Układ wciskający w radiu przycisk POWER o tej samej godz

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
8850
-

Układ wciskający w radiu przycisk POWER o tej samej godz

Post autor: 8850 » 04 lis 2008, 12:41

Potrzebuję układ mechaniczny lub elektroniczny który o danej godzinie codzinnie będzie wciskał/uderzał w przycisk POWER w sprzęcie grającym aby go włączyć. Przycisk power jest dość czuły - samo pstrykcięcie palcem uruchomi sprzęt. Wieża po włączeniu do prądu sama się nie uruchomi. Do dyspozycji mam komputer jako źródło sterowania. Jakie macie pomysły?

Warunki:
Komputer - serwer włącza się rano o danej godzinie w dni robocze grając na pobudkę stacje internetowe. Do komputera podłączony sprzęt grający wieża. Pobiera dużo prądu w "trybie oczekiwania" przez noc dlatego ma się rano włączyć z komputerem. Komputer znajduje się kilka metrów od wieży. Po domu chodzi pies, dlatego nie mogę wykorzystać linki/ramienia który wysunie CDROM i uderzy w przycisk power wieży.

Wieża niestety nie włącza się sama po podłączeniu prądu. Wieża może się włączyć o zadanej godzinie sama ale do wyboru jest: radio, cd, kaseta magnetofonowa. A ja mam sygnał VDP (czyli zewnętrzne źródło) - chinch - minijack. Nie potrafię podłączyć się do magnetofonu ponieważ wieża jest segmentowa i podłączona jest z pozostałymi segmentami taśmą na zewnątrz obudowy (podobna jak do dysków twardych). Nigdzie nie ma na sieci oznaczeń do tego sprzętu. Sprzęt pochodzi z japoni był kiedyś bardzo drogi, po dobrych kilku latach teraz kilka wart stówek.

Do wieży cięzko się dostać ponieważ ma uszkodzone zapieczone/urwane gwinty z 2 śrubami. Ale jeśli nie będzie wyjścia innego niż podpięcie się pod przycisk to jakoś wyszarpię. Stąd stwierdziłem, że coś mechanicznego (taran, kulka uderzająca w przycisk power) będzie najszybsza do zrobienia. W przypadku układu mechanicznego dość trudno będzie mi przymocować go do przodu. Pojutrze kupuję wiertło i dostanę się do POWER w obudowie.

Komputer - serwer jest w standardzie ATX, ma wolny COM i LPT, budzi go router WIFI chodzący 24h poprzez wake-on-lan o zadanych porach w niektóre dni. Router ma jeszcze wolny porte ARJ45. Router działa na linuksie na sofcie Tomato. W kompie 2 USB obecnie zajęte (klawiatura i bluetooth) wolałbym 5V/12V z zasilacza. Komputer medialny nie posiada monitora (zamknięty w szafie) jest kontrolowany przez pilota od wieży (czujka IRDA COM), przez telefon komórkowy (bluetooth USB) i przez sieć LAN z innego komputera.

Obrazek, Obrazek, Obrazek

Zdjęcie pacjentów (przycisk power - drugi segment od góry po lewej stronie prostokątny przycisk) oraz taśmy sygnałowe. Komputer specjalnie wyciszony desktop - o zmiejszonym poborze prądu bez monitora zamknięty w szafie. Udostępnia zasoby w sieci, ściąga dane na potężny dysk, działa jako sprzęt grający muzykę, wszechstronnie sterowany.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 05 lis 2008, 6:46

Wytresuj psa :smile:
Da się włączyć wieżę pilotem? Może pilota można rozkręcić?
Do wciskania przycisku na wieży dobry byłby elektromagnes taki jak w magnetofonach z elektrycznie sterowaną mechaniką, tylko nie wiem jak go przymocujesz...
Najbardziej mnie dziwi, że jako pobudkę musisz mieć akurat stacje internetowe a nie może być zwykłe radio (a to dałoby się włączać w wieży).
Albo skombinować jakiś wzmacniacz bez trybu Standby - z normalnym włącznikiem.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 05 lis 2008, 9:16

Albo wstaw zamiast przycisku (lub równolegle) przekażnik, chyba że nie chcesz/nie możesz przerabiać wieży.

Awatar użytkownika
8850
-

Post autor: 8850 » 05 lis 2008, 19:40

olo16 pisze:Albo wstaw zamiast przycisku (lub równolegle) przekażnik, chyba że nie chcesz/nie możesz przerabiać wieży.
Do przerabiania wieży to chyba będę zmuszony. Nie wiem o jaki przekaźnik chodzi, przypominam że komputer włącza się sam przez wakeonlan czyli włacza go router, dlatego jak powinien wyglądać układ z przekaźnikiem na 5V (z zasilacza lub z USB) który mi włączy przycisk wieży?

Nie lubię radia, gadają bzdury i ciągle reklamy, wolę słuchać mp3 lub stacje radiowe - kilkatysięcy streamów do wyboru posegregowane wg. jakości i gatunku muzycznego. Chyba to lepsze niż standardowe radio :). Stąd wolę aby mnie zbudziła spokojna muzyka chillout/ambient niż głupie gadanie o polityce, standardowy pop czy inna kicha. Poza tym system po uruchomieniu bardzo powoli pogłaśnia się od niesłyszalnych tonów powoli (sam reguluję jak długo chcę) do cicho słyszalnych, dlatego nieświadomie słuchasz tego lekko obudzony a za 10 minut dzwoni zegarek. To najlepszy znany sposó na piękne marzenia co noc :). Takie coś to tylko nad ranem :). Poeksperymentuj.

Poza tym radio internetowe to tylko jedno z elementów w całym systemie komputer - wieża.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 lis 2008, 21:28

Jeżeli wieża jest w stanie po włączeniu do prądu odtwarzać kasety to może pobawisz się z adapterem typu przejściówka mp3 kaseta?

Awatar użytkownika
8850
-

Post autor: 8850 » 06 lis 2008, 16:41

joon pisze:Jeżeli wieża jest w stanie po włączeniu do prądu odtwarzać kasety to może pobawisz się z adapterem typu przejściówka mp3 kaseta?
Pomysl ciekawy jednak problem z jakością dźwięku. Mam takie coś ale jakość jest naprawdę kiepska. Wolę normalne rozwiązanie

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lis 2008, 20:01

To zależy od przejściówki. Czasem najlepsza jakość jest przy minimalnym sygnale z mp3 lub innego źródła zewnętrznego.

Awatar użytkownika
8850
-

Post autor: 8850 » 07 lis 2008, 21:20

joon pisze:To zależy od przejściówki. Czasem najlepsza jakość jest przy minimalnym sygnale z mp3 lub innego źródła zewnętrznego.
A jak wykonać taki układ? jaki przekaźnik aby zadziałał na kablu z sygnałem muzycznym?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 07 lis 2008, 22:15

nie przekaźnik, po prostu na wyjściu audio z kompa dajesz najmniejszy możliwy sygnał a wieże sterujesz albo z czasówki albo z przekaźnika odpalanego poprzez USB po uruchomianiu, i tyle :)

Awatar użytkownika
8850
-

Post autor: 8850 » 08 lis 2008, 10:31

POjawił się jeszcze jeden problem: aby wieża włączyła się można wcisnąć mikrostyk i trzymać nadal lub wcisnąć i puścić. Jak mikrostyk odskakuje to wieża działa nadal, trzeba jeszcze raz go wcisnąć aby wyłączyć. Czy to problem dla przekaźnika?

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 08 lis 2008, 10:46

8850 pisze:Jak mikrostyk odskakuje to wieża działa nadal, trzeba jeszcze raz go wcisnąć aby wyłączyć. Czy to problem dla przekaźnika?
Kolego 8850, a jak działają kierunkowskazy?
Oczywiście, że nie stanowi to żadnego problemu dla przekaźnika.

[ Dodano: 2008-11-08, 10:58 ]
Można by zaprogramować choćby Attiny13 aby realizował funkcję tego puszczania i ponownego wciskania "microswitcha" tzn. przekaźnika.

Awatar użytkownika
8850
-

Post autor: 8850 » 08 lis 2008, 14:30

Znalazłem opis układu: przekaźnik na USB: https://elportal.pl/pdf/k14/56_13.pdf czyli:
- przekaźnik . . . . . .RM81/5V, RM96/5V lub podobny
- dowolna dioda Schottky’ego, np. BAT84, 1N5817

Ale nie widzę w w/w układzie aby przekaźnik poradził sobie z mikrostykiem przycisku power wieży. Czyli przypomnę: aby wieża włączyła się trzeba wcisnąć mikrostyk i trzymać nadal lub wcisnąć i puścić. Aby wyłaczyć wieżę robię ponownie to samo.

Zdjecia poniżej: Przód i tył płytki drukowanej sprzętu grającego. Zapałka wskazuje mikrostyk POWER wieży, na prawej fotce tył płytki - pomiędzy zapałką muszę wlutować przekaźnik. Przepraszam za niską jakość zdjęc, pod ręką miałem tylko telefon:

Obrazek, Obrazek

Nie jestem elektronikiem i nigdy nie byłem działam w zupełnie innej dziedzinie, stąd pytam o proste skuteczne rozwiązania które będę umiał wdrożyć u siebie ;).
Jak powinna wyglądać modyfikacja schematu z linku www który uwzględni ten problem z mikrostykiem przycisku power i lista części do kupienia?

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 08 lis 2008, 19:23

8850 - styki przekaźnika podłaczasz równolele (kabelkami) do włącznika, a nie kombinujesz z mechanicznym przyciskaniem :cool:
Nie wiem czy dobrze rozumiesz.

Awatar użytkownika
8850
-

Post autor: 8850 » 08 lis 2008, 21:54

000andrzej pisze:8850 - styki przekaźnika podłaczasz równolele (kabelkami) do włącznika, a nie kombinujesz z mechanicznym przyciskaniem :cool:
Nie wiem czy dobrze rozumiesz.
Tak tak rozumiem Cię, to proste ale potrzebuję schemat do układu, bo sam przekaźnik podłaczony do komputera nie zadziała w tym przypadku.

[ Dodano: 2008-11-09, 13:03 ]
Ten mikrostyk nie daje mi spokoju, jeszcze raz testowałem przycisk power wieży:

a) aby włączyć - naciskam i puszczam - gra radio lub
naciskam i trzymam, trzymam cały czas kilkanaście sekund - gra, cały czas gra i tak wciśnięty przycisk mogę trzymać całą wieczność nadal będzie grało.
UWAGA: Ale w momencie jak trzymam wciśnięty przez ileś tam sekund power, nie mogę w tym samym czasie wcisnąć dowolnego innego przycisku np zmiany stacji czy podbicia basów, bo inny przycisk nie reaguje. Blokada, cholera!
b) aby wyłączyć - robię dokładnie to samo czyli ponownie drugi raz naciskam i puszczam lubnaciskam i trzymam cały czas - przestaje grać - wyłacza się, mogę trzymać dalej wciśnięty.

Zmierzyłem napięcie na pinach przycisku power;
- przy wyłączonej wieży DC 4V, ok. 3mA
- przy włączonej 3,9V ok. 3mA

Czy po tym co się okazało z blokadą pozostałych przycisków trzeba zmienić koncepcję i schemat?

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 09 lis 2008, 17:01

w takim razie układ czasowy + przekażnik.

ODPOWIEDZ