Witam,
zwracam się z prośbą/pytaniem do Was drodzy użytkownicy.
Powiem szczerze, że wiem, że dzwoni, ale nie wiem w którym kościele, zatem..
Miałem za zadanie zmierzyć napięcie przewodzenia dla następujących diod ( podałem również zmierzone wyniki ):
Dioda BYP 401/600 => 513 mV
BAVP 17 => 235 mV
Dioda LED czerwona => 1449 mV
Dioda LED żółta => 1726 mV
Natomiast poniżej wartości odczytane:
Dioda BYP 401/600 => 1,1 V
BAVP 17 => 1 V
Dioda LED czerwona => 1,7 V
Dioda LED żółta => 2,1 V
Moje pytanie jest takie: skąd takie różnice?
Pomiar wykonany multimetrem w temp. 20 str. Celsjusza.
Czy istotne są też tutaj spadki napięć dla diod krzemowych i germanowych? Jeśli tak to mam raczej właściwy trop.
Dziękuję za wszelkie sugestie!
Diody - różnice w pomiarach, a wartościach odczytanych
Napisz jeszcze jaką miałeś wartość prądu polaryzującego badane diody podczas pomiaru i jakiego multimetru używałeś. Wynik pomiaru zależy od prądu przewodzenia (Uf=f(If)).
Jak na mój gust to wartości napięcia przewodzenia dla LEDów są jak najbardziej poprawne. Dioda diodzie nie równa, a ich napięcie przewodzenia zależy od typu zastosowanej struktury struktury. Po kolorze można jedynie powiedzieć, jaka będzie przybliżona wartość rtego napięcia.
Jak na mój gust to wartości napięcia przewodzenia dla LEDów są jak najbardziej poprawne. Dioda diodzie nie równa, a ich napięcie przewodzenia zależy od typu zastosowanej struktury struktury. Po kolorze można jedynie powiedzieć, jaka będzie przybliżona wartość rtego napięcia.
Te różnice wynikają z tego ze nie umiesz odczytywać danych katalogowych.
Np. dla diody BYP 401 katalog podaje Uf=1.1V max dla prądu 1A dla określonej temperatury. A w twoim układzie ile wynosił prąd ? Sądząc po wynikach nie przekroczył 30mA.
Podobnie dla diody BAVP 17 1V dla prądu 100mA.
Więc na początek naucz się czytać i interpretować dane podane w nocie katalogowej.
Np. dla diody BYP 401 katalog podaje Uf=1.1V max dla prądu 1A dla określonej temperatury. A w twoim układzie ile wynosił prąd ? Sądząc po wynikach nie przekroczył 30mA.
Podobnie dla diody BAVP 17 1V dla prądu 100mA.
Więc na początek naucz się czytać i interpretować dane podane w nocie katalogowej.