[USBasp] Problem z lokalizacją błedu,programowaniem...miałem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NIEBO!
-

[USBasp] Problem z lokalizacją błedu,programowaniem...miałem

Post autor: NIEBO! » 22 lis 2008, 20:51

Witam

Złożyłem wczoraj USBasp i działa, choć nie do końca prawodłowo.
W systemie widoczny, sterowniki prawidłowe choć nie mogę do końca dojść z nim do ładu.
Próbowałem już bardzo wielu ewolucji, ale bezskutecznie. Generalnie mam problem z rozproszonym bardzo oprogramowaniem żeby cokolwiek zrobić trzeba uruchomić MFile, WinAVR, Kompilację, AvrDude eeeh
Sytuacja wgląda tak:
- Mam (i korzystałem) STK200 na LPT i starego kompa.
W WinAVR wrzucam sobie programik w C dodaję plik Makefile, kompliluję, Odpalam PonyProga - wczytuję skompilowany plik hex - widzę zawartość bufora, widzę zawartość procka - można wczytać zczytać, sprawdzić, zmienić fuse bity itd - wszystko szybko sprawnie, bezproblemowo i przede wszystkim DZIAŁA

Powyższym kompletem zaprogramowałem ATMEGĘ8 i złożyłem Programator USBasp ze znajej wszystkim strony http://www.fischl.de/usbasp/ po ulepszeniach z Zenerami 3,6V i mam:

- USBasp i nowego kompa bez LPT więc:
W WinAVR wrzucam sobie programik w C dodaję plik Makefile, kompliluję, Odpalam AVRDUDE i jest problem - czy to z nakładką czy bez Program niby dobrze się wczytuje - zapisuje do Flasha czasem jest proglem z sygnaturą układu ale generalnie żaden - nawet sprawdzony program hex - który przy korzystaniu ze "starych" narzedzi czyli Pony Proga działa po wgraniu przez USBasp działac nie chce.

Mam dwa procesorki ATTiny2313 i wsad lampki RGB http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=249642, Jedna płytka stykowa z zestawionym połączeniem. Procek programowany STK200 działa od razu ładnie emitując tęczę. Procek programowany tym samym wsadem przez USBasp albo nie zaświeca nic, albo wszystkie struktury RGB świecą światłem ciągłym - albo migają z częstotliwością 50HZ a wsad ten sam. Nie ma możliwości podglądu zawartości pamięci, Jak próbuje wczytać Fuse Bity to wyskakuje plik który w sobie ma jakikolwiek znak ASCII nie mający nic wspólnego z wartością HEX itd itp . Moje końcowe pytanie brzmi - jak sobie z tym poradzić? Czy idzie z Pony Proga wydusić działanie z USBasp? Przyznam że o wiele wolałem tamte roziwazanie. Programowanie z USB niby szybkie ale co mi po nim skoro procesor nie działa? Pomóżcie bo mi już ręce opadają, a próbowałem już chybna wszystkiego. Dodam że USBasp podłączam pod AVT-1452 (adapter ISP) i w niej programuję, a potem przekładam procka na płytkę stykową. Dziwne jest też to że dioda która sygnalizuje operacje na uC (read/write)(przynajmniej z STK200 tak robiła) nie zaświeca się - jedynie ta w USBasp. Próbowałem już SlowSCK, zasilania z USB zasilania zewnętrznego przystawki AVT-1452, różnych ustawień Nakładki na AVRDude i NIC :(. Dziwne jest również że jak chcę zapisać np Low Bits na 0x99 to Dude wypisuje że nie może wczytać pliku 99 (wartość z wpisanego pola)?? Ja chcę zapisać fusy a nie wczytać jakiś plik 99 :P.

Jeśli mieliście problemy z tym programatorem i udało Wam się je rozwiązać, albo znacie jakieś środowisko w którym można wczytać zawartość pamięci i porównać z plikiem wsadowym tak jak ma to miejsce w PonyProg i oczywiście współpracujące z USBasp to będę bardzo wdzięczny za pomocną odpowiedź! Tak naprawdę to nie wiem gdzie leży błąd - czy w oprogramowaniu czy w sprzęcie. Moze USBasp nie bedzie chodził poprawnie z AVT-1452.

Powiem szczerze ... Ten KOLEŚ(Dude)AVR mi się nie podoba.

Pozdrawiam z pola walki
NIEBO!™

[center]========================================================[/center]

[ Dodano: 2008-11-23, 15:07 ]
Witam!
Kolejny dzień zmagań zakończony niepowodzeniem... no chyba już spróbowałem wszystkiego:
- sprawdzenie PCB - żadnych zwarć czy przerw
- Sprawdzenie kabla IDC i wszystkich sygnałów MISO MOSI SCK RST GND i VCC dochodzą do właściwych wyprowadzeń podstawki programowanego uC czy to ATMEGA8 czy Tiny2313 w adapterze AVT 1452
- włącznie z włączaniem konsoli, a nie korzystaniem z avrdude-gui.exe. I co z tego... :(
No i niby wszystko OK! Pamięć FLASH uP wcześniej wykasowana przez
StaryKomputer->LPT->Ulepszony STK200->AVT-1452->ATTiny2313->PonyProg 2000
Read Device -> FFFFFFFF....
Wczytanie pliku rgb.hex
Write Device -> Success
Read Device -> 100% zgodność z rgb.hex - wniosek -> Attiny działa - STK200 działa
Jeszcze raz Erase Device -> Success
Read Device -> FFFFFFFF....
ATTiny2313 - PUSTE! :)

------------- Przełączenie platformy sprzętowej --------------------

NowyKomputer->USB->USBasp (wykryty)->AVT-1452->ATTiny2313->cmd->AVRDude
wpisanie jak na obrazku

Kod: Zaznacz cały

"avrdude" -p t2313 -c usbasp -P usb -U flash:w:"E:\uC\003_led_rgb\rgb.hex":a -D
i otrzymany wynik:
miłe zaskoczenie :) Otrzymałem takie okienko:
Obrazek

Podczas pracy AVRDude świeciła się Dioda od programowania. USBasp złożone identycznie jak tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic896283.html

Na początku się ucieszyłem - bo niby wszystko OK!
Ale podłączyłem już zaprogramowany przez USBasp ATTiny2313 - po otrzymaniu niby pomyślnego komunikatu - pod
StaryKomputer->LPT->Ulepszony STK200->AVT-1452->ATTiny2313->PonyProg 2000

Read Device -> a tam Pustka - jak było po kasowaniu tak jest ... i co tu zrobić? :(
Przecież AVRDude napisał że zweryfikowano pomyślnie!!!!!!!

Nie mam już pomysłów :(

Pozdrawiam
NIEBO!™

P.S. Wiem już, że dioda D2 w AVT-1452 świecić podczas programowania nie będzie, bo STK-200 ma dodatkowy sygnał "LED", który jest pod tą diodę podpięty, a USBasp takiego sygnału nie ma... ale to żadne odkrycie, które pomogłoby w uruchomieniu tego sprzętu :(

[center]========================================================[/center]
[ Dodano: 2008-11-24, 22:49 ]
[center]PROBLEM ROZWIAZANY
DZIĘKI Duch :)

USBasp DZIAŁA![/center]

Może aby coś ten temat wogóle wniósł do forum to podpowiem, iż problem leżał jednak w oprogramowaniu tzn w plikach AVRDude. Duch wysłał mi spakowaną paczkę swoich plików i po kilkunastu uruchomianiach i zmianach opcji - bo kombinacji jest wiele - zaczęło wszystko pracować poprawnie i już mam na koncie 5 poprawnie zaprogramowanych uC :)

Jeśli zatem chcesz zbudować programator na USB mogę polecić sprawdzoną konstrukcję USBasp by Duch wg schematu
Thomas Fischl. Układ nie jest trudny, i trzeba mieć inny programator wcześniej np na LPT polecam Ulepszony STK200. Problemem nie jest też uruchomienie i instalacja sterowników - urządzenie jest od razu dobrze rozpoznawalne przynajmniej u mnie pod Windows XP. Problemem może być jedynie integracja ze środowiskiem - mnie dotknął akurat ten problem. Trzeba tylko znaleźć właściwą wersje AVRDude i wszystko jest "cacy".

Przede wszystkim musi być do wyboru wersja Twojego programatora - w tej wersji co się męczyłem tej opcji nie było. I ręcznie wpisać port jak na obrazku poniżej:
[center]
Obrazek [/center]
Na koniec podpowiedź - jeśli system poprawnie wykrywa Ci USBasp i po każdym podłączeniu pojawia się na liście urządzeń w Panelu Sterowania, a programator nadal nie pracuje poprawnie to powinieneś szukać właściwej wersji AVRDude
Życzę wszystkim użytkownikom tylko takich komunikatów:

[center]Obrazek
:D :) :) :) :D[/center]
Pozdrawiam
NIEBO!™

ODPOWIEDZ