Radio AM
Radio AM
Ostatnio w ramach mojej pracy dyplomowej testuję swój odbiornik AM, który ma potem odbierać radio DRM. Mam krótkie pytanie, czy układ:
przedwzmacniacz -> mikser (podbicie do 465 kHz) -> filtr 465kHz -> mikser (do 0Hz) -> filtr dolnoprzepustowy ->wzmacniacz z AGC
ma prawo działać?
przedwzmacniacz -> mikser (podbicie do 465 kHz) -> filtr 465kHz -> mikser (do 0Hz) -> filtr dolnoprzepustowy ->wzmacniacz z AGC
ma prawo działać?
-
000andrzej
- Użytkownik
Chyba byłeś wtedy na wagarach... superheterodyna oznacza to, że sygnał wcz jest miksowany z częstotliwością pośrednią i dalej obrabiany na pośredniej. Dla AM przyjęto 465khz, dla FM 10,7MHz, niemniej może to być dowolna inna zęstotliwość, jednak taka, która pozwoli wzmocnić sygnał bez zniekształceń po odfiltrowaniu.Luminofor pisze:Ale z tego, co pamiętam ze szkoły, to superheterodyna była na F.M.
melon - nie pomogę Ci, ale popatrz jakie tam masz mieć pasmo przeniesione. Jest to sygnał cyfrowy z tego co wiem w kilku zakresach częstotliwości, dodatkowo zmultipleksowane. Natomiast 465khz to częstotliwość pośrednia przy odbiorze sygnału analogowego. Może ktoś inny coś podpowie, ja w tym nie siedzę.
000andrzej: Robię tak jak mówisz. Po prostu wydawało mi się, że jak sygnał 225kHz (I program polskiego radia I) podbije do częstotliwości pośredniej (465 kHz), przefiltruję i potem obniżę do składowej stałej, to będę już mógł słuchać radia. Jeżeli chodzi o sygnał cyfrowy, to jego pasmo to maks 48kHz (trzeba zepsuć dobroć filtru). Póki radio AM nie ruszy, nie bawię się w odbieranie sygnału cyfrowego.
-
000andrzej
- Użytkownik
-
000andrzej
- Użytkownik
A dlaczego na 2 generatorach? Przecież sygnał odbierasz i mieszasz go z pośrednią wytworoną na 1 generatorze (tzw heterodyna). Potem robisz wzmacniacz p.cz. nastrojony na 465khz. Najważniejsze po wzmocnieniu p.cz (465kHz) odpowiednio to wyfilrować, a pozostały sygnał m.cz. (jeszcze przemienny) obciąć na diodzie i mamy sygnał m.cz.
weź dowolny schemat starego radia (np. Jubilat) i podglądnij jak to jest zbudowane.
weź dowolny schemat starego radia (np. Jubilat) i podglądnij jak to jest zbudowane.
-
000andrzej
- Użytkownik