Zbiorcza regulacja jasności matrycy diod

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
FlashEF
-
Kontakt:

Zbiorcza regulacja jasności matrycy diod

Post autor: FlashEF » 30 lis 2008, 17:33

Witam,

Projektuję zabawkowy zegarek binarny z datownikiem. Urządzenie posiada 2 rzędy 2-kolorowych diod po 10 sztuk. Jego zadaniem jest głównie ładnie się prezentować. Żeby nie był irytujący, zależy mi na możliwości regulowania jasności wszystkich diod łącznie.

Poglądowy schemat: LINK

Proce nie będą Atmegami 64, tylko jakąś ich słabszą wersją. Muszą być 2, gdyż nie jestem w stanie narazie montować elementów do montażu powierzchniowego.

Wg. mnie istnieją 2 rozwiązania wspomnianego problemu, i żadnego które byłoby dobre. Znalazłem układy redukujące napięcie, których V wyjściowe można ustawiać za pomocą napięcia referencyjnego podawanego na jedną z nóżek. Pytanie jak podłączyć je do diod?

Jeśli wstawię taki element przed procesor, to i on będzie podlegał wahaniom napięcia. Niby, Atmegi są w stanie działać od 3 do 5,5V, więc gdybym wyliczył opór dla maksymalnej jasności dla 5,5V to byłby to pewien sposób na regulację.

Druga opcja to zasilać scalak stabilnym niezmiennym napięciem, a diody podpiąć poprzez tranzystory. Wiem, że to aż głupio brzmi, bo taki układ wyglądałby koszmarnie skomplikowanie.

Zależy mi na równomiernym świeceniu wszystkich diod, więc wstawienie potencjometru od strony masy nic nie da.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 30 lis 2008, 20:05

FlashEF pisze:Muszą być 2
Nie muszą. Użyj multipleksowania. Wtedy to by była matryca. To co jest to NIE jest matryca. Żeby regulować jasnść użyj PWM.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 30 lis 2008, 20:21

To moze po prostu wstaw kwarc o wiekszej czestotliwosci i zrealizuj programowe PWM na kazdym porcie? Wtedy bedziesz mogl sterowac jasnoscia kazdej dioddy niezaleznie.

Marian B
Użytkownik

Post autor: Marian B » 01 gru 2008, 21:24

Tu jest proste rozwiązanie regulacji jasności diod (wyświetlacza) na zasadzie PWM. Zamiast fotorezystora można wstawić potencjometr do regulacji jaskrawości. Taki sposób regulacji powoduje, że świecenie wszystkich diod jest regulowane równomiernie, nie zależnie od ich zmiennej ilości.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=7445

FlashEF
-
Kontakt:

Post autor: FlashEF » 02 gru 2008, 18:12

Bardzo dziękuję za pomoc. To zabawne, że nie pomyślałem o PWM, elektroniką zainteresowałem się projektując mechaniczną część robota do zawodów minisumo. Tyle razy rozmawialiśmy w zespole o sterowaniu silnikami, które odbywa się przecież płynnie a nie na zasadzie 0/1.

Zauważyłem tylko, że muszę sobie poczytać o podstawach, bo mam widzę jakoś tak ze środka zagadnień.

EDIT [03.12.08]:
Przerobiłem schemat. Zszedłem z 40 wyjść na 14. Bardzo dziękuję za tą sugestię. Teraz całość nabrała sensu.

Link do nowego schematu

Przepraszam za niewielki rozmiar obrazka, ale DipTrace nie eksportuje do obrazów, więc to po prostu screenshot.

ODPOWIEDZ