Proszę o podpowiedź jak policzyć wartość skuteczną napięć zniekształconych o tej samej wartości harmonicznych i różnych przesunięciach fazowych. u(t)= Usin(ωt) +Usin(3ωt) oraz u(t)= Usin(ωt) +Usin(3ωt+pi)
Mierzyłem wartość tego sygnału pięcioma różnymi miernikami(V640, LE-3, HP 34410A, DM 441B i RFT G 1002) i wszystkie wskazywały wartości w okolicach U. dlaczego? prosze o pomoc
Wartość skuteczna sygnału
no wlasnie, tragedia...Eh, te miernictwo na politechnice
U=3,75 V
f=40Hz
Dobra, bo w sumie pomogli mi chlopaki z politechniki. to bedzie pierwiastek z sumy polowy kwadratow wartosci skutecznych kazdego z dodanych napiec, wiec wynik bedzie 3,75 V.
a mam pytanie o te mierniki jeszcze. HP i ten DM441B maja przetwornik wartosci skutecznej o ile sie ie myle, LE-3 z zasady dzialania mierzy skuteczna. Jak jest z dwoma pozostalymi? ktory przetwarza wartosc srednia a ktory wartosc maksymalna? bo mi sie wydaje po analizie pomiarow ze oba przemnazaja wartosc srednia przez wspolczynnik ksztaltu sinusa ale w sumie to nawet nie wiem o co chodzi z ta wartoscia maksymalna, przypuszczam ze amplituda jest dzielona przez wsp szczytu ale nie jestem pewny. moglby mi ktos wytlumaczyc?