Witam
Mam miniwieżę sony mhc bx3. Chciałbym zmostkować jej wzmacniacz tak aby miała on moc obydwu kanałów w mono. Czy mogę zastosować układ z rysunku? Kondensator będzie posiadał dużą pojemność. Czy taki układ ma szansę działać?? Czy moc na głośniku będzie podwojona?? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Mostkowanie wzmacniacza
Mostkowanie wzmacniacza
- Załączniki
-
- mostek.JPG (5.11 KiB) Przejrzano 10703 razy
Jeżeli to by było wyjście różnicowe, to owszem. Ale ponieważ to z pewnością nie jest wyjście różnicowe, to według mnie, to nie zadziała.
Wyobraź sobie, że na lewym kanale masz generowaną falę sinusoidalną o danej amplitudzie i częstotliwości. To samo masz na prawym kanale. Jeżeli użyjesz dwóch głośników, to będziesz słyszał tą falę na obydwu głośnikach.
Co się stanie, jak podłączysz układ tak jak na Twoim schemacie? Zauważ, że na "górze" głośnika i na "dole" głośnika masz identyczny sygnał. Co w takim razie odkłada się na głośniku? Nic, ponieważ x(napięcie na "górze" głośnika) - x(napięcie na "dole" głośnika, takie same) = 0
A teraz jak będziesz miał różne dźwięki na kanale prawym i lewym, to będą się one od siebie odejmować.
Takie moje teoryzowanie: jeżeli zrobić układ odwracający napięcie, to na głośnik można podać lewy kanał + odwrócony lewy kanał, to można by przez coś takiego uzyskać większą moc?
Wyobraź sobie, że na lewym kanale masz generowaną falę sinusoidalną o danej amplitudzie i częstotliwości. To samo masz na prawym kanale. Jeżeli użyjesz dwóch głośników, to będziesz słyszał tą falę na obydwu głośnikach.
Co się stanie, jak podłączysz układ tak jak na Twoim schemacie? Zauważ, że na "górze" głośnika i na "dole" głośnika masz identyczny sygnał. Co w takim razie odkłada się na głośniku? Nic, ponieważ x(napięcie na "górze" głośnika) - x(napięcie na "dole" głośnika, takie same) = 0
A teraz jak będziesz miał różne dźwięki na kanale prawym i lewym, to będą się one od siebie odejmować.
Takie moje teoryzowanie: jeżeli zrobić układ odwracający napięcie, to na głośnik można podać lewy kanał + odwrócony lewy kanał, to można by przez coś takiego uzyskać większą moc?
- przemotronik
- Użytkownik
...albo aktywny monitor o większej mocy.aktus pisze:W Twoim przypadku lepiej zainwestować chyba w głośniki o większej skuteczności.
Zwróć uwagę, że przy podłączeniu takim jak na schemacie, średnia wartość sygnału będzie zależała również od... balansu zawartości stereo! Główną zasadą przekazu dwukanałowego jest to, że zawartości obydwu kanałów różnią się (tworzenie wrażenia przestrzeni) i np. orkiestra symfoniczna będzie jeszcze jakoś słyszalna (ułożenie instrumentów), ale utwór mniej zróżnicowany już nie.
W tej wieży jest wejście aux i gdyby pod te wejscie podłączyć lewy kanał+lewy kanał odwrócony kondensatorem(kondensatorami) to wtedy dałoby radę?? Czy musi to być jakiś bardziej skomplikowany układ??roman21 pisze:Musiałbyś zastosować wzmacniacz przetwarzający sygnał wejściowy na dwa sygnały,o przeciwnych fazach i jednakowej amplitudzie, a następnie do niego podłączyć te dwie końcówki mocy.Przed tym sygał stereo musiałbyś zmienić na mono, co nie stanowi problemu.
Bierzesz sygnał mono i rozdzielasz go na 2 tory. 1 tor idzie do wzmacniacza odwracającego, drugi do nieodwracającego lub odwrotnie - jak kto woli. Oba sygnały muszą być wzmacniane w 2 różnych końcówkach mocy. Sygnał wzmocniony opuszcza obie końcówki, ale w jednym z nich sygnał jest odwrócony. Można tak ogólnie i nie do końca trafnie powiedzieć, że jest to taki odpowiednik wzmacniacza w klasie A ( działa na bardzo podobnej zasadzie ).
Tu oblookaj:
PS. kondensatory w torze audio uważa się za zło konieczne i im mniej się ich stosuje, tym lepiej, bo wprowadzają nieliniowe zakłócenia .
Tu oblookaj:
PS. kondensatory w torze audio uważa się za zło konieczne i im mniej się ich stosuje, tym lepiej, bo wprowadzają nieliniowe zakłócenia .