Problem z AVT-580.

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adam1717
Użytkownik
Kontakt:

Problem z AVT-580.

Post autor: adam1717 » 20 wrz 2008, 17:22

Witam. Mam problem z kitem AVT-580. Otóż jak widać na zdjęciu który załączyłem, na wyświetlaczu wyświetla się jedna niepotrzebna linijka. I jest lekki brum w głośnikach. Dźwięk i wszystkie funkcje działają. Czym to może być spowodowane?? Układ działał dobrze już więcej niż rok.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam. :)
Załączniki
PICT0004.JPG

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 wrz 2008, 21:00

Na pierwszy rzut oka wygląda to na zwarcie w obwodzie sterowania tym wierszem. Choć niekoniecznie. Podanie stanu wysokiego na linię sterującą tym wierszem powoduje ciągłe jej świecenie. Ponieważ układ jest cyfrowy, może być to też brak sygnału (logiczne 0), które pod odwróceniu sygnału na logiczną "1" także i spowoduje ciągłe świecenie tego wiersza. Może być to spowodowane np. zimnym lutem, słabym kontaktem układu scalonego w podstawce (jeśli są stosowane podstawki), ewentualnie mógł ulec uszkodzeniu element sterujący diodami. Tutaj kolumny sterowane są bezpośrednio z układów 74LS164. Natomiast wiersze sterowane są z U1 (ATMEGA8) za pośrednictwem pięciu tranzystorów BC328 (T1-T5) za pośrednictwem złącza Z5. Może tylko jeden z pinów złącza (goldpin) nie łączy i powoduje to ciągłe świecenie tego wiersza? Może też być zwarcie w obwodzie jednego z tranzystorów, lub uszkodzony tranzystor powoduje ciągłe świecenie tego wiersza diod LED. Właśnie od ten strony rozpoczął by poszukiwanie usterki. Układ posiada obudowę, bo jeśli nie to wtedy dużo łatwiej o uszkodzenia i przypadkowe zwarcia.

Awatar użytkownika
adam1717
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adam1717 » 20 wrz 2008, 21:42

Odwrotnie z 74LS164 są sterowane wiersze, a z tranzystorów kolumny. Ale to mniejsza oto.
Na wszystkich wierszach jest 4,26V czyli"1", a na tym jednym jest 0V.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 wrz 2008, 22:05

Więc trzeba sprawdzić sygnał przesyłany w obwodzie tego wiersza. Czy gdzieś pod drodze nie ma przerwy, typu zimny lut, nie łączące złącze, lub podstawka pod układ scalony. Nie można też wykluczyć uszkodzenia elementów elektronicznych. Może być też zwarcie w tym obwodzie do masy co powoduje iż w nim na stałe wymuszony jest stan "0".
Co do wierszy i kolumn to faktycznie się pomyliłem, zasugerowałem się ułożeniem elementów na schemacie.

Awatar użytkownika
adam1717
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adam1717 » 21 wrz 2008, 19:58

Tak . Było to zwarcie . Mocowanie płytki zasilacza dotykało do ścieżki tego wiersza robiło zwarcie do masy. Ale jeszcze jedno mnie nurtuje dlaczego świecą się wszystkie diody koło przycisków switch. Lekko się świecą ale nie powinno tak być.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 22 wrz 2008, 10:10

Zapomniałem jeszcze dodać wcześniej, ze za zwarciem "przemawiał" zwiększony przydźwięk sieciowy, który czasem pojawia się w przypadku "delikatnych" zwarć przy których układ jeszcze działa, aczkolwiek niepoprawnie.
Natomiast co do diod to ich lekkie świecenie pojawiło się po tym zwarciu, czy też występowało wcześniej? Jeśli pojawiło się teraz po tym zwarciu to zwarcie to mogło spowodować jakieś drobne uszkodzenia w układzie sterowania tymi diodami i wyświetlaczami. Jeśli natomiast występowało od samego początku to może być to spowodowane nie zbyt precyzyjnie wyliczonymi czasami zapalania tych diod w programie procesora U1 - ATMEGA8 co powoduje ich delikatną poświatę. Może nie wielkie zwiększenie wartości rezystora R9 - 68Ω wyeliminuje tą przypadłość.

ODPOWIEDZ