Witam
Potrzebuję jakiegoś odbiornika podczerwieni który nadaje się do ciągłej pracy. Najlepiej na pasmo 36khz lub inne. Posiadam układy TOSP na 36 khz ale zdarza im się fiksować przy dłuższej pracy. Czy znacie jakieś odbiorniki spełniające te kryteria??
Jaki odbiornik podczerwieni.
Co to znaczy "przy dluzszej pracy" ? I w jaki sposob ten uklad pracuje? W przypadku odbioru sygnalu przy pomocy uK nie pamietam, zeby cos sie zawieszalo po dluzszym czasie. Moze powinienes poszukac bedow w swoim ukladzie?
W kazdym razie z moich obserwacji wynia ze na wyjsciu TSOPa pojawiaja sie niekiedy "smieci" - rozne, dziwne, krotkie sygnaly. Pod tym wzgledem lepszy jest SFH-5110
Pamietaj tez ze nie mozna TSOPa (ani innego odbiornika podczerwieni) traktowac ciagla wiazka podczerwieni (modulowana 36kHz), bo przestaje on reagac.
[ Dodano: 2008-09-14, 14:22 ]
W kazdym razie z moich obserwacji wynia ze na wyjsciu TSOPa pojawiaja sie niekiedy "smieci" - rozne, dziwne, krotkie sygnaly. Pod tym wzgledem lepszy jest SFH-5110
Pamietaj tez ze nie mozna TSOPa (ani innego odbiornika podczerwieni) traktowac ciagla wiazka podczerwieni (modulowana 36kHz), bo przestaje on reagac.
[ Dodano: 2008-09-14, 14:22 ]
joon pisze:Zacznij modulować dodatkowo sygnałem prostokątnym o f=100 Hz to rozwiąże problem
To wlasnie mialem na myslialaris pisze:Pamietaj tez ze nie mozna TSOPa (ani innego odbiornika podczerwieni) traktowac ciagla wiazka podczerwieni (modulowana 36kHz), bo przestaje on reagac.
Właśnie o to mi chodziło.joon pisze:Jeśli układ ma odbierać ciągły sygnał podczerwieni o częstotliwości 36kHz to warto dodać dodatkową modulację która sprawi że odbiorniki będą poprawnie funkcjonować. Zacznij modulować dodatkowo sygnałem prostokątnym o f=100 Hz to rozwiąże problem
Dzięki za pomoc.
A czy sygnał 36kHz i dodatkowo modulowany 100Hz da się programowo zrobić na 90S2313 albo attiny2313.
Nie wiem, nie uzywam240VOLT pisze:A w bascomie??
[ Dodano: 2008-09-14, 14:44 ]
Poza tym CHYBA sa tam gotowe procedury do nadawanie w kodzie RC5, wiec oszczedzisz sobie pisania. Poszukaj