Witam, jestem nowy na forum. Szukałem odpowiedzi na pytanie ale nie udało mi się jej znaleźć. Do rzeczy!
Szukam jakiegoś w miarę taniego zestawu AVR/ARM - np.: na Atmelowskim ARMsam7 gdzie będę mieć wszystko tzn. moduł z prockiem, możliwość programowania przez USB! oraz jakiś prosty zestaw ewaluacyjny... Najbardziej mnie interesuje by w tym czymś było USB do programowania.
10 lat temu trochę się interesowałem i bawiłem AT8051 bodajrze i chcę znów do tego wrócić, jednak gehenny jakie przechodziłem poprzednio z budową płytki, programowaniem procka itp. chciałbym ominąć.
Jedynie co mnie interesuje by bezproblemowo móc podłączać różne czujniki i elementy wykonawcze, pisać kod w C i jednym kliknięciem ładować to do RAMu procka przez USB.
Szukam zestawu AVR/ARM do programowania przez USB
-
witekk-lodz
- -
Zajrzyj do www.kamami.com.pl - maja tam spory wybor zestawow dla roznych prockow i dostepne sa programatory pod USB.
-
witekk-lodz
- -
No tak ale tam tyle tego jest..., a z drugiej strony mam wrażenie że nie ma nic ciekawego...?
Jeszcze może raz sprecyzuje się, może jakiś konkretny zestaw zaproponujecie?
Potrzebuję zestawik:
Mikrokontroler który będę mógł programować za pomocą C z płytką umożliwiającą jakies eksperymenty typu podłączenie lcd typu przykładowo 2x16, jakiejś diody świecące itp. Programowanie musi się odbywać po przez USB i chciałbym aby w zestawie było "all" - tzn. także programator przez usb. Czyli tak naprawdę wszystko co jest potrzebne do działania.
Czy to będzie ARM, czy AVR nie ma znaczenia dla mnie.
Jeszcze może raz sprecyzuje się, może jakiś konkretny zestaw zaproponujecie?
Potrzebuję zestawik:
Mikrokontroler który będę mógł programować za pomocą C z płytką umożliwiającą jakies eksperymenty typu podłączenie lcd typu przykładowo 2x16, jakiejś diody świecące itp. Programowanie musi się odbywać po przez USB i chciałbym aby w zestawie było "all" - tzn. także programator przez usb. Czyli tak naprawdę wszystko co jest potrzebne do działania.
Czy to będzie ARM, czy AVR nie ma znaczenia dla mnie.
-
witekk-lodz
- -
No tak, ale proszę doradźcie mi coś jakiś konkret bo nie umiem aktualnie sam ocenić co było by najlepsze - Tanie, Proste, Trochę pamięci, programowanie przez USB w C. Mikrokontroler potrzebuje do odczytu stanu z około 10 różnych czujników oraz do obsługi kilku elementów sterujących i to wszystko. No wyświetlacz LCD w pakiecie 2x16 też się przyda do sygnalizowania stanu całego układu...
To jak uda się jakiś konkret przedstawić? Please
To jak uda się jakiś konkret przedstawić? Please
-
witekk-lodz
- -
Super, dzięki.
Zwłaszcza ten programator do Atmeli na Allegro mi się podoba - taniuchny i pod USB.
A te dwa pozostałe linki to są typu to lub to, tzn. EVBavr05 lub ZL3AVR tak? I one już zawierają w sobie procek też jak widzę. To jeśli tak...to teraz muszę się zagłębić i zastanowić który wybrać wstępnie.
Jeszcze raz dzięki!
[ Dodano: 2008-09-25, 08:23 ]
Wygląda na to że chyba zdecyduje się na rozwiązanie:
EVBavr05 z ATmega16 oraz programator USB z Allegro "STK500 USB"
http://www.allegro.pl/item442385372_pro ... ejszy.html
Dzięki.
Zwłaszcza ten programator do Atmeli na Allegro mi się podoba - taniuchny i pod USB.
A te dwa pozostałe linki to są typu to lub to, tzn. EVBavr05 lub ZL3AVR tak? I one już zawierają w sobie procek też jak widzę. To jeśli tak...to teraz muszę się zagłębić i zastanowić który wybrać wstępnie.
Jeszcze raz dzięki!
[ Dodano: 2008-09-25, 08:23 ]
Wygląda na to że chyba zdecyduje się na rozwiązanie:
EVBavr05 z ATmega16 oraz programator USB z Allegro "STK500 USB"
http://www.allegro.pl/item442385372_pro ... ejszy.html
Dzięki.