ZbeeGin pisze:Za takie namowy powinieneś bana dostać na to forum.
Jeśli znajdziesz jakikolwiek logiczny argument, żeby to robić - poddam się takowej karze ;]
ZbeeGin pisze:1. Jeśli zrobisz kopię ze swojego egzemplarza to możesz. Jeśli ściągasz go z netu - niestety jest to już legalne bo to nie Twoja kopia.
Elektroniczna wersja gazety to nie samochód, który kupujesz i tylko ten jeden konkretny egzemplaż o nr rej. XXXX i numerze nadwozia ZZZZ jest twoją własnoscią. Nabywasz prawo do uzywania (dla własnego użytku i nie w celu zarobkowym ble ble) treści zawartych w czasopiśmie. Więc leglane jest czytanie gazety na swoim komputerze stacjonarnym, w drodze do pracy na laptopie, w pociągu wersji papierowej, którą być może sobie wydrukujesz i na plaży z palmtopa.
Podnosisz kwestię, że to ja powinienem sam sobie taką kopie wykonać. Ta teoria jest conajmniej nielogiczna - skoro wszystkie egzemplarze są identycze, to jak ktoś mógłby mi udowodnić, że skopiowałem nie swoj egzemplaż? Skoro nabyłem prawo to korzystania z artykułów, to nie kopiuję konkretnej rzeczy, tylko treść, artykuł.
ZbeeGin pisze:Tym bardziej jak jest to Torrent, gdyż automatycznie stajesz się nadawcą tej treści, a rozpowszechnianie materiałów chronionych przez prawo autorskie jest już piractwem (i nie ważne czy zarabiasz na tym czy nie).
Co sprtyniejszy potrafią wyłączyc w programach P2P opcję udostępniania swoich zasobów
ZbeeGin pisze:2. Co do płyt CD taka sama uwaga - przegrasz SWOJĄ płytę CD do formatu MP3 - OK jest to fair use.
Kompletna bzdura! Mam płytę CD, niech będzie to krążek Britney. Kupując go, nabyłem prawo do słuchania tej muzyki. Nie do słuchania TEGO krążka, tylko do zawartych tam utworów. Płyta się wzięła i popsuła. Czy w związku z tym straciłem prawo do słuchania tej muzyki? Oczywiscie, że nie. Czy muszę lecieć do sklepu i za 50zł kupić nową płytę? Nie, zresztą tylko ~3% tej ceny to koszt wyprodukowania krążka i pudełka. Mam najważniejszą cześć - prawo, nie mam mało istotnej - nośnika (źródła). I mogę je sobie ściągnąc z netu.
Co się stanie, jeśli mam oryginalnego Windowsa, wyszedł servie pack 3 do XP'ka i serwery MS się zatkały? Jest wersja na torrencie, ale nie mam prawa jej sciągnąć? Bzdura. Potrzebuję szybko "łatki" do oryginalnej gry, ale serwer producenta padł. Sciągam więc łatkę z eMula. Znowu twierdzisz, że jestem piratem?
ZbeeGin pisze: Ściągniesz te utwory z sieci - pobrałeś nielegalnie.[/qutote]
W tym momencie kwestionujesz całą ideę P2P. PeerToPeer jest legalne, czy to się komuś podoba, czy nie. Nielegalne jest to, co się tam często pojawia. A wkręcanie komuś bzdury pod tytułem "skopiuj
swój egzemplaż" a P2P to wcielenie szatana i zaraz będą bany jest niepoważne.
ZbeeGin pisze:Proszę dokładnie przeczytać co to jest dozwolony użytek i ustawę o prawie autorskim.
Ta ustawa jest na poziomie "100 lat za Murzynami", spróbuj cokolwiek logicznego wyłonić z tej papki. Szczególnie, ze jest "dozwolony użytek w zakresie prywatnym" - czyli to o czym mówimy, i jest "zwolniony z roszczeń finansowych właścicieli majątkowych praw autorskich"