KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 lis 2008, 18:18

[ Dodano: 2008-11-18, 12:33 ]

Jak należy dodawać pliki *.emp, czy jest to obudowa + pola lutownicze elementów?
Plik z rozszerzeniem *.emp to plik zawierający tylko jeden kompletny element biblioteczny. W edytorze bibliotek płytkowych Module editor jest taka opcja Wczytaj moduł z bieżącej płytki możemy wówczas z wczytanej do Pcbnew płytki wczytać jeden interesujący nas element, którego np. nie mamy w swoich bibliotekach, ale jest na płytce z projektem. Element ten możemy następnie wyeksportować do pliku, który ma właśnie rozszerzenie *.emp. Plik ten należy zaimportować do edytora Modeule editor i utworzyć z takiego elementu typową bibliotekę lub dodać ten element do istniejącej biblioteki. Bezpośrednio do edytora Pcbnew pliku *.emp nie da się wczytać jako np. bibliotekę.

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 22 lis 2008, 20:35

Witam,
Mam na PCB rozłożone elementy, jednak chciałbym zmienić jedną z obudów PCB dla jednego elementu. Zmianę już zrobiłem w Cvpcb, jednak jak wczytać jeszcze raz netliste w Pcbnew, aby rozłożenie elementów pozostało bez zmiany? Czy da się uaktualnić tylko obudowę? :roll:

[ Dodano: 2008-11-22, 22:53 ]
Udało mi się odnaleźć: należy wczytać netliste i zaznaczyz ZMIEŃ w Zmien moduł...
Załączniki
netlista.JPG

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 23 lis 2008, 16:20

Można jeszcze prościej i szybciej zmienić jedną (lub kilka) obudów elementów płytkowych bez ponownego tworzenia netlisty i uruchamiania Cvpcb. Mianowicie klikamy prawym klawiszem myszki na elemencie, którego budowę chcemy zamienić np. tranzystorze - obudowa TO92 i z menu kontekstowego myszki wybieramy opcję Obudowa TO92 (Elementów). Opcja ta się rozwinie i spośród kilku nowych opcji wybieramy opcję Edytuj. Otworzy się okno Właściwości modułu i mamy w nim przycisk (prawy górny róg tego okna) Zamień moduł(y). Po kliknięciu na tym przycisku pojawi się kolejne okno Zamień moduły. W oknie tym dostępnych jest kilka przycisków, między innymi przeglądania modułów i ich zamiany, a dalsze czynności związane z zmianą obudów elementów są już oczywiste.

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 24 lis 2008, 21:14

KrzysiekK, czy może gdzieś opisywałeś jak stworzyć odpowiednik elementu w 3D dla KiCADa?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 lis 2008, 21:57

Niestety grafika 3D nie jest moją mocną stroną :sad:
Jeśli potrzebujesz bibliotek 3D do programu KiCAD to znajdziesz je na tej stronie odpowiednio pogrupowane (po kliknięciu na ikonkę lupy dostępny jest podgląd), a także inne biblioteki do KiCAD'a (także z podglądem).
Na tej samej stronie tylko w innej zakładce znajdziesz opis tworzenia elementów 3D w programie Wings 3D do KiCAD'a. Opis jest w postaci pliku PDF i jego minusem jest portugalski język. Jednak opis ten jest ilustrowany zrzutami ekranu, więc można się w nim jednak trochę zorientować.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 04 gru 2008, 18:36

Muszę wrócić do pytania o robienie zworek w KiCADzie :cry: . Zrobiłem je używając przelotek. W sumie to wyszło ale nie pomyślałem o jednej rzeczy; do polutowania zworki potrzebny jest punkt lutowniczy a przelotka tego nie zapewnia. Co prawda, to oczyściłem ścieżkę z lakieru i wszystko wygląda profesjonalnie ale można byłoby to zrobić lepiej. W Eagle'u widziałem zworki jako zwykłe elementy. Poza tym przecież można samodzielnie narysować element - zworkę. Tylko chyba taki element musiałby również umieszczony na schemacie. A to już jest trochę uciążliwe. Czy w Eagle'u można dodawać zworki do płytki bez dodawania ich do schematu? Jakieś inne pomysły?

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 gru 2008, 22:08

Niestety z automatycznie wstawianymi zworkami w programach EDA, nie jest najlepiej. W profesjonalnych płytkach stosuje się w razie potrzeby płytki dwu i wielowarstwowe oraz przelotki. W prostszych są zworki, ale z tym sobie nie radzi większość tego programów, nawet tych komercyjnych za spore pieniądze. Trudno wymagać więc takich umiejętności od prostych programów jak KiCAD. Eagle "coś" w tym zakresie potrafi. Najlepiej samemu poczytać:
Link pierwszy
Link drugi
Najlepsze efekty są wiadomo przy ręcznym lub półautomatycznym trasowaniu ścieżek. Opisany wcześniej przeze mnie sposób z przelotkami także nie jest najlepszy. Można oczywiście na schemacie wstawić zworki, ale na etapie rysowania schematu trudno będzie to przewidzieć. Poza tym estetyka takiego schematu ze zworkami także pozostawia trochę do życzenia. Także po dodaniu nowego elementu na schemacie jakim będzie zworka trzeba od nowa tworzyć netlistę, kojarzyć zworkę z elementem płytkowym Cvpcb i ponownie wczytywać ją do Pcbnew. Jak widać nie jest to wygodne rozwiązanie. Zamiast zworek na schemacie można by wstawiać element typu "1pin" i je odpowiednio łączyć na schemacie i płytce. Tyle, że rozwiązanie to ma te same wady co rozwiązanie z elementami - zworkami.
Jeszcze innym sposobem jest wykorzystanie jako przelotki wyprowadzenia elementów, które się wówczas lutuje po obydwóch stronach płytki, wówczas są dostępne pola lutownicze.
Można jeszcze spróbować sposobu z przelotkami, a brakujące pola lutownicze na końcu tworzenia płytki uzupełnić elementem typu "1pin" umieszczonym na innej warstwie -> np. Dodatkowa dolna. Tyle, że ERC może na to nie pozwolić lub sygnalizować błędy. Później te dodatkowe pola lutownicze typy "1pin" trzeba uwzględnić na wydruku, czy też tworzeniu plików produkcyjnych. Co do Eagle próbowałem dodawać zworki z biblioteki bezpośrednio do płytki bez umieszczania ich na schemacie i Eagle na to nie pozwolił.
Jak widać gotowego i idealnego środka na zworki w programie KiCAD i innych programach tego typu nie ma.

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 06 gru 2008, 22:37

Jak przeżuci element SMD z strony elementów na stronę lutowania? (dla PCB dwustronnej)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 07 gru 2008, 10:28

Klikamy prawym klawiszem myszki na elemencie do przeniesienia na drugą stronę płytki i z menu kontekstowego wybieramy opcję Obudowa xxx (Elementów) -> Odbij (F). Jak zauważymy kolory pól lutowniczych się zmienią, zmienią się również teksty opisujące element (odbicie lustrzane), a kiedy spojrzymy na pasek stanu to zobaczymy, że zmieniły się warstwy - element został umieszczony na przeciwnej warstwie płytki. Prościej i szybciej jest kliknąć myszką na wybranym elemencie i nacisnąć klawisz F - efekt ten sam, czyli element umieszczony po przeciwnej stronie pytki (na warstwie ścieżek).

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 11 gru 2008, 16:58

Zrobiłem sobie obudowę LQFP48:

Obrazek

Problem w tym że pole wokół pada zachodzi jedno na drugie - czy jakoś da się to zmienić? Nie mogę przez to pociągnąć ścieżek na płytce :roll:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 gru 2008, 12:12

Wygląda na to, że dałeś za dużą szerokość pół lutowniczych i ich obrysy (ta cienka czerwona linia) zachodzą na siebie i to jest powodem problemów. Ewentualnie pola są zbyt blisko siebie położone i też zachodzą na siebie. Przykładowo w elemencie TQFP44 wymiary pól lutowniczych wynoszą 1,5240 x 0,4064 mm i pola na siebie nie zachodzą.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 12 gru 2008, 12:15

Pola dałem w rastrze odpowiednim, również ich szerokość jest taka jak w nocie.

[ Dodano: 2008-12-12, 12:16 ]
Dokładniej to jest ta obudowa:
Obrazek

Jakbyś mógł sprawdzić u siebie czy podobnie wyjdzie bo ja nie mam już pomysłu jak to zrobić.

Może istnieje generator footprint'ów? Coś takiego jak w Protelu że można sobie wygenerować obudowę wprowadzając istotne odległości między padami?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 gru 2008, 13:27

Jeżeli masz 100% pewności, że poprawnie narysowałeś obudowę to nie sensu abym ją u siebie ponownie rysował. Przed chwilą sprawdziłem u siebie pewną opcję. Mianowicie włączyłem u siebie sprawdzanie reguł projektowych DRC i w oknie jak na rysunku poniżej zmieniając wartość parametru Prześwit zauważyłem, że zmienia się odległość linii otaczających pole lutownicze i są sygnalizowane błędy w zależności od wprowadzonej wartości paramentu Prześwit. Spróbuj u siebie pozmieniać ten parametr, może to on jest powodem twojego problemu.
Tutaj masz opis jak przerobić biblioteki z Eagle na biblioteki KiCAD. Tylko, nie wiem czy znajdziesz w Eagle potrzebną Ci teraz bibliotekę, choć biblioteki Eagle są dość obszerne.
Tutaj natomiast masz kreator elementów, ale niestety schematowych do KiCAD'a. Może się też przydać. O kreatorze elementów płytkowych do KiCAD'a jak na razie nic mi nie wiadomo czy taki istnieje. Ewentualnie podeślij mi tą bibliotekę jak możesz to zobaczę na nią u siebie, choć nie wiem czy zdążę bo idę do pracy na drugą zmianę na godz. 15.
Załączniki
erc.jpg
Ustawianie parametru Prześwit w oknie DRC.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 12 gru 2008, 13:30

Sprawdzę z tym prześwitem ;) Przesłać nie zdążę bo o 15 kończę prace a wszystko mam w domu ;)

[ Dodano: 2008-12-12, 15:27 ]
Pomogło :grin:

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 14 gru 2008, 14:20

Co do tych przelotek kolego Krzysiek - tu jest wyjątek, a przynajmniej dwa, chodzi o dwa programy, które świetnie sobieradzą z przelotkami- Mentor i Cadstar. Nie mam filmiku jak to wygląda w Mentorze (PADS) ale filmik z działania tej funkcji w Cadstarze jest do obejrzenia tu: . Dodam, że zworki wybieramy z biblioteki dostępnych w programie, i przy wykorzystaniu funkcji Eco- aktualizacja z płytki wstecz do schematu, zworki nie zostają przeniesione na tenże schemat.

ODPOWIEDZ