Obrotomierz

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Obrotomierz

Post autor: miloo1 » 13 paź 2008, 21:00

Witam posiadam obrotomierz (chyba samochodowy) VDO jest na nim napisane 12V/933...1660Hz Chciałbym go założyć do Aprili classic posiada ona cewkomodół silnik dwusuwowy jednocylindrowy z magneta wychodzą o ile dobrze pamiętam 3 przewody nie wiem czy ma ona przerywacz ale chyba tak jeden lub dwa z przewodów to prądnica. Jak podłączyć ten obrotomierz pod ten silnik. Obrotomierz ma "+" "- mase" i "G"
Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 13 paź 2008, 21:17

Witam
Wątpię żeby ta aprilia miała przerywacz jeżeli jest tam cewkomoduł. Obrotomierz podłączasz + pod akumulator poprzez stacyjkę (najłatwiej pod zasilanie przerywacza kierunkowskazów). - dajesz na mase a G musisz dać na któryś z tych trzech przewodów wychodzących z prądnicy. Musisz tam pomierzyć napięcia wobec masy i wobec przewodów i będzie wiadomo który to sygnałowy. Na sygnał leci najczęściej do 5V.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 13 paź 2008, 21:31

Sygnałowy tzn dokładnie z czego z przerywacza z czujnika halla

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 14 paź 2008, 7:56

Z czujnika halla. Najlepiej spójrz na schemat elektryki do tego motocykla i będziesz wiedział który to kabel. Może też być taka sytuacja że z tego czujnika obrotomierz nie będzie działać wtedy trzeba szukać jakiegoś innego wyprowadzenia gdzie występują impulsy zapłonowe. Jeśli tam jest przerywacz to nie problem podłączasz się pod kabelek idący do przerywacza i po problemie. Najlepiej wrzuć schemat elektryki tego motocykla, wtedy będzie o wiele łatwiej znaleźć który to przewód/wyprowadzenie. :roll:

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 14 paź 2008, 15:52

Nie mam schematu miałem to dzisiaj sprawdzić ale nie nie zdążyłem ale już wszystko kapuje. Dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ