Problem z monitorem LG F700B.
Problem z monitorem LG F700B.
Witam.Ostatnio kolega przyniósł mi swój monitor LG F700B żebym do niego zajrzał ponieważ w czasie pracy ekran robił mu się szary,zielonkawy lub fioletowy.Powiedziałem mu ze to pewnie zimne luty wiec je usunąłem.Problem zniknął lecz pojawił się drugi.Gdy klikne na przycisk start i wyskoczy mi cale to menu START ekran się rozszerza delikatnie a gdy nacisnę ESCAPE i zamknę menu start ekran wraca do swojego pierwotnego rozmiaru.Dzieje się tak za każdym razem gdy np. zmniejszę okno lub otworze GG które pojawi się na pulpicie itp.Co to może być i gdzie szukać usterki???Bardzo proszę o pomoc i jakieś porady:( Pozdrawiam
Przejdź się do sklepu rtv i wpatrz w logo umieszczone w rogu ekranu przy migoczących scenach: w telewizorach plazmowych i lcd będzie nieruchome, a w ,,starych'' telewizorach kineskopowych będzie tańcować na boki, i trochę w pionie.
Jaśniejszy obraz na monitorze wymaga wystrzelenia w luminofor więcej elektronów, a więc i większego obciążenia przetwornicy. Zwykle jest jedna przetwornica, wspólna dla wytwornicy wysokiego napięcia i napięć odchylania, i większe obciążenie jednej powoduje siadanie innych napięć.
Jeśli obraz zmniejsza się równomiernie, to wszystko działa poprawnie, jeśli natomiast występuje zwężenie tylko jaśniejszego paska, to wadliwe mogą być kondensatory (wyschnięte elektrolity) wygładzające napięcie.
Jaśniejszy obraz na monitorze wymaga wystrzelenia w luminofor więcej elektronów, a więc i większego obciążenia przetwornicy. Zwykle jest jedna przetwornica, wspólna dla wytwornicy wysokiego napięcia i napięć odchylania, i większe obciążenie jednej powoduje siadanie innych napięć.
Jeśli obraz zmniejsza się równomiernie, to wszystko działa poprawnie, jeśli natomiast występuje zwężenie tylko jaśniejszego paska, to wadliwe mogą być kondensatory (wyschnięte elektrolity) wygładzające napięcie.
Obraz zwiększa się równomiernie w zależności od wielkości okna które zostaje wyświetlone.Mam monitor bardzo podobny do tego co ma kolega a mianowicie LG F700P i u mnie obraz przy zmniejszaniu okien lub otwierania programów stoi nie ruchomo a u niego jak zmniejszę okno to się zwiększa a jak zamknę to z powrotem się zmniejsza.Czy to jest jakies uszkodzenie czy jakaś wada??? Bo u mnie obraz się ani nie zwiększa ani nie zmniejsza:( Pozdrawiam