Frezarka CNC

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
snow
Użytkownik
Kontakt:

Frezarka CNC

Post autor: snow » 23 paź 2008, 17:05

W końcu okiełznałem moją frezarkę. Budowałem ją jakies 3-4 miesiące chyba (a może troche dłużej, dokładnie nie pamiętam) zrobiona z MDF'u 18mm.

Obrazek

Prowadzenie na suwnicach szufladowych co niestety powoduje luzy. Ile dokładnie luzu mam to nie wiem, w programie ustawiam kasowanie na 0,1mm i jakoś wychodzą kółka więc pewnie koło 0,1mm jest. Sterowanie za pomocą silników krokowych 5-fazowych, elektronika opisana w tym wątku: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=7731

Posuwy maksymalne dla tych silników to ok. 250mm/min później już nie mają siły ciągnąć stołu. Za napęd freza posłużyła szlifierka ręczna z Makro za 30zł która mi się pałętała po domu. Koszt frezarki trudno mi oszacować. ale myśle że ok. 500zł. Początkowo miałem nawet porobione rysunki do niej, ale uznałem że mi szkoda 60zł na pocięcie desek jak nie wiadomo czy wyjdą więc zrobiłem z tego co miałem. Poskręcałem śrubami i działa. Z tyłu dałem ściankę wzmacniającą sztywność bramy bo się mocno bujała.

Frezarka podczas pracy:

Obrazek

Efekt końcowy:

Obrazek

Frezowane frezem fi 0,8mm. Przy posuwach 10mm/min wyfrezowanie tego muminka który ma wysokość 70mm zajęło jakieś 1,5h :cool: Posuwy pewnie można by zwiększyć ale szkoda mi było freza złamać testując. Generalnie jestem zadowolony jednak przymierzam się do zrobienia konstrukcji z aluminium i trochę bardziej kompaktowej żeby chociaż na szafę mi wlazła :)

No to tyle :grin:

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 paź 2008, 17:26

Witam!
Na początku moje gratulacje!
Napisz czym sterujesz tą frezarkę? Chodzi mi o program na PC- uzywasz MACHa czy może jakiegoś innego?
Ja na pracę inżynierską wykonywałem wiertarkę PCB z tym że poczyniłem zupełnie (wg. mnie) niestandardowe założenia. Nie prezentuje jej na łamach forum albowiem dokumentacja jest w przygotowaniu do wysyłki do redakcji EdW- jak się uda to zobaczymy ją w Forum Czytelników.
Jeszcze raz moje gratulacje- teraz każda Twoja konstrukcja bedzie lepsza.
Masz rację zrób model następnej z jakiegoś metalu- znacznie lepsza sztywność.
Najgorzej zawsze jest zacząć- pierwsze kilka maszyn to swego rodzaju poligon doświadczalny który- jeśli się go przeżyje- daje mnóstwo satysfakcji i doświadczenia.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 paź 2008, 17:34

Tak, Mach'em 3. Kolejna ma być już tą końcową. Głównie do PCB i paneli do urządzeń. Co z tego wyjdzie to zobaczymy. Na pewno będą tym razem wałki szlifowane i łożyska liniowe. Z metalem trzeba bardziej mieć przemyślane bo wymiana deski a blachy to jednak inne koszta :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 paź 2008, 18:55

Co tu dużo ukrywać Kolego... Czeka Cię mnóstwo pracy ale zapewniam że warto.
Ze swojej strony co mogę polecić to stosowanie sterowników krokowych z funkcją mikrokroków. Komfort pracy maszyny bedzie o niebo większy. Mniejsze rezonanse= ciszej= zdrowiej (dla maszyny)= dłuższa żywotność.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 paź 2008, 19:01

Jedyną wadą mikrokroku jest to że moment zaczyna mocno spadać wraz ze wzrostem liczby mikrokroków. Gdzieś wyczytałem że sterowanie pół krokowe jest najbardziej optymalne. W każdym razie jeżeli te silniki mi się sprawdzą to zostanę przy nich, jeśli nie to pewnie przesiądę się na 2-fazowe. Zresztą rozdzielczość to jedno a dokładność to drugie. Jeżeli dokładność jest mniejsza niż rozdzielczość przy 1/2 kroku to nie ma i tak co iść w głębszy podział kroku bo nic to nie da a silniki tracą na mocy ;)

Rozumiem że ta twoja wiertarka CNC była dość szybka skoro miała jedynie otwory wiercić? sterowałeś krokowcami z enkoderami czy na ślepo? Ciekaw jestem jakie miałeś silniki i jakie z nich wyciągnąłeś posuwy :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 paź 2008, 19:45

Bardzo ładna maszynka :D Sam też całkiem niedawno poczyniłem coś podobnego, z tym że na razie pracuje tylko z laserem :) Napęd mam ze skanerów a prowadnice tak jak u Ciebie szufladowe.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam zamiar przymocować do tego freza i robić PCB, ale nie wiem czy konstrukcja nie okaże się zbyt tandetna :P

Napisałeś że są luzy na prowadnicach szufladowych (swoją drogą u mnie nie ma) oraz że kazałeś Machowi je skasować. Mi się wydaje że kasowanie luzów dotyczy tylko luzów na śrubie napędowej. Rozumiem że na prowadnicach masz luz prostopadły do posuwu (bo równolegle z posuwem ma przecież luźno chodzić :) ), więc myślę że próba programowego kasowania tego to jakieś nieporozumienie.

Przy okazji, niedawno opublikowałem swój programik do konwersji bitmap na g-code, może Ci się przyda :) http://c4r0.skrzynka.org/gcode/. W skrócie program znajduje czarny obszar na obrazku i porusza się po jego krawędzi aż wróci do punktu wyjścia.

Pawel0000
-

Post autor: Pawel0000 » 23 paź 2008, 20:20

c4r0 co Ty tym tniesz tak w ogóle? Do czego to sie tak praktycznie nadaje?

P.P>

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 paź 2008, 20:28

Praktycznie do zabawy :P Na razie tylko się bawiłem, z przydatnych rzeczy to wyciąłem bratu parę razy coś z tektury na makietę i paru znajomym wypaliłem jakieś loga na obudowach telefonów. Ale jak napisałem mam zamiar podjąć próby zawieszenia na tym frezarki, w dalszej przyszłości jeśli będzie zapotrzebowanie może zrobię wypalarkę do płytek na laserze YAG (odpalanie miedzi z laminatu), bo możliwość taką mam ale dużo z tym zachodu pewnie będzie. Na razie mam już łzy w oczach bo niedługo będę się musiał przesiąść na kompa bez LPT :/ Wie ktoś może czy są jakieś kontrolery LPT pod np. USB z którymi Mach by współpracował?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 paź 2008, 20:43

Kasowanie luzów w Machu kasuje luzy na nakrętce. Nigdy nie ma tak że kręcąc śruba w jedną stronę gdy każesz mu nawracać daną osią to zacznie ci odrazu przesuwać. Nakrętka ma zawsze jakiś luz. Co do luzów na boki to są no i ich nic nie skasuje (chyba że się doda dodatkowe prowadnice z boku stołu a nie tylko pod nim) ;)

Przy frezowaniu dodatkowo wychodzą niedokładności przy montowaniu osi Z których przy wypalaniu laserem nie ma :) W czasie przejazdu powstają naprężenia które powodują przekrzywianie kolumny i mocowania wrzeciona.

[ Dodano: 2008-10-23, 21:53 ]
Co do twojego programu c4r0 to widziałem na forum cnc ale myślałem ze on działa podobnie jak mach, czyli frezuje nie sam obrys a cały element jako płaskorzeźbę ;)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 paź 2008, 21:43

Oś Z już mam zrobioną i ustawioną tak jak trzeba więc z tym nie ma problemu. Może być problem tak jak piszesz z naprężeniami i wyginaniem konstrukcji ale dopuki nie sprawdzę to się nie dowiem. Wydaje mi się że płytki powinno się dać frezować bez większych problemów.

Co do programu, to nie wiem jak działa mach, ale mój program robi mniej więcej to co corel trace, czyli obrys. Ma też funkcję "zamalowania" czarnego obszaru robiąc linie proste jedna przy drugiej. Nie ma natomiast trzeciego wymiaru, są tylko komendy włącz/wyłącz laser lub opuść/podnieś freza.

Na prośbę użytkownika Pawel0000:
Napęd mam ze skanerów, konkretnie z uszkodzonych skanerów Trust po 5zł/szt z allegro (jeden sprzedawca ma ich hurtową ilość, aukcja o ile pamiętam jeszcze trwa). Są to silniki bipolarne dwufazowe z dwustopniową przekładnią i paskami zębatymi, dokładność to 47 półkroków/mm. Maksymalna szybkość zależy oczywiście od obciążenia i w moim przypadku jest to 5000mm/min w osi X i 1500mm/min w osi Y. Oś Z jest zrobiona z połowy tego stolika krzyżowego który mam opisany na stronie więc inna bajka. Sterownik (to w zielonej obudowie na zdjęciach po prawej) jest zrobiony na L298/L297, zasilany z 12V z zasilacza komputerowego. Trudno mi określić koszt sterownika bo większość części już miałem wcześniej (obudowa, laminat, część elementów, złącza) lub wziąłem z odzysku. Co do kosztów samej maszyny, nie licząc osi Z, jest to 3*6zł na prowadnice plus 3*5+10zł na skanery z przesyłką. Wszystkie płyty drewniane miałem ze ścinek i śmieci czyli za darmo. Użyłem jeszcze 8 kątowników stalowych i około 60 wkrętów - miałem to w piwnicy więc też nie znam sklepowego kosztu. Cała kasa jaką osobiście wydałem specjalnie na ten cel to jakieś 50zł, kosztu reszty nie jestem w stanie określić. No i mogę powiedzieć że budowa takiej maszynki pochłonęła znacznie więcej pracy niż sądziłem że pochłonie :)

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 paź 2008, 21:48

W takim razie przetestuje twój programik na misiu Yogi :D Swoją drogą czy próbowałeś tym swoim laserem wycinać otwory w czymś grubszym niż papier? Głównie mam na myśli pudełka z ABS'u chociaż podejrzewam że one do cięcia laserem to się średnio nadają i będą nadtopione krawędzie.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 paź 2008, 21:51

snow pisze:Jeżeli dokładność jest mniejsza niż rozdzielczość przy 1/2 kroku to nie ma i tak co iść w głębszy podział kroku bo nic to nie da a silniki tracą na mocy
Nie do końca się zgodze z Kolegą. Tak jak pisałem podział kroku stosuje sie nie w celu polepszenia dokładności a tylko w celu zwiększenia komfortu pracy silników krokowych.
Powiem szczerze ze stosuje podział kroku równy 128 ( z sa "szaleńcy" którzy dzielą krok przez 256 i więcej!) i nie zauważyłem strtay momentu ( sterownik to dość słynny M542)

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 paź 2008, 21:54

No i jeszcze dll'e dorzuć jak ci pisali na cncforum :) bo mi sie program nie uruchamia ściągniety z linka.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 24 paź 2008, 6:35

snow, zainstaluj borland runtime.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 24 paź 2008, 12:02

No to niech się ktoś zlituje i powie mi jak to zrobić, bo wyłączyłem w linkerze używanie dynamicznych bibliotek, po skompilowaniu plik exe stał się kilkakrotnie większy więc jakieś biblioteki zostały dołączone, a mimo to nie działa...
snow pisze:Swoją drogą czy próbowałeś tym swoim laserem wycinać otwory w czymś grubszym niż papier? Głównie mam na myśli pudełka z ABS'u chociaż podejrzewam że one do cięcia laserem to się średnio nadają i będą nadtopione krawędzie.
Nie wiem co to ABS, ale ciąłem pudełko od CD:
Obrazek
Obrazek
Rzeczywiście krawędzie są nadtopione. To było robione innym ploterem i laserem 2x mniejszej mocy niż mam teraz.

ODPOWIEDZ