Tak sobie oglądam forum, rożne tematy i mam rożne dziwne pytania.
1) Czy to oficjalne forum elektroniki dla wszystkich ?
Jeżeli tak, to dlaczego tak mało osób się tu udziela ?:> (liczba aktywnych użytkowników (ostatnie 24h) jest porównywalna z ilością aktywnych ludzi na forum serwera CS na którym gram (okolo 150 graczy))
2)Jaki jest stan forum?
W sensie: widzę, ze działa ono już ładne 6 lat... ale jak patrzeć na użytkowników, to większość zadaje jedno, dwa pytania i znika... Niewielu jest użytkowników, którzy maja więcej niż 20 godzin obecności na tymże forum.
A dokładniej : Widzę, ze niektóre działy świeca pustaki, zwłaszcza te dla początkujących. Dlaczego ? Myślałem, ze właśnie tu na elportalu będzie grupa młodzieży z masa rożnych dziwnych pytań, a tymczasem nie widzę nowego tematu od tygodnia(chodzi mi dokładnie o dział dla początkujących)...
Niektóre fora powstają, inne dogasają - nowi użytkownicy czują się nieswojo (i boja się wejść w klimat), starsi są już za starzy(dom, rodzina, praca). Czy to forum dogasa?
3) Chciałem zacząć prenumerować EDW. Przejrzałem opinie na temat tego czasopisma na innych forach i ogólnie ludzie zauważają, że to czasopismo poszło już trochę dalej w temat elektroniki. Dla ludzi naprawdę początkujących jest mało użyteczne. Główne zarzuty jakie mi się rzuciły w oczy, to że EDW uczy jedynie składania modeli ze sklepu AVT, a takie tematy jak "jak to działa", czy "policz" są spychane na dalszy plan... Czy to prawda? Nie znam wcześniejszych wydań EDW, ale jeżeli niegdysiejszy prenumeratorzy wysuwają takie wnioski, to zastanawiam się, czy to ma sens...
Przeczytałem parę książek z elektroniki, skończyłem LO i chciałbym się zagłębić w temat mikro układów, zwłaszcza mikrokontrolerów. Dlatego szukam jakiegoś forum gdzie mógłbym znaleźć odpowiedz na ewentualne pytania. Czy to dobre miejsce ?
Takie dziwne pytania.
Chyba nieprawda... Od wrzesnia ruszyl kurs programownia CPLD - mozna sie w nim zapoznac z dzialaniem tych ukladow oraz podciagnac z zagadnien zwiazanych z ukladami cyfrowymi. Byly i inne kursy: C, wzmacniaczy operacyjnych, etc.Akropol pisze:Główne zarzuty jakie mi się rzuciły w oczy, to że EDW uczy jedynie składania modeli ze sklepu AVT, a takie tematy jak "jak to działa", czy "policz" są spychane na dalszy plan... Czy to prawda?
Zauwaz, ze do kazdego "modelu ze sklepu AVT" jest stosowny artykul, w ktorym zazwyczaj opisane jest JAK DZIALA taki projekt. Poza tym zdarza, sie ze w niektorych artykulach wyjasniane jest rowniez dzialanie oprogramowania. W wielu projektach pojawiaja sie stale bloki funkcjonalne, co pozwala zaobserwowac jak implementuje sie najczesciej spotykane funkcje w urzadzeniach elektronicznych. Sledzac dzial poczty w EdW mozna rowniez spotkac opinie ludzi, ktorzy cala swoja wiedze zawdzieczaja wlasnie EdW. Nie wierz w to co pisza na innych forach - sprawdz sam
A jeśli chodzi o forum to moim zdaniem jego poziom jest całkiem niezły. Właśnie dlatego, że rezyduje tutaj nie tak duża liczba prawdziwych i zagorzałych forumowiczów panuje tutaj dosyć przyjemne "rodzinna" atmosfera. Stałych użytkowników jest na tyle dużo by uzyskać odpowiedź na pytanie, i jednocześnie na tyle mało by zapamiętać (choćby pobieżnie) każdego: w czym jest najmocniejszy, jakie są jego elektroniczne preferencje itp. Tego brakuje na innych dużo większych forach. Poza tym dzięki temu łatwiej dbać o poziom. Moim osobistym zdaniem tak właśnie jest lepiej.
Tak.Akropol pisze:1) Czy to oficjalne forum elektroniki dla wszystkich ?
Bo są inne fora, które nam podbierają userów.Akropol pisze:Jeżeli tak, to dlaczego tak mało osób się tu udziela ?:> (liczba aktywnych użytkowników (ostatnie 24h) jest porównywalna z ilością aktywnych ludzi na forum serwera CS na którym gram (okolo 150 graczy))
Na każdym forum specjalistycznym tak jest.Akropol pisze:W sensie: widzę, ze działa ono już ładne 6 lat... ale jak patrzeć na użytkowników, to większość zadaje jedno, dwa pytania i znika... Niewielu jest użytkowników, którzy maja więcej niż 20 godzin obecności na tymże forum.
Zrób coś aby "rozpalić" forum, oczywiście w pozytywnym znaczeniu.Akropol pisze:Widzę, ze niektóre działy świeca pustaki, zwłaszcza te dla początkujących. Dlaczego ? Myślałem, ze właśnie tu na elportalu będzie grupa młodzieży z masa rożnych dziwnych pytań, a tymczasem nie widzę nowego tematu od tygodnia(chodzi mi dokładnie o dział dla początkujących)...
Niektóre fora powstają, inne dogasają - nowi użytkownicy czują się nieswojo (i boja się wejść w klimat), starsi są już za starzy(dom, rodzina, praca). Czy to forum dogasa?
Witam , Co jak co ale Ty chyba powinieneś wiedzieć dlaczego jest tu garstka ludzi [ a i niema tych co są "kopani" ] bo możesz być na jednym forum nie odchodząc z drugiegoLuminofor pisze: Akropol napisał/a:
Jeżeli tak, to dlaczego tak mało osób się tu udziela ?:> (liczba aktywnych użytkowników (ostatnie 24h) jest porównywalna z ilością aktywnych ludzi na forum serwera CS na którym gram (okolo 150 graczy))
Bo są inne fora, które nam podbierają userów.
Moim zdaniem Elita się wykrusza ,bo poziom jaki reprezentują co poniektórzy jest dobijający [ wcale mniemam Ciebie na myśli ]
ps: nie chce sie z nikim kłócić , teks niema na celu nikogo obrać [ stwierdzam tylko fakty ]
Czy jest to az taki problem? Ja po prostu omijam takie tematy...timo66 pisze:Moim zdaniem Elita się wykrusza ,bo poziom jaki reprezentują co poniektórzy jest dobijający [ wcale mniemam Ciebie na myśli ]
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2008, 20:13 przez alaris, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
Każdy ma inne zdanie. Ja swą całą wiedzę zawdzięczam właśnie EdW lecz od jakiegoś czasu przestaje kupować. Kiedys nawet prenumerowałem... powod? Kiedyś jeszcze było od jednego ciekawego projektu do kilku na numer, żadko sie zdarzało żebym nic ciekawego dla siebie w nim nie znalazł. A teraz? Co kilka numerów coś co na chwile przykuwa uwage....reszta to pipcząco -bzykające mrugadełka i kolejne wydania tego samego czyli nic nowego i ciekawego. Już tyle tego było że początkujący w internecie mają materiałów na pączki a tu jeszcze sie marnuje cenne miejsce w czasopiśmie.... a liczył bym na więcej "egzotycznych" projektów, może nie skąplikowanych co ciekawych i urozmaiconych. Reszta rubryk z EdW - jak wyglada mój pokuj/pracownia/warsztat i jak to poukładałem... no na litość - każdy układa jak chce i jakie ma możliwości a opisywanie tego na łamach nie ma dla mnie najmniejszego sensu. Dalej - przygotowanie artykułów do publikacji - to sie nadaje na Elportal a nie gazete, kto publikuje to przeczyta na necie, kto nie -conajwyżej z ciekawości. Swoja drogą do ilu procent , tfu PROMILI czytelników zainteresowanych bezpośrednio jest skierowany ten artykuł? prawie 15tys. egzeplazy z czego zakladając ze 10tys. trafi do czytelników dzielone na liczbe autorów....1%? Jest sens? Bo ja niewidze...Akropol pisze:Główne zarzuty jakie mi się rzuciły w oczy, to że EDW uczy jedynie składania modeli ze sklepu AVT, a takie tematy jak "jak to działa", czy "policz" są spychane na dalszy plan...
Tak że przedstawiłem mój punkt widzenia, jaki jest Twój - sam ocenisz po kilku latach a moze miesiącach czytania
Hmm, chyba jednak zdecyduje się na kupno archiwalnego EDW. Jakby ktoś chcial odsprzedać stare roczniki, to z chęcią kupie/wymienię na książki z fantastyki.
Zresztą dam takie ogłoszenie do działu "kupie":
Kod: Zaznacz cały
http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?p=48785#48785