Witam
Mam ubuntu i chciałbym w nim używać autotraxa w dosboxie.
Mój problem polega na tym że postscript wygenerowany w traxplocie jest odczytywany w różnych programach ale próba wydrukowania kończy się wypluciem białej kartki (podobnie jest z drukowaniem do pdf).
Drugi problem jest taki że traxplot nie zapamięttuje żadnych ustawień.
Traxplot i Ubuntu
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
W tym temacie był poruszany bardzo podobny problem z wydrukiem. Może u Ciebie jest to samo?
Co do problemów z zapisem ustawień traxplot, może nie nadałeś sobie odpowiednich uprawnień do zapisu. Ewentualnie pliki autotraxa mają atrybut "tylko do odczytu" i zmiany nie są zapisywane.
Co do problemów z zapisem ustawień traxplot, może nie nadałeś sobie odpowiednich uprawnień do zapisu. Ewentualnie pliki autotraxa mają atrybut "tylko do odczytu" i zmiany nie są zapisywane.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Może zamiast męczyć się z nie najnowszym oprogramowaniem warto by się zapoznać z innymi programami. Pod Linuksa dostępny jet zupełnie darmowy KiCAD oraz dostępny także w bezpłatnej wersji (z ograniczeniami) Eagle. Do KiCAD'a dostępnych jest coraz więcej bibliotek elementów, także tych przekonwertowanych z programu Eagle i pod tym względem jest już lepiej niż rok czy dwa temu. Także Eagle moim zdaniem jest dość dobrym i wygodnym programem do projektowania układów elektronicznych.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Wiem o tym, choć Eagle chyba akceptują. Także z KiCAD'em nie ma większych problemów z eksportem projektu. Ale cóż poradzić, kiedy programy Protel - Altium stały się niemal standardem i nikt nie chce zmian. Mogę zasugerować jedynie poszukanie programu Circuit Maker 2000 (wycofany ze sprzedaży, ale wciąż do odnalezienia w sieci), który dość dobrze działa pod Linuksem w emulatorze Wine. Jak poszukasz pod hasłem "polska nakładka Circuit Maker 2000" to powinieneś znaleźć nawet spolszczenie mojego autorstwa do tego programu w wersji standard. Circuit Maker 2000 jest zgodny z programami firmy Protel - Altium, jest to młodszy brat Autotraxa. Niestety jego biblioteki elementów są już dość nieaktualne. Nieco więcej o programach EDA z Windows pod Linuksem znajdziesz w tym temacie. Dodam tylko, że pulpit 3D w Linuksie może spowodować problemy z uruchamianiem windowsowych programów za pośrednictwem Wine. U mnie na Mandrivie Xtreme 2.1 pomimo wyłączonego pulpitu 3D, występują rożne problemy. W Suse bez pulpitu 3D większych problemów nie zauważyłem
http://www.airborn.com.au/layout/printdrv.html
Polecam też sterowniki do grafiki (do 1600x1200)
Polecam też sterowniki do grafiki (do 1600x1200)