Stare radio lampowe w nowej odsłonie

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 01 gru 2008, 17:29

szukałem:
bujnowicz - brak
poltronic - Dostępność: oczekujemy dostawy
tme - brak
piekarz - brak
aprovi - faktycznie jest za 4.20 - tego sklepu nie znalem ale troche drogi jest...dzieki

Tomek J
-

Post autor: Tomek J » 02 gru 2008, 16:37

bsw pisze:Schemat ok tylko cewkę 200+400zwojów trzeba nawijać...
Tiaaaa, a co mają powiedzieć budowniczowie wzmaczniaczy lampowych, zwłaszcza przeciwsobnych, gdzei transformatory głośnikowe nie dośc że mają bardzo skoplikowaną konstrukcję uzwojeń, to jeszcze w sumie pewnie koło 2 tys. zwojów
Chyba od konwertera zacznę całą zabawę.
Jak tak dalej pójdzie, to przez brak jakiegoś tranzystora stracisz cały zapał. I piękne radyjko diabli wezmą :evil: A bo to mało Warszawy I, mało stacji średniofalowych i niższych krótkofalowych (w nocy) oraz wyższych krótkofalowych (w dzień)? Nie ma sensu czekać na elementy do budowy konwertera, warto naprawiać radio od razu!

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 03 gru 2008, 0:12

Dzięki - uświadomiłeś mnie że byłem ignorantem. Do tej pory sądzilem że poza zakresem FM w eterze panuje prawie pustka. Dziś z pewną dozą nieśmiałości przełączyłem w moim tunerze stereo przełacznik zakresów.
I co? Na zakresie LW (poza prog. I PR ok 220 kHz złapałem stację słowacką ok 200 kHz i czeską ok 260kHz.
Kolej na MW. Tego zakresu nie włączałem NIGDY wcześniej. I natychmiast szczękę zbierałem z podłogi. Istne zatrzęsienie stacji! Słowiańskie, niemieckie, belgijskie/francuskie?, angielskie. Szkoda że żadnej polskiej ale nic to. Za to stacji nadających się spokojnie do słuchania więcej niż na FM :-)
Na zakresy krótkofalowe już nie zaglądałem.
Chyba na początek obejdę się bez konwertera ;-)

ODPOWIEDZ