czo to za rozszerzenie ???

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Mietek
-

czo to za rozszerzenie ???

Post autor: Mietek » 02 lis 2008, 8:17

Znalazłem w sieci interesujący mnie układ na Atmega8, ale wsad ma strasznie ciekawe rozszerzenie "atmega8.tar.gz" - jak to ugryść :shock:

Wcześniej nigdy nie spotkałem się z takim dziwadłem :???:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 lis 2008, 8:48

Jest to plik archiwum tyle, że utworzony pod Linuksem. Ale Total Commander też powinien sobie poradzić z jego rozpakowaniem.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 02 lis 2008, 10:42

Witam :!:
Jest dokładnie tak, jak napisał KrzysiekK. Jeżeli chodzi o program do rozpakowywania, fajnie działa też 7zip - opensource'owy program, wypróbowany przeze mnie na różne sposoby :wink: Nie wiem jak to wygląda w Commanderze, dodam tylko, że w 7zipie najpierw trzeba rozpakować takie archiwum jeden raz, potem to, co powstanie z wypakowania - drugi. Po tych operacjach pliki są gotowe do użycia.
:arrow: Link do programu

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 02 lis 2008, 12:47

Jeśli chcesz to podeślij nam link do tego pliku a pomożemy Ci go 'podmienić' na windowsowskiego rar'a. Albo tak jak mówił przemotronik, zainteresuj się 7zip'em.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 02 lis 2008, 12:56

Poza tym niełądnie moim zdaniem nazywać rozszerzenie typowe po prostu dla innego systemu operacyjnego niż ten najbardziej powszechny "dziwadłem". *.tar.gz jest jeszcze stosunkowo mało egzotycznym dla windowsowca typem pliku. Już łatwiej połamać sobie wtedy zęby na debach lub plikach absolutnie bezrozszerzeniowych. Tak jak napisał przedmówca pokaż nam link to Ci go przezipujemy lub przerarujemy do mniej egzotycznej dla Ciebie postaci.

ODPOWIEDZ