Lewitron... :?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
michuo
-

Lewitron... :?

Post autor: michuo » 12 lis 2008, 22:57

Witam, (przypominam że jestem początkujący :mrgreen: )

mam takie pytanie, chciałbym zrobić lewitron, ale musi mieć on dość duży udźwig.
czy jeżeli obiekt który ma być przyciągany przez cewkę będzie miał w sobie magnes np. neodymowy to czy łatwiej będzie "unieść" większą masę ? czy gadam straszne bzdury ? ^^

jeżeli nie to są jakieś inne sposoby ?

pozdro ^^

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 13 lis 2008, 11:11

Taki magnes na pewno zwiększy udźwig, ale pojawi się pewien problem. Lewitujący przedmiot oprócz tego że będzie mógł spaść, to będzie też mógł przykleić się magnesem do rdzenia cewki. Może się wydawać że to nie problem ale w rzeczywistości trochę to utrudnia. Jeśli magnesu nie ma to przedmiot może tylko spaść a nigdy się nie przyklei. Powiedz lepiej jakiego "zasięgu" potrzebujesz, bo jeśli nie musi być duży to lepiej moim zdaniem magnesu nie dawać. To wszystko co napisałem dotyczy lewitronu z fotokomórką, jeśli zamierzasz wykorzystać hallotron to magnes jest raczej konieczny. Poza tym, jak duży udźwig? kilka kg? Zobacz sobie to: http://tesladownunder.com/Magnetic%20levitation.htm

ODPOWIEDZ