odtwarzacze mogą się gubić. Z myślą więc o przenośnym mp3 - z którym chadzam oraz dvd - które jest moim stacjonarnym źródłem (słycham muzy a nie wiatraków) nie stosuję zmiennego bitrate.
Obecnie nie ma problemu z pojemnością nośników więc nie ma co oszczędzać.