Nietypowa konstrukcja cewki Tesli

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TWN TEKNIKS
-
Kontakt:

Nietypowa konstrukcja cewki Tesli

Post autor: TWN TEKNIKS » 18 wrz 2008, 10:16

Chcialbym zaprezentować transformator Tesli wykonany w sposob nieco inny niz typowy. Cewka posiada iskrownik stacjonarny i obrotowy z mozliwoscia latwego przelaczania. Niedlugo dorzuce filmik pracujacego urzadzenia. Uzyskiwane wyladowanie ma dlugosc ok 27 cm.
http://www.youtube.com/watch?v=PhMtu5BdgEY

Tesla powstala z rzeczy ktore mi pozostaly z innej cewki ktora bedzie zaprezentowana w pazdziernikowym numerze EdW. Zapraszam do ogladania.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2008, 14:31 przez TWN TEKNIKS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 wrz 2008, 11:00

No fajnie, ale mam kilka pytań:
- co to ma wspólnego z "magnifierem"?
- czy jest sens stosowania iskiernika obrotowego jeśli to ma zaledwie 160VA?
- czy ładnie to tak kraść cudze zdjęcia?.... mogłeś chociaż zapytać :neutral:

Awatar użytkownika
TWN TEKNIKS
-
Kontakt:

Post autor: TWN TEKNIKS » 18 wrz 2008, 12:34

No dobra. Jest to zwykla cewka Tesli inaczej zamocowana. Obrotowego uzywalem do innej. Przy tej mocy jest raczej do zabawy choc daje mozliwosc regulacji ale o jakie zdjecia chodzi nie mam pojecia? Mozesz wyjasnic jaka kradziez miala miejsce?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 wrz 2008, 13:18

Chodzi mi o zdjęcie wyładowań naklejone na Twoją maszynę, które widać na pierwszym ujęciu filmiku. Pochodzi z mojej strony, chyba że zwędziłeś je "z drugiej ręki" :P

Awatar użytkownika
TWN TEKNIKS
-
Kontakt:

Post autor: TWN TEKNIKS » 18 wrz 2008, 13:45

Wiesz az zaczalem wnikac o co chodzi i rzeczywiscie zdjecie jest Twoje. Chodzi o to ze strony przy cewce Tesli z cewki zaplonowej. W zyciu bym na to nie wpadl bo te zdjecie na mojej obudowie to okładka katalogu firmy Leutron na rok 2004. Wycialem je bo mi pasowalo akurat a mialem nowy katalog. Widze ze kradziez miala miejsce i to powazniejsza. Moze warto powalczyc z nimi?
Z tym magnifierem to wiadomo. To potoczne okreslenie. Moglem napisac w cudzysłowiu:) Ta skrzynka na kolkach sluzyla mi jako samo zasilanie i jak juz pisalem rotary mozna latwo podlaczyc do innego zasilania. Jakis czas temu przykrecilem ta cewka ktora widac na filmie. Przepraszam ze tak wyszlo z fotka ale nie bylem swiadomy. Gdybym juz chcial drukowac cokolwiek to napewno by bylo to zdjecie moje bo raczej mi ich nie brakuje.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 wrz 2008, 14:01

Heh, ciekawe :D To jest jakiś stary katalog? Oni akurat spytali i dałem im kiedyś to zdjęcie :) Ale byłem pewien że masz je z mojej strony lub z jakiejś innej strony w internecie, nie wpadłbym na to że z tamtego katalogu. Co do magnifiera to nie jest to potoczne określenie cewki tesli, w tym kontekście oznacza coś takiego: http://www.coe.ufrj.br/~acmq/tesla/mres6.html. Nieco inna konstrukcja ;)

Awatar użytkownika
TWN TEKNIKS
-
Kontakt:

Post autor: TWN TEKNIKS » 18 wrz 2008, 14:41

Ok. Nie powinienem tak napisac . Juz poprawilem i nie ma magnifiera;)
Jesli chodzi o katalog to mialem go bo mi potrzebny w pracy poniewaz sprzedaje ich ochronniki. Śmiesznie wyszlo. Az znalazlem egzemplarz zeby porownac:)

[ Dodano: 2008-09-18, 15:51 ]
Katalog jest stary jak juz pisalem na 2004 ale taka fajna okladka byla blyszczaca;) To dobrze ze zapytali bo watpie zeby umieszczali na bezczela zdjecie z netu.

[ Dodano: 2008-09-18, 16:56 ]
Ale przyznasz ze gdybym dorzucil wolny rezonator tzw. cewke ekstra maszyna mogla by uchodzic za magnifiera? Ostatnio wpadlo mi w rece 10 duzych izolatorow i zastanawialem sie jak je wykorzystam. Mozna by cos takiego zrobic. Jak uwazasz? Ogolnie uwazam cie za wymiatacza i uzywajac slowa magnifier spodziewalem sie ze sie przyczepisz:) ale nie spodziewalbym sie raczej tego ze strony nnych uzytkownikow forum;) W sumie ten projekt mial sluzyc pozbieraniu wszystkiego czego juz nie potrzebowalem i zrobienie z tego czegos w rodzaju zasilania regulowanego do oscylatora Lakhowskiego. Jak bedze mial czas to kiedys zrobie pierscienie i zobacze jak to smiga. Stad ta cewka z tego tematu. Obecnie naprawiam tez ta

http://flickr.com/photos/23881985@N03/2 ... 073997731/

poniewaz padlo mi trafo. Nie mialem az tak duzych rezystorow potrzebnych do zbudowania zabezpieczenia odpowiedniego do tego trafa wiec pracowalo bezposrednio. Pieknie to wszystko dzialalo

http://flickr.com/photos/23881985@N03/2 ... 073997731/

ale z czasem trafo padlo. Na zdjeciu widac wyladowania przy trafie juz uszkodzonym. Wczesniej dzialala tak

http://pl.youtube.com/watch?v=1AUXE5VYMW0

Mam juz trafo zasilajjace Brakuje dlawikow i iskrowika. Mialem trafo 500VA 10kV a teraz bedzie 420 VA 3,5kV wiec bedzie musial byc rurkowy.
I taka historia;)

[ Dodano: 2008-09-18, 16:59 ]
Przepraszam za naduzywanie slowa "trafo" :)

ODPOWIEDZ