Zamierzam zbudować drabinę Jacoba. Będzie to mój pierwszy projekt z dziedziny HV, i mam w związku z tym parę pytań:
- skąc wziąć izolatory (elektrod od podstawy)
- jak zbudować odpowiednie żródło napięcia HV?
- jakiej grubości powinny być elektrody i jaki powinien być górny i dolny odstęp między nimi
Drabina Jacoba
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
Hmmm, nie wiem czy to dobry pomysl. Bez urazy,ale odradzam ci ze wzgledu na wiek. I tak nei odpuscisz wiec napisze.
1. Izolatory musza byc na tyle ciezkie by nie bylo mozliwe ze wywroca sie pod ciezarem drutu albo przymocowane. Do malych drabin a taka mam zamiar polecic mozna uzyc porcelanowych zlaczek.
2.Odradzam typowy transformator hv choc tu efekty sa najlepsze. tO ZBYT RYZYKOWNE NA PIERWSZY PROJEKT HV! Uzyj generatora hv z transformatora od telewizora. Na poczatek zwyklej jednotranzystorowej wersji a pozniej mozna zbudowac ZVS.
3. Odizolowany DY 10 mm2 . Odleglosc w zaleznosci od napiecia. Tu moze byc np 5mm i ewentualna elektroda pomocnicza z rezystora. Na gorze w przypadku zasilania o ktorym mowilem do 10 cm przy zvs a tak to z 20 bo i tak łuk sie bardziej nie rozciagnie
[ Dodano: 2008-11-05, 22:16 ]
Nigdy nie dotykaj drabiny jak nie masz pewnosci ze trzymasz wyczke sieciowa w reku. Serio
1. Izolatory musza byc na tyle ciezkie by nie bylo mozliwe ze wywroca sie pod ciezarem drutu albo przymocowane. Do malych drabin a taka mam zamiar polecic mozna uzyc porcelanowych zlaczek.
2.Odradzam typowy transformator hv choc tu efekty sa najlepsze. tO ZBYT RYZYKOWNE NA PIERWSZY PROJEKT HV! Uzyj generatora hv z transformatora od telewizora. Na poczatek zwyklej jednotranzystorowej wersji a pozniej mozna zbudowac ZVS.
3. Odizolowany DY 10 mm2 . Odleglosc w zaleznosci od napiecia. Tu moze byc np 5mm i ewentualna elektroda pomocnicza z rezystora. Na gorze w przypadku zasilania o ktorym mowilem do 10 cm przy zvs a tak to z 20 bo i tak łuk sie bardziej nie rozciagnie
[ Dodano: 2008-11-05, 22:16 ]
Nigdy nie dotykaj drabiny jak nie masz pewnosci ze trzymasz wyczke sieciowa w reku. Serio
A skąd takowe zdobyć?TWN TEKNIKS pisze:mozna uzyc porcelanowych zlaczek
1. Mam trochę bebechów ze starego tv, ale nie wiem czy mam trafo... jak wrócę do domu to sprawdzę. Jeśli nie mam, to skąd zdobyć taki transformator, bo rozwalenie telewizora odpadaTWN TEKNIKS pisze:Uzyj generatora hv z transformatora od telewizora. Na poczatek zwyklej jednotranzystorowej wersji a pozniej mozna zbudowac ZVS
2. ZVS to samowzbudna, tak?
3. Czy ta przetworniczka się do tego nada? (link)
Co to jest elektroda z rezystora?TWN TEKNIKS pisze:ewentualna elektroda pomocnicza z rezystora
Heh, przecież masz tam jak wół zdjęcia na których jest drabinka właśnie z tej przetwornicy zasilana, więc skąd to pytanie?... Ale raczej zbuduj przetwornicę ZVS, bo jest lepsza pod każdym względem. Jest samowzbudna tak jak napisałeś, ale "ZVS" nie znaczy samowzbudna tylko "zero voltage switching". Najprostszym i nie najgorszym rozwiązaniem w tym przypadku byłby sieciowy transformator od neonów, ale jest trudny do zdobycia.olo16 pisze:3. Czy ta przetworniczka się do tego nada? (link)
Wybacz że o tak wielce niepotrzebną w Twoim przekonaniu rzecz proszę, ale weź zmień swojego posta i wstaw tam odpowiednie znaki interpunkcyjne... I sprecyzuj trochę pytanie bo nie wiem o co chodzi, jak masz odczepy to co z tego? Nie ma znaczenia z czego jest cewka tylko jaka ona jest - nie wiem jaka była w Twoim monitorze.