jak to możliwe?

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

jak to możliwe?

Post autor: olo16 » 07 lis 2008, 15:06

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 07 lis 2008, 15:26

Powiem krótko! Według dzisiejszej wiedzy to niemożliwe! To "urządzenie" jest chałupniczą wersją tzw. silnika Bediniego (silnika na stałych magnesach), o którym się słyszy od czasu do czasu, że działa (chociaż naruszałoby to podstawowe prawa fizyki dotyczące magnetyzmu). Według nauki wykorzystywanie niezmiennego pola magnetycznego stałych magnesów nie pozwala na ciągły ruch rotora. Zauważmy, że w zasadzie byłoby to perpetuum mobile. Podobnie jak sporo filmów na Spryciarzach.peel to pic na wodę by wkręcić nieświadomych widzów w budowanie czegoś co nie może działać.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 07 lis 2008, 15:51

Natomiast pierwszy eksperyment, tez z zapalaniem diody przy pomocy silniczka, jest mozliwy. Silnik moze dzialac jak pradnica i wytwarzac pole elektryczne. Tak m.in. dzialaja elektrownie.
Co do drugiego eksperymenty - robi wrazenie, ale jak napisal przedmowca, byloby to perpetuum mobile, wiec raczej nie bedzie dzialac...

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 07 lis 2008, 16:16

alaris pisze:Natomiast pierwszy eksperyment, tez z zapalaniem diody przy pomocy silniczka, jest mozliwy. Silnik moze dzialac jak pradnica i wytwarzac pole elektryczne.
Wiem. Albo ten filmik to podróba, albo perpetuum mobile. Chyba że się magnesy rozmagnesowują wzamian...

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 07 lis 2008, 16:32

olo16 pisze:Albo ten filmik to podróba, albo perpetuum mobile. Chyba że się magnesy rozmagnesowują wzamian...
No nie żartuj, że brałes nawet przez chwile pod uwagę możliwość, że to przedstawia prawdę. Prawa zachowania energii nie oszukasz. Nie ma sie tutaj nad czym rozwodzić. Niemożliwe i nie ma innej możliwości. Stałe pole magnetyczne rotora odziałując na stałe pole magnetyczne stoijana nie może dać w wyniku jakiegokolwiek ruchu o charakterze ciągłym! Nie należy wierzyć w całości internetowi. Większość jego zasobów to w istocie bzdury - chociaż najgorsze są te bzdury, które stwarzają pozór prawdy. Dlatego trzeba mieć zdrowe podejście do wszystkiego co czyta i/lub widzi się w sieci.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 07 lis 2008, 16:36

Ciekawi mnie natmiast, jak on to podrobił? Musiał nieźle ukryć jakieś dodatkowe kabelki do bateryjki...

Awatar użytkownika
king559
-
Kontakt:

Post autor: king559 » 07 lis 2008, 17:07

Mi się wydaje że te zapałki to tak nie do końca podstawa śilniczka tylko w jakiś sposób ukryto tam kabelki od zaśilania :razz:

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 07 lis 2008, 21:57

nieiwem czy mieliście kiedyś do czynienia z nieodymami, ale ja tak, i np 2magnesami 0,5x1x2 w tylej kieszeni dzinsów podnosiłem krzesło (takie szkolne).

Widziałem kolejki magnetyczne (pokazowe) na magnesach neodymowych, gdize w ciuchci był nadprzewodnik, no i to też nieźle zasuwało (no ale był nadprzewodnik).

Pól takiego magnesu trzyma mi furtkę na podwórku, żeby wiatr jej nie przesunął.

Próbowałem kiedyś połaczyć 2 magnesy tymi samymi biegunami => nie dało się, tak silne pole.

Tak wiec tyle wiem z własnych doświadczeń.

Tak wieć wcale mnie to nie dziwi że silniczek sie kręci. choć metalowa tarcza mnie odstrasza, że jej magnes nei przyciąga, lepeij jakby była z PCV.
no i prędkosć też jest dziwnie duża.

Niepamietam ale koszt takiego magnse jest poniżej 1zł.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 07 lis 2008, 22:13

No i co? Widziałeś kiedyś zaczepy elektromagnetyczne? taki przenoszące parę ton? Zbaczasz z tematu

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 08 lis 2008, 12:59

nie, tylko pisze zę mnie nie dziwi zę magnesy odpychaja sie na tyle zę kręcą silnikiem.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 08 lis 2008, 15:58

A nie dziwi CIę to, że żeby te magnesy mogły ciągle kręcić tym silnikiem to każdy musiałby mieć tylko po jednym biegunie? Pomyśl człowieku! Jeśli odpycha to musi też przyciągać i te siły w przypadku magesów trwałych szybko się zrównoważą i wtedy ruch ustanie. Nie może być mowy o np. kręceniu się.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 10 lis 2008, 21:57

I kabel z tego silniczka wychodził poza kadr więc możliwe, że gość zwiększał po prostu napięcie i tym sposobem również obroty.
Już sam fakt iż są to: "magnesy silniejsze od neodymowych" potwierdza bujdę.

ODPOWIEDZ