Uziemienie gniazdka i próbnik z diodą LED

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Tomik
-

Post autor: Tomik » 22 wrz 2008, 16:54

Nie można stosować dlatego że RCD przerywa obydwa tory a zgodnie z normami przewód PEN w sieci TN-C nie może być przerywany ani bezpiecznikiem ani wyłącznikiem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 wrz 2008, 17:51

Może być przerywany ale jedynie pod warunkiem że jednocześnie przerywany jest przewód fazowy, a różnicówka spełnia te wymagania.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 22 wrz 2008, 17:55

Teoretycznie przewód PEN powinien być jedną ciągłą żyła bez żadnych odłączników i bezpieczników, ale jeśli różnicówka rozłączy przewód L i PEN równocześnie to niestanowi to zagrożenia ponieważ cała część odbiorcza wisi w powietrzu(nie jest podłączona żadnym przewodem do sieci energetycznej)

Tomik
-

Post autor: Tomik » 22 wrz 2008, 18:47

Zdarzały się przypadki że wyłączniki różnicowo-prądowe nie włączyły któregoś z biegunów. Rcd jak każdy aparat może ulec uszkodzeniu.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 22 wrz 2008, 19:16

Róznicówka jak każde urządzenie potrafi być niestety zawodne

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 wrz 2008, 20:16

Tomik, A widziałeś kiedyś wnętrzności RCD? zobacz i napisz czy możliwe jest to że jeden biegun jest rozłączany a drugi nie.

Tomik
-

Post autor: Tomik » 23 wrz 2008, 6:41

Nigdy nie rozbierałem RCD. Ale słyszałem od kilku elektryków o przypadkach ,,oberwania sie tyków'' w RCD. A tak poza tym normy mówią że nie można przerywać przewodów PEN i PE

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 23 wrz 2008, 21:37

A jak działa główny wyłącznik prądu? Odłącza same fazy? Sorki norma mówi że nie ma możliwości przerwania linii N jeśli linie fazowe są czynne, natomiast odłączenie linii fazowej oraz zerowej/zerowo-ochoronnej jest dozwolone.
Ale słyszałem od kilku elektryków o przypadkach ,,oberwania sie tyków'' w RCD
Ale zapewne chodziło o przerwanie połączenia na zewnątrz różnicówki tam gdzie śruba nie była dobrze dokręcona. Parę lat robię w zawodzie i jak na razie to jedyna uszkodzenia RDC to były wypalenia styków uniemożliwiające włączenie odbiorników.
Pozdrawiam

Tomik
-

Post autor: Tomik » 24 wrz 2008, 19:21

Kolego joon nasza dyskusja przeradza się powoli w kłótnie a to z powodu że nie dokładnie się rozumiemy. Mnie chodzi o to że nie można przerywać przewodu PEN w sieci TN-C. Wiem że w innych układach sieci np. TN-S odłączeniu przewodu N jest możliwe po rozłączeniu faz a załączenie przed fazami.

O stosowaniu RCD w TN-C rozdział drugi
www.edwardmusial.info/pliki/babel.pdf

O awariach RCD
http://www.edwardmusial.info/pliki/lodo ... ysznic.pdf

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 24 wrz 2008, 21:23

Kłótnie? Myślałem że to miejsce do wymiany doświadczenia.
Upierasz się że nie można odłączać linii PEN a nie potrafisz tego udowodnić.
Linki które podałeś w zasadzie nic nie wnoszą chociaż lodowy prysznic rozbawił mnie. Pracuję często na budowach i do moich obowiązków jest utrzymanie takie sprzętu w poprawnym stanie, jedynym mankamentem z jakim się spotkałem to "nie łapanie" spowodowane wypaleniem styków oraz działanie różnicówki na mniejszym prądzie niż deklarowanym. No i awarie różnicówek w których nie działał TEST a przy pomiarach okazywało się że różnicówka odcina :shock:

ODPOWIEDZ