Kaseciaki do lamusa?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 25 paź 2008, 19:05

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 paź 2008, 19:26

Cóż moje pytanie powstało dlatego, iż pamiętam że kiedyś w Młodych Technikach były właśnie opisy jak przerabiać zwykła magnetofony, aby pracowały z starymi komputerami, jak ZX Spectrum. I dodawano tam jakieś diody, oraz zmieniano trochę tory wzmacniaczy. Co do magnetofonu C64 to w środku wiele się nie znajdzie, to głównie konstrukcja mechaniczna, i malutka płytka z jakim scalakiem TTL który prawdopodobnie jest bramkami Schmitta, i formuje sygnał. A same kodowanie jest proste to dwie częstotliwości, jedna reprezentuje logiczne 1, a druga 0. Stąd te wspomniane przez kolegę ćwierkanie w trybie audio. Ale mnie ogólnie zastanawia czy taki magnetofon da się podlączyć do PC i obsługiwać. Ma może ktoś książkę o C64 (w pdf), z szczegółowym opisem budowy i programowania. Wiem że taka była i to po polsku. Znalazłem ja dawno temu w czytelni, ale potem gdzieś zaginęła. widoczne wyrzucili do smietnika. :cry: Miała chyba tytuł "Commodore C64. Budowa i programowanie."

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 26 paź 2008, 20:08

Podejrzewam, że można by się pokusić o przegranie tego na dysk w formacie 0,1. Jak wiadomo jak zakodowano, pewnie jakiś dekoder by można zrobić, kto wie czy nawet karta dźwiękowa odpowiednio oprogramowana by tego nie zrobiła.
Tylko teraz pytanie po co, skoro jest to kompletnie nieczytelne dla komputera? Są w necie symulatory i być może tam można znaleźć jakieś porady, a na pewno stare gry.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 27 paź 2008, 10:53

kayron pisze:No to ja rozszerzę temat. Wie ktoś jak przerobić stare magnetofony tak aby można je podłączyć do C64? Bąć lepiej do PC, aby zgrać gierki z C64 na HDD.
Wpisując w Google frazę emulator C-64 znalazłem kiedyś interface adaptujący magnetofonik z C-64 do PC, jak wrócę do domu to poszukam może gdzieś w zakładkach będę to miał.
KrzysiekK pisze:Z tego co jeszcze pamiętam magnetofony do komputerów miały trochę większą szybkość przesuwu taśmy niż tradycyjne magnetofony muzyczne (4,76 cm / sek.) o ile mnie pamięć nie zawodzi.
Co do większej prędkości przesuwu taśmy to poprawia ona zapis wysokich tonów (sygnały o wyższej częstotliwości) jest to związane z ziarnistością samej taśmy jak i rozmiarem szczeliny w głowicy zapis-odczyt, co na pewno przekłada się na szybkość zapisywanych w ten sposób transmisji danych. Osobiście nie zauważyłem różnic w prędkości przesuwu taśmy w magnetofonach DATASSETE, jeśli już to nie była to taka rozpiętość jak pomiędzy standardową prędkością szpulowca i kaseciaka (ok. 9,52 / 4,76).

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 27 paź 2008, 11:27

Jest program Waw2Prg, który kompiluje dźwięki nagrane z magnetofonu podł. do wejścia liniowego do pliku .prg obsługiwanego przez większość emulatorów.
Do tego wystarczy choćby walkman + kabel mjack-mjack i jakiś program do nagrywania np. audacity.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2008, 22:58 przez elemaniac, łącznie zmieniany 1 raz.

krzychkam
-

Post autor: krzychkam » 30 paź 2008, 23:48

Witam :grin:
kayron pisze:No to ja rozszerzę temat. Wie ktoś jak przerobić stare magnetofony tak aby można je podłączyć do C64? Bąć lepiej do PC, aby zgrać gierki z C64 na HDD. :?:
Jeśli sprawa jest jeszcze aktualna to mogę poszukać w swoich zbiorach serwisówki magnetofonu kasetowego MK - czterystacośtam - ktory był sprzedawany jako "Pamięć masowa" do komputerków klasy ZX Spectrum

Pozdrawiam
Krzysiek

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 02 lis 2008, 9:35

To mój tata do swojej C64 za zamierzchłych czasów używał MK232.
Znalazłem go w piwnicy jednak był bez najbardziej znaczących elementów mechaniki i go rozkręciłem.

ODPOWIEDZ