generator marxa maj 2007
Najlepiej podłączyć do kondensatora iskrownik i kondensator ten ładować przez rezystor z napięcia kilkakrotnie większego niż jego znamionowe. Będzie strzelać iskiernik, i stopniowo trzeba zwiększać jego przerwę aż do momentu gdy strzeli w kondensatorze zamiast na iskierniku
Wtedy ten kondensator wywalamy do śmieci i na podstawie odległości elektrod w iskierniku określamy jakie było napięcie przy którym kondensator już nie wytrzymał, odejmujemy 20% i mamy napięcie jakie można podać na kondensator z dużą szansą że takie same kondensatory to napięcie wytrzymają (oczywiście nie można mieć żadnej pewności).
Chodzi mi o to, że jakby znamionowa wytrzymałość kondensatora była np 1000V.Czy można za pomocą transformatora z TV uzyskać napięcie wyższe niż 1000V do sprawdzenia tego kondensatora?Czy trzeba to robić generatorem o tak wysokim napięciu?c4r0 pisze: przez rezystor z napięcia kilkakrotnie większego niż jego znamionowe.
Sorry że tak wypytuję, ale dopiero się uczę i próbuję to dobrze zrozumieć
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Dajesz wyższe napięcie na iskrownik i równolegle połączony kondensator. I stopniowo zwiększasz odległość elektrod z iskiernika. W momencie przebicia kondensatora mierzysz odległość między elektrodami iskrownika i wyliczasz (z pewnym błędem) napięcie które przebiło kondka. A jako źródło napięcia możesz wykorzystać cokolwiek co da prąd rzędu miliamperów (lub więcej przy większych pojemnościach) z szeregowym rezystorem wysokonapięciowym lub kilkoma zwykłymi połączonymi w szereg ze względu na możliwość przebicia. A z trafa z TV to kilkanaście KV otrzymasz 
Hehe, a jak chcesz żeby Ci 12V przebiło iskrownik?
Pomiary tego typu możesz zaczynać od 1kV. Jak budujesz generator marxa to najlepiej jak byś zastosował przy tym pomiarze taki sam iskrownik jak później w konstrukcji generatora, to Ci pozwoli określić bezpośrednio maksymalną odległość elektrod w iskiernikach zastosowanych już w konstrukcji generatora.
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
Gdy pisałem o tym większym napięciu, chodziło mi o uzyskanie większego napięcia niż jest w sieci.Przecież nie jest to 1kV a tylko 230V.chodzi mi o sprecyzowanie czy przetwornica zbudowana do Generatora Marxa, może być użyta do testu pojedynczego kondensatora?c4r0 pisze:To co opisałem to procedura określenia maksymalnego napięcia wytrzymywanego przez dany kondensator. Nie ma to nic wspólnego ze zwiększaniem napięcia.
Będę wiedział, że muszę ją pierwszo zbudować.
Z tymi 12V troche pomieszałem
- TWN TEKNIKS
- -
- Kontakt:
Kondensatory nie sa az takim problemem jak rezystory. Przebija 2 i 3 watowe. Jedynie welwyny wysokonapieciowe o dlugosci przynajmniej 5 cm sa wystarczajace do takiej konstrukcji. Jak robilem marksa ojciec od razu powiedzial "te ruskie molotowy to ci poprzebija":) a pisal prace o dzielnikach wysokiego napiecia. Kondensatory trzeba troche przewymiarowac i powinno dzialac dobrze. Wazne jest aby napiecie zasilajace przetwonice bylo regulowane. Mozna wtedy dobra niemal idealne napiecie przebicia iskiernikow by wyladowanie było jak najbardziej gwaltowne a jest to latwiej zrobic niz regulujac odstepy miedzy elektrodami.
Kondensatory
Czy któreś kondensatory z tej strony pasowały do generatora marxa?????
http://rcs-elektronik.com.pl/sklep/inde ... p/cPath/95[/img]
Dzięki za odpowiedź.
http://rcs-elektronik.com.pl/sklep/inde ... p/cPath/95[/img]
Dzięki za odpowiedź.