Uziemienie gniazdka i próbnik z diodą LED
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
A jak działa główny wyłącznik prądu? Odłącza same fazy? Sorki norma mówi że nie ma możliwości przerwania linii N jeśli linie fazowe są czynne, natomiast odłączenie linii fazowej oraz zerowej/zerowo-ochoronnej jest dozwolone.
Pozdrawiam
Ale zapewne chodziło o przerwanie połączenia na zewnątrz różnicówki tam gdzie śruba nie była dobrze dokręcona. Parę lat robię w zawodzie i jak na razie to jedyna uszkodzenia RDC to były wypalenia styków uniemożliwiające włączenie odbiorników.Ale słyszałem od kilku elektryków o przypadkach ,,oberwania sie tyków'' w RCD
Pozdrawiam
Kolego joon nasza dyskusja przeradza się powoli w kłótnie a to z powodu że nie dokładnie się rozumiemy. Mnie chodzi o to że nie można przerywać przewodu PEN w sieci TN-C. Wiem że w innych układach sieci np. TN-S odłączeniu przewodu N jest możliwe po rozłączeniu faz a załączenie przed fazami.
O stosowaniu RCD w TN-C rozdział drugi
www.edwardmusial.info/pliki/babel.pdf
O awariach RCD
http://www.edwardmusial.info/pliki/lodo ... ysznic.pdf
O stosowaniu RCD w TN-C rozdział drugi
www.edwardmusial.info/pliki/babel.pdf
O awariach RCD
http://www.edwardmusial.info/pliki/lodo ... ysznic.pdf
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Kłótnie? Myślałem że to miejsce do wymiany doświadczenia.
Upierasz się że nie można odłączać linii PEN a nie potrafisz tego udowodnić.
Linki które podałeś w zasadzie nic nie wnoszą chociaż lodowy prysznic rozbawił mnie. Pracuję często na budowach i do moich obowiązków jest utrzymanie takie sprzętu w poprawnym stanie, jedynym mankamentem z jakim się spotkałem to "nie łapanie" spowodowane wypaleniem styków oraz działanie różnicówki na mniejszym prądzie niż deklarowanym. No i awarie różnicówek w których nie działał TEST a przy pomiarach okazywało się że różnicówka odcina
Upierasz się że nie można odłączać linii PEN a nie potrafisz tego udowodnić.
Linki które podałeś w zasadzie nic nie wnoszą chociaż lodowy prysznic rozbawił mnie. Pracuję często na budowach i do moich obowiązków jest utrzymanie takie sprzętu w poprawnym stanie, jedynym mankamentem z jakim się spotkałem to "nie łapanie" spowodowane wypaleniem styków oraz działanie różnicówki na mniejszym prądzie niż deklarowanym. No i awarie różnicówek w których nie działał TEST a przy pomiarach okazywało się że różnicówka odcina