A na konsultacjach u wykładowcy byłeś? Jak nie to się tam przejdź i po prostu spytaj, zamiast od razu pisać tutaj. Ja Ci mogę tyle powiedzieć, ale pewnie coś podobnego usłyszałeś na wykładzie:
1.
Ciąg – pojęcie matematyczne, intuicyjnie można je zrozumieć jako numerowaną listę elementów pewnego zbioru (przy czym elementy na liście mogą – choć nie muszą – się powtarzać).
Granica ciągu, to wartość do której dąży wartość elementów ciągu. Przykład - rozładowujemy kondensator przez rezystor i oglądamy napięcie na nim (wartości napięcia w kolejnych momentach czasu to nasz ciąg). Wiesz chyba jak wygląda taki wykres rozładowania. Napięcie na kondensatorze maleje najpierw szybko, ale z czasem coraz wolniej i zbliża się do 0V. Jednak teoretycznie nigdy tego 0V nie osiągnie, chociaż bardzo się do niego zbliży - granica tego ciągu to 0V ale wartość ciągu nigdy taka nie będzie.
3. Pochodna funkcji to druga funkcja która określa jak szybko się zmienia wartość tej pierwszej funkcji. Stąd pochodną dowolnej funkcji stałej jest funkcja stała o wartości 0 - bo funkcja pierwotna się nie zmienia. Pochodną funkcji liniowej jest funkcja stała - bo funkcja pierwotna (liniowa) zmienia się jednostajnie. Może coś Ci pomoże że w fizyce prędkość jest pochodną położenia a przyspieszenie jest pochodną prędkości - jeśli jedzie samochodzik i jego położenie zmienia się liniowo to jego prędkość (pochodna funkcji liniowej położenia) jest stała - ruch jednostajny.
A w ogóle to mógłbyś sam czegoś poszukać, np.
http://www.math.edu.pl/pochodna-funkcji
Wiem że fajnie jest jak ktoś konkretnie Tobie odpowie, ale zanim zaczniesz ludziom zawracać d*pę to warto poszukać odpowiedzi którą ktoś już kiedyś udzielił na to samo pytanie. Jak nie pomoże to możesz iść do wykładowcy - on po pierwsze między innymi od tego jest żeby Ci to wytłumaczyć, po drugie zna się na uczeniu innych i po trzecie w "realu" na pewno lepiej wytłumaczy niż ktoś piszący posty na forum. Poza tym, jakim cudem technik elektronik nie wie o co chodzi z pochodnymi? Ja już w połowie LO musiałem to umieć...