Generator Marxa
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
Uwazam ze sa dobre do kaskady zasilanej trafem z tv majacej 4 no 6 stopni maksymalnie. Do zasilania RTG sa za slabe raczej. Widzialem na alegro diody z RTG na 100 kV ale nie udalo mi sie ich kupic. Tamte pewnie by sie sprawdzily u ciebie. W sumie zawsze uzywam tych bo mam ich najwiecej. Z kolei ruskie sie grzaly.
Myślę ,żetakich pięć na jeden stopień wystarczy .Rezystpry zakupię większe według Twojej rady 5Wat .Może być 5MΩ?
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
Rozumiem ze chcesz polaczyc kondy szeregowo. Otrzymasz wtedy jeden na napiecie 15 kV ale za to pojemnosc rzedu 0,44 nF. U mnie sa po dwa po 0,47 na 30kV laczone rownolegle czyli niecaly nF na stopien. Efekt bylby lepszy przy wiekszej pojemnosci. Obawiam sie ze przy 0,44 efekt bylby juz za slaby. Rezystory lepiej mniejszej rezystancji ale przynajmniej po dwa szeregowo. Moc jest ok. Im wieksze i dluzsze tym lepiej.
Wszystko już rozumiem ta część to powielacz kaskadowy
1. na jakie napięcie mają być te diody ?
2.Kondensatorów w tym sklepie "monster elektronik " nie znalazłem większych niz na napięcie 3kV .
3.Największe rezystory takie podłączę takich kilka.
4.Stanie się coś jak nie umieszcze kondesatora elektrolitycznego na początku ?
5.Trnazystor ma być ten ?
2.Kondensatorów w tym sklepie "monster elektronik " nie znalazłem większych niz na napięcie 3kV .
1. Na napięcie większe od wartości międzyszczytowej napięcia, które wchodzi na wejście powielacza. W praktyce trudno to ustalić. Na pewno powinny to być diody szybkie na przynajmniej kilka kV, dalej najsensowniej jest przeprowadzić próby.wojtusp pisze:Wszystko już rozumiem ta część to powielacz kaskadowy
4. Najprawdopodobniej nic się nie stanie, czyli układ nie zadziała
5. Może być.
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
2. Kondensatory ktore znalazles maja mala pojemnosc. Zobacz jak to zrobil c4r0, Kondensatory nie maja parametrow jakie by sie narzucaly gdyby dobierac je do czegos co pracuje ciagle. Gdyby to byl prawdziwy marks to nikt by nie oszczedzal na tym ale tu mozna smialo zastosowac kondensator na napiecie nizsze skoro nie ma z tym problemow z powodu ich "dorywczej"
pracy jak to napisał c4r0, Musisz poszukac na aledrogo takich zeby pojemnoisc byla wieksza przy szeregowym polaczeniu ale tez zeby ich nie bylo trzeba dwudziestu na zlozenie jednego
Trzeba zlozyc kondy o parametrach podobnych jak w artykule.
3. Ile stopni planujesz zrobic w marksie? Ja kupile rezystory wlasnie takie ale 3 watowe i musze powiedziec ze serio slabe sa nawet laczone po piec. Juz molotowy lepsze. Najlepiej wysokonapieciowe Welwyn ale kosztuja wiecej. Nie bede wymienial nazwy sklepu ale łatwo do niego trafic wpisujac "rezystory" w Google
3. Ile stopni planujesz zrobic w marksie? Ja kupile rezystory wlasnie takie ale 3 watowe i musze powiedziec ze serio slabe sa nawet laczone po piec. Juz molotowy lepsze. Najlepiej wysokonapieciowe Welwyn ale kosztuja wiecej. Nie bede wymienial nazwy sklepu ale łatwo do niego trafic wpisujac "rezystory" w Google